Šéf súdu po oslobodení Kočnera obhajoval hlasovanie senátu

TA3
3.9.2020 15:09

Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala v súvislosti s oslobodzujúcim rozsudkom v kauze Kuciak usporiadal bezprecedentnú tlačovú konferenciu. Hrubala pripomenul princíp práva, že ak zostanú dôvodné pochybnosti, treba rozhodnúť v prospech obvineného.

Hrubala: Nie sme bezchybné bytosti

Neexistuje ani náznak podozrenia, že by senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, rozhodol na základe strachu či na základe horších motivácií. Vyhlásil to predseda ŠTS Ján Hrubala. Deklaruje, že sudcovia tohto senátu majú jeho dôveru a je presvedčený, že rozhodovali na základe svojho svedomia a presvedčenia.

Hrubala podotkol, že ľútosť, ktorú každý cíti nad smrťou dvoch ľudí, nedáva právo mstiť sa ani na tých najpodozrivejších, pokiaľ nie je stopercentná istota. V tomto prípade podľa šéfa ŠTS členovia senátu zrejme stopercentnú istotu nemali. „Priebeh skutku, pokiaľ je odsudzujúci rozsudok a sudcovia vynesú odsudzujúci rozsudok, musí byť jediný objektívne možný. Nesmú prichádzať do úvahy iné scenáre a súd musí byť o tomto presvedčený,“ poznamenal predseda ŠTS.

Hrubala upozornil, že ak zostanú dôvodné pochybnosti o skutkovej otázke, ktoré nemožno odstrániť vykonaním ďalších dostupných dôkazov, treba rozhodnúť v prospech obvineného. Ako tvrdí, verejnosť i médiá majú právo zaujať k štvrtkovému rozsudku svoje hodnotenia. „My nie sme bezchybné bytosti, neašpirujeme na blahorečenie. Pripúšťam, že členovia senátu aj ja i ďalší moji kolegovia sme bytosti omylné. Som však presvedčený, že svoju prácu sa snažili urobiť najlepšie, ako vedeli,“ skonštatoval Hrubala.

Kritizoval únik informácií

Je presvedčený, že členovia senátu postupovali v súlade so svojím svedomím. „V tejto dobe, keď médiá sčasti prípad už vyriešili, podľa toho, ako som sledoval jeho prezentáciu, si títo členovia senátu trúfli vyniesť oslobodzujúci rozsudok. Je to prejav ich samostatnosti a kritického myslenia,“ podotkol šéf ŠTS. Pripúšťa, že sa sudcovia mohli zmýliť, ale text odôvodnenia rozsudku podľa jeho slov dokazuje, že k prípadu nepristúpili ľahostajne. „Nebola to ledabolo odvedená práca,“ vyhlásil Hrubala.

Skritizoval, že sa vo štvrtok v médiách objavila informácia, kto ako zo senátu súdu hlasoval. Upozornil pritom, že zápisnica o hlasovaní je neverejná. Hrubala deklaroval, že sa bude zaoberať tým, prečo sa takéto veci vynášajú do médií. V prípade, ak vzniknú dôvodné podozrenia voči konkrétnemu členovi senátu, uistil, že ich preverí.

Senát ŠTS v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Obžalovaného Tomáša Szabóa súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa voči rozsudku odvolal. Vec sa tak dostane na Najvyšší súd SR. Sudkyňa v prípade Kočnera a Zsuzsovej v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali.

Šéf ŠTS Ján Hrubala: "Ľútosť, ktorú každý normálny človek cíti nad smrťou dvoch skvelých ľudí, nám nedáva právo mstiť sa."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok