Situácia je vážna, Bratislava prepína pandemický semafor

TA3 TASR SITA
25.8.2020 15:49

Bratislava prepína takzvaný COVID semafor na červenú. Súvisí to s pribúdajúcimi infikovanými na koronavírus. Magistrát preto obyvateľom i návštevníkom mesta odporúča, aby sa riadili pokynmi Úradu verejného zdravotníctva a vlády, nakoľko mesto nemá v kompetencii zavádzať iné protiepidemiologické opatrenia, ako práve štát.

Situáciu denne monitorujú

"Bratislava mení po dôkladnej analýze čerstvých dát mestským epidemiológom a ďalšími odborníkmi farbu epidemickej fázy na COVID semafore na červenú. Zmena fázy semafora nastáva vtedy, keď sú splnené aspoň dva ukazovatele definované pre jednotlivé fázy. Odborníci mestského tímu denne monitorujú a vyhodnocujú dáta Úradu verejného zdravotníctva SR, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a Ministerstva zdravotníctva SR," uviedla hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

"Je dôležité zdôrazniť, že zavádzanie protiepidemiologických opatrení má v kompetencii Úrad verejného zdravotníctva SR a Vláda SR. Magistrát môže zavádzať iba preventívne opatrenia, ktoré má vo svojej kompetencii," uvádza magistrát a dodáva, že mesto napríklad nemôže rušiť hromadné podujatia, ktoré neorganizuje, alebo zatvárať prevádzky.

"Preto napriek zmene farby bratislavského COVID semaforu na červenú naďalej platia usmernenia hlavného hygienika, ktoré umožňujú pri dodržaní bezpečnostných opatrení aj hromadné podujatia," vysvetlil magistrát. V dôsledku prepnutia semaforu do červenej fázy sa podujatie 100 rokov volebného práva žien plánované spolu s americkou ambasádou na utorkové popoludnie preventívne presunulo do online priestoru.

Niekde zavádzajú sprísnený režim

Hlavné mesto pristupuje k prvým opatreniam, ktoré sa týkajú najzraniteľnejších obyvateľov. V prvom rade posilňuje informačné preventívne kampane smerované na starších obyvateľov. "Vzhľadom na veľké riziká spojené s možnosťou kolektívneho rozšírenia nového koronavírusu v zariadeniach sociálnych služieb zavádzame dočasne sprísnený režim v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej služby v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, a to s platnosťou najskôr od 2. septembra," uvádza mesto.

K aktuálnym opatreniam patrí dodávanie ochranných pomôcok a dezinfekcie, dočasné obmedzenie návštev v niektorých zariadeniach pre seniorov, dočasné pozastavenie kolektívnych aktivít, izolačné priestory a príprava testovania kľúčových zamestnancov.

"Zároveň spúšťame prípravu karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova a jeho zriadenie vyhodnocujeme podľa toho, ako sa bude ďalej nová situácia vyvíjať," doplnilo mesto a dodalo, že mestský terénny tím zintenzívni podporu sociálnych služieb a začne s distribúciou nepotravinovej pomoci ako sú ochranné prostriedky či hygienické potreby. "Aktuálnej fáze epidémie prispôsobujeme aj režim práce na bratislavskom magistráte. Plošne dezinfikujeme úrad a posilňujeme pravidelné čistenie kľúčových priestorov. Rovnako rušíme účasť na služobných cestách a väčších podujatiach, ako sú konferencie či semináre," uzavrelo mesto. Informácie o aktuálnom stave ohľadne epidemického stavu sú zverejnené aj na webovej stránke mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok