Kočner vyviazol. Prokurátor sa odvolal, šéf ŠTS obhajoval sudcov

TA3 TASR SITA
3.9.2020 10:49

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vyvrcholil asi najsledovanejší proces v novodobej histórii Slovenska. Podnikateľ Marian Kočner, ktorý si mal objednať vraždu Jána Kuciaka, vyviazol len so symbolickým peňažným trestnom za nedovolené ozbrojovanie. Oslobodili aj jeho "volavku" Alenu Zsuzsovú. Situáciu okolo kauzy sme s vami sledovali online.

Online článok sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

18:15 Sudca má rozhodovať na základe dôkazov, ktoré má v predmetnej veci a nie na základe toho, čo si ľudia prajú, alebo sa im javí ako správne či spravodlivé. Povedala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Reagovala tak na štvrtkový verdikt Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

18:05 V prípade oslobodzujúceho rozsudku pre Zsuzsovú v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, zvíťazila podľa Neszméryho spravodlivosť.

„Ja som sa ráno vyjadroval k tomu, že dnes sa bude jedna z procesných strán odvolávať. Našťastie, môžem povedať, že to nie sme my. K výsledku rozsudku môžem povedať iba toľko, že zvíťazila spravodlivosť, zvíťazilo právo a zdravý rozum. Od začiatku sme tvrdili, že naša účasť na tomto skutku je neprípustná, my sme to od začiatku odmietali. Poukazovali sme na tie nezrovnalosti, ktoré spomínala aj predsedníčka senátu a na hlavnú zásadu in dubio pro reo. Nechcem to nazvať, že sme spokojní, ale boli tam určite braté zretele na naše námietky, na naše vyjadrenia, na naše záverečné slovo,“ skonštatoval Neszméry.

Podľa jeho slov boli jediným dôkazom voči Zsuzsovej výpovede Zoltána Andruskóa. „Boli to jeho výpovede a jeho nezrovnalosti. My sme tvrdili od začiatku, že Andruskó vypovedá podľa potreby, že sleduje televíziu a podľa toho dopĺňa svoje výpovede a dnes to sudkyňa sama povedala, že tam boli nezrovnalosti, ktoré neboli odstránené,“ dodal Neszméry.

118766410-3678093418887520-9089129338710181635-o_0a14036f-0ddb-3783.jpg

17:35 Alenu Zsuzsovú, ktorú vo štvrtok súd oslobodil spod obžaloby v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, odviezli hneď po prepustení z Leopoldova na nitriansku expozitúru Národnej kriminálnej agentúry. Jej obhajca Štefan Neszméry očakáva, že sa bude rozhodovať o jej vzatí do väzby v súvislosti s inými prípadmi.

Podľa jeho slov on i jeho klientka takýto postup očakávali. „Nie je to nič prekvapujúce, je to klasický postup orgánov činných v trestnom konaní. Akurát sme nevedeli, o aký skutok pôjde. Sú dva, jeden je vražda Basternák a druhý je príprava prokurátorov. Za jeden z nich určite pôjde návrh na vzatie do väzby. Uvidíme, ako sa rozhodne sudca, ktorý bude mať službu a ktorý bude o návrhu na vzatie do väzby rozhodovať,“ povedal Neszméry.

16:55 Na oslobodzujúci rozsudok zareagovala aj podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, ktorá vývoj tejto kauzy sledovala aj počas predošlého mandátu v exekutíve EÚ, kde bola zodpovedná za rezort spravodlivosti.

16:35 Rozsudok rešpektujem, obžaloba neuniesla dôkazné bremeno. V súvislosti s verdiktom Špecializovaného trestného súdu, ktorý oslobodil Mariana Kočnera v kauze Kuciak, to vyhlásil Robert Fico. Šéf Smeru-SD uviedol, že si "veľmi želá, aby sme sa dozvedeli pravdu."

16:25 Oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej nie je koniec príbehu, myslí si podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). Uviedol to na sociálnej sieti. Grendel vidí nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. "Ak obžaloba presvedčila predsedníčku senátu, ktorú však zvyšní dvaja sudcovia prehlasovali, stále vidím nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. Tí nesú najväčšiu vinu na smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," skonštatoval Grendel.

16:10 Z dokazovania v kauze Kuciak vyplynuli jednoznačné pochybnosti a celkom jednoznačný verdikt o Kočnerovej nevine. Po vynesení rozsudku ŠTS v Pezinku to uviedol jeho advokát Marek Para. V súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, ktorý bude rozhodovať o odvolaní prokurátora, uviedol, že nechce predchádzať. "Počkám na vyhotovenie rozsudku, toto bolo krátke odôvodnenie. Podľa toho bude možné prijať ďalšie závery, ale trvám na nevine klienta," povedal Para.

15:55 Hrubala skritizoval, že sa vo štvrtok v médiách objavila informácia, kto ako zo senátu súdu hlasoval. Upozornil pritom, že zápisnica o hlasovaní je neverejná. Hrubala deklaroval, že sa bude zaoberať tým, prečo sa takéto veci vynášajú do médií. V prípade, ak vzniknú dôvodné podozrenia voči konkrétnemu členovi senátu, uistil, že ich preverí.

15:39 Prezident Policajného zboru Peter Kovařík plne rešpektuje rozsudok ŠTS, s napätím však bude očakávať rozhodnutie odvolacieho súdu. "Tak ako verejnosť a rodina, ani ja necítim zadosťučinenie. Polícia s prokuratúrou urobili maximum pre zabezpečenie dôkazov a sme stále pripravení v tom pokračovať, keď to bude potrebné. Verím, že páchatelia neujdú spravodlivosti v prípade vraždy Jána a Martiny a ani v ostatných prípadoch, na ktorých intenzívne pracujeme," skonštatoval Kovařík.

15:33 Pozrite si tlačovú konferenciu predsedu Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu, ktorý sa vyjadril k rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Hrubala je presvedčený, že trojčlenný senát sa usiloval robiť si svoju prácu tak dobre, ako sa len dá.

15:28 Kočnerovu údajnú "volavku" Alenu Zsuzsovú prepustili z väznice v Leopoldove. Len čo v rúšku a s igelitkami v rukách vyšla z brány, zadržalo ju ozbrojené komando.

15:12 Pozrite si druhú časť špeciálneho Štúdia TA3, v ktorom sme sa venovali neočakávanému verdiktu senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Vyjadrenia nám poskytli viacerí verejní činitelia aj rodičia zavraždených.

15:06 Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala v súvislosti s oslobodzujúcim rozsudkom v kauze Kuciak usporiadal bezprecedentnú tlačovú konferenciu. Hrubala pripomenul princíp práva, že ak zostanú dôvodné pochybnosti, treba rozhodnúť v prospech obvineného.

14:40 Pozrite si spravodajský blok venovaný kauze Kuciak, súdnemu procesu a reakciám na verdikt v správach TA3 o 14. hodine.

14:26 "Prehrali sme bitku, ale vojnu sme neprehrali," vyhlásil po súde prokurátor ÚŠP. Skonštatoval, že v rámci jeho praxe to nie je prvý prípad, keď boli aj v iných sledovaných kauzách obžalovaní oslobodení. "Je to jednoducho jeden z rozsudkov, kde sme neboli v prvom kole úspešní," poznamenal prokurátor. Myslí si, že predložené dôkazy boli dostatočné na odsúdenie. Verí, že Najvyšší súd SR rozsudok zruší a vráti vec späť na ŠTS. Avizuje, že budú aj v odvolaní navrhovať, aby sa venovala pozornosť aj ďalším novým dôkazom.

14:17 Podpredseda opozičného Smeru-SD Juraj Blanár rešpektuje rozhodnutie súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Ale verím, že sa raz určite dozvieme celú pravdu o tomto zločine," doplnil.

14:05 Oslobodzujúci rozsudok ukazuje potrebu vynaložiť ešte množstvo úsilia, aby sa zaistila spravodlivosť, napísala na svojom twitterovom účte komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

13:50 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal voči rozsudku senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odvolanie. Rovnako aj vo veci odkázania poškodených v otázke náhrad škody na civilný súd. Sťažnosť podali aj zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic a zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

13:48 Podľa Kurilovskej bolo možností viacero. „Už samotný senát tým, že oddialil termín vyhlásenia rozsudku, respektíve predĺžil záverečnú poradu, nastolil otázniky nad tým, že sú pravdepodobne v senáte nejaké nezhody, respektíve niektoré dôkazy vyhodnocujú vo všetkých súvislostiach,“ pokračovala rektorka, podľa ktorej mohol byť náhľad jednotlivých členov senátu na vyhodnotenie dôkazov rôzny.

13:45 Vzhľadom na to, čo všetko vražda Kuciaka a Kušnírovej vyvolala v spoločnosti, je rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prekvapivý. Povedala to rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská.

„Bola aj možnosť oslobodzujúceho rozsudku. Veľmi sa hovorilo o tom, že je veľa nepriamych dôkazov. Aj svojich študentov učím, že u nás platia nepriame dôkazy rovnako ako každý priamy dôkaz. Keď nepriame dôkazy dávajú mozaiku, že do seba zapadajú a navzájom si neodporujú, ale práve sa podporujú, tak môžeme použiť aj iba nepriame dôkazy,“ uviedla Kurilovská.

13:40 Je absolútne nevyhnutné vyvinúť maximálne úsilie a odsúdiť objednávateľov vraždy novinára a jeho snúbenice. V reakcii na vyhlásenie rozsudku to uviedla vládna strana SaS. "Nepriame dôkazy ukazovali na Mariána K. a je preto skutočne zarážajúce, aký rozsudok sme si vypočuli. Veríme, že spravodlivosti bude zadosťučinené a objednávatelia tejto nechutnej vraždy budú odsúdení," uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

13:36 Oslobodzujúci rozsudok voči Kočnerovi a Zsuzsovej v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je úderom pre spravodlivosť a boj proti beztrestnosti. Vyhlásil to Medzinárodný tlačový inštitút so sídlom vo Viedni.

13:32 Špecializovaný trestný súd v Pezinku prepustil Zsuzsovú z väzby na slobodu.

Sabová uviedla, že oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej spod obžaloby nie je rozhodnutím o ich nevine.

13:30 Sabová v odôvodnení uviedla, že v prípade zachytenej komunikácie v aplikácii Threema platí doslovný význam textu. "Nemožno v otázke viny či neviny účelovo vykladať komunikáciu," povedala a poukázala na to, že si komunikujúci vymieňali emotikony a ich komunikácia mala byť obrazná. ŠTS konštatoval, že komunikácia nie je vo vzťahu k vražde explicitná, obsahuje len náznaky.

Pochybnosti podľa súdu vzbudzuje aj to, že podľa výpovede odsúdeného Andruskóa si mala Alena Zsuzsová objednať vraždu tak, aby sa telo nenašlo, pričom nevypovedal napríklad o tom, že by sa preto hnevala. Uviedol len, že ju nahnevalo, že zavraždili aj ďalšiu osobu. Rovnako nebolo podľa súdu dokázané, že by Zsuzsová zaplatila za vraždu a následne vyplatila aj doplatok po medializácii prípadu. Sabová uviedla, že oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej spod obžaloby nie je rozhodnutím o ich nevine. Na ich oslobodenie stačilo, že nebolo preukázané, že čin spáchali. Súd podľa Sabovej nemohol podľahnúť tlaku, poukázala pritom na medializované informácie.

13:15 Exministerka vnútra a poslankyňa parlamentu Denisa Saková na sociálnej sieti uviedla, že musí rešpektovať rozhodnutie súdu a veriť, že prokurátori si urobili svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím. "Ako matka si neviem predstaviť, čo teraz prežívajú najbližšie rodiny oboch mladých ľudí. Na druhej strane musím rešpektovať rozhodnutie súdu, ktorý koná nezávisle. Musím tiež veriť, že prokurátori si urobili svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím," skonštatovala Saková.

13:12 Rozsudok je obrovská rana pre dôveru v právny štát, keďže objednávatelia nie sú potrestaní, uviedol predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš. Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová skonštatovala, že rodina Jána a Martiny, ale aj celé Slovensko, si zaslúži skutočnú spravodlivosť.

13:10 Pozrite si zvukový záznam zo súdu.

13:00 ŠTS zdôvodnil oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej spod obžaloby tak, že po vyčerpaní dôkazov nemohol spoľahlivo a bez rozumných a dôvodných pochybností dospieť k záveru, že čin usmrtenia Kuciaka a Kušnírovej spáchali. "Existencia samotného motívu spojená s existenčnou hrozbou nestačí. Obviniť a odsúdiť možno len na základe protiprávneho konania. Takéto protiprávne konanie súd v prípade Mariana K. a Aleny Zs. preukázané nemá," uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Z výpovede svedka Petra Tótha podľa súdu vyplýva, že Kočner bol pred vraždou frustrovaný z novinárov. Tóthovi mal predniesť myšlienku, že by stačilo zlikvidovať jedného a ostatní by sa zľakli. Súd však konštatoval, že myšlienka trestná nie je a nebola podložená konaním.

12:55 Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc je šokovaná verdiktom v prípade vraždy slovenského novinára a jeho snúbenice. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to vyhlásil jej generálny tajomník Christophe Deloire.

12:51 Ak má súd pochybnosť o zistenom stave, musí teoreticky rozhodnúť tak, že nedokázaná vina sa rovná dokázaná nevina. Povedal to bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor.

"Ak súd chce rozhodnúť o vine a treste, musí konštatovať zistenie materiálnej pravdy. Súčasný Trestný poriadok hovorí o tom, že musí zistiť skutok bez dôvodných pochybností. Ak tak nie je, ak teda súd má nejakú pochybnosť o zistenom stave, musí rozhodnúť opak. Lebo vlastne v teórii sa zase hovorí, že nedokázaná vina sa rovná dokázaná nevina, to je pravidlo. To je záver a mne z toho vyplýva samozrejme len, že súd pravdepodobne konštatoval, že skutkový stav nie je zistený bez dôvodných pochybností," uviedol odborník na trestné právo.

12:40 Pozrite si aj reakcie ďalších politikov na vyvrcholenie najsledovanejšej kauzy.

12:08 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rešpektuje verdikt súdu, je ním však zaskočený. Právo má platiť pre každého rovnako a nemožno niekoho odsúdiť len preto, že si to priali ľudia v uliciach, politici alebo novinári, skonštatoval.

12:05 Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Ua ľudí) sa vyjadril k rozsudku na sociálnej sieti: "Napriek tomu, že som právnik, nebudem klamať, dnešné rozhodnutie špecializovaného súdu v Pezinku vo veci vraždy Jána a Martiny mnou otriaslo. Nespochybňujem senát ani súd, rešpektujem rozhodnutie prvostupňového súdu. Ale nebudem klamať, lomcuje mnou hnev a cítim veľký smútok."

11:48 Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak je aj naďalej presvedčený o tom, že vraždu jeho syna si objednal Kočner. „Po rozhodnutí súdu som ostal paralyzovaný, aj keď som v duchu veril, že sa posledný predložený dôkaz vezme v úvahu a celý proces sa vráti späť k dokazovaniu," uviedol Kuciak. Myslí si, že dôkazov, aby boli obžalovaní odsúdení, bolo dostatok. „Som z toho znechutený. Neostáva nám však nič iné len veriť, že spravodlivosť zvíťazí," dodal.

11:40 Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny, dúfa, že Najvyšší súd SR dnešné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu zvráti. Povedala to pred budovou ŠTS v Pezinku po vynesení rozsudku.

11:34 Na verdikt Špecializovaného trestného súdu reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni, aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali,“ vyjadrila sa prezidentka.

11:32 Odsúdenie troch páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej potvrdzuje, že "tento ohavný skutok sa polícii podarilo objasniť". Uviedol to líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini. "Ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici obžalovaných, ktorých dnes súd oslobodil, slovenský právny poriadok im dáva možnosti, ako môžu svoj právny názor obhájiť," dodal Pellegrini v reakcii na vyhlásenie rozsudku.

11:22 V prostredí nedôvery občanov voči polícii, prokuratúre a súdom na Slovensku rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti. V reakcii na vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to na sociálnej sieti uviedla predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Rozsudok rešpektuje, no vníma ho ťažko. Ukazuje podľa nej aj to, že boj o spravodlivosť na Slovensku pokračuje.

11:16 „Očakávali sme spravodlivý trest pre obžalovaných za činy, ktoré sa im pripisujú. V právnom štáte má každý právo na spravodlivý proces a rozsudok, ktorý musí byť vždy založený na dôkazoch. O vine a nevine rozhoduje súd, ktorý dnes rozhodol takto. Všetci v redakcii, ako aj v celej spoločnosti Ringier Axel Springer stále veríme, že všetci páchatelia, ktorí sa podieľali na vražde Jána a Martiny budú spravodlivo potrestaní,“ uviedol k rozsudku mediálny dom Ringier Axel Springer, pod ktorý spadajú aj Aktuality, kde pôsobil Ján Kuciak.

10:48 Súd oslobodil Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovú z účasti na Kuciakovej vražde. Nebolo preukázané, že tento skutok spáchali.

10:47 Poškodeným súd prisúdil kompenzáciu. Manželia Kuciakovci dostanú po 70 tisíc eur.

10:45 Szabó je vinný aj v prípade vraždy Jána Kuciaka.

10:42 Szabóa odsúdili pre vraždu podnikateľa Petra Molnára a iné činy na 25 rokov.

10:41 Kočnerovi vymerali za nedovolené ozbrojovanie peňažný trest 5000 eur.

10:35 Rozsudok v ostro sledovanej kauze sleduje aj premiér Igor Matovič. "Vyzerá, že nateraz sa evidentní strojcovia vraždy chcú spravodlivosti vyšmyknúť z pazúrov ... verme, že spravodlivosť si ich oboch počká," uviedol na Facebooku.

10:29 Szabó je podľa sudkyne vinný z účasti na Kuciakovej vražde.

10:16 Sudkyňa Ružena Sabová vynáša rozsudok. Na začiatku spomenula, že Marian Kočner a Tomáš Szabó sú vinní pre nedovolené ozbrojovanie.

10:01 Pojednávanie sa začína. Možné vyhlásenie rozsudku si prišiel vypočuť len Marian Kočner, Alena Zsuzsová ani Tomáš Szabó neprišli.

9:42 Pojednávanie by sa malo začať už čoskoro, okolo desiatej hodiny predpoludním.

9:30 Či verdikt padne, nie je isté. Prečo, to nám vysvetlil kolega Jozef Šivák.

9:15 Či rozsudok padne, je otázne. V pondelok totiž prokurátor predložil nový dôkaz. Ak ho súd prijme, musí opäť otvoriť dokazovanie. Pôvodne mal rozsudok odznieť začiatkom augusta. Senát ale potreboval viac času na poradu.

9:10 Ani prípadný oslobodzujúci rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka by väzbu Mariana Kočnera neovplyvnil. Uviedla to rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Obžalovaný podnikateľ je totiž vo väzbe pre kauzu zmenky.

9:00 Pojednávanie s Kočnerom a spol. sa začalo v januári tohto roka. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní. Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok