Fico chce pre zmluvy hlavu Kollára, ministra aj šéfa Tiposu

TA3 SITA
13.8.2020 15:34

Šéf Smeru-SD Robert Fico kritizoval advokáta Michala Miškoviča, ktorý je poradcom Eduarda Hegera, za zmluvy so štátom za 850 tisíc eur. Navrhnú odvolanie ministra financií, pokiaľ tieto zmluvy nezruší a Miškovič by mal podľa predstaviteľov Smeru skončiť aj ako Hegerov poradca. Urputne hľadajú témy, ktorými tromfnú Pellegriniho, reagoval Heger.

Fico chce pre zmluvy hlavu Kollára, ministra aj šéfa Tiposu
SITA/Alexandra Čunderlíková

Keby to urobil on...

Predseda Smeru chce tiež odvolávať aj predsedu parlamentu Borisa Kollára pre zmluvy medzi Fun rádiom a štátnou spoločnosťou Tipos. Smer tiež žiada, aby Heger odvolal aj šéfa Tiposu Mareka Kaňku. „Keby som to urobil ja, tak Matovič s megafónom vykrikuje po celom Slovensku,“ povedal Fico, podľa ktorého je fakt, že Miškovič pôsobí aj ako poradca ministra financií, konfliktom záujmov.

Robert Fico: "Keby som to urobil ja, tak Matovič s megafónom vykrikuje po celom Slovensku."

Odvolávanie Hegera sa má týkať aj zmlúv medzi spoločnosťou Tipos a Fun rádiom. Štátna lotériová spoločnosť si u nej zadala reklamu v možnej výške 200-tisíc eur. To je podľa opozície problém, pretože koncovým užívateľom výhod je predseda koaličnej strany Kollár. Aj ten má podľa Fica čeliť odvolávaniu. „Ak minister neodvolá šéfa Tiposu a nedôjde k zrušeniu zmlúv, tak máme právo hovoriť o vyslovení nedôvery ministrovi Hegerovi,“ povedal Fico.

Heger: Zase sú mimo

Minister Heger v reakcii uviedol, že vedenie Smeru "urputne hľadá tému, ktorou by tromfli odídencov u Petra Pellegriniho. Ale zase sú mimo." 

Zatiaľ čo bývalé vedenie spoločnosti Tipos podľa Hegera zaplatilo advokátskej kancelárii Čavojský v roku 2019 za právne služby vyše 700 tisíc eur vrátane DPH, v roku 2018 vyše pol milióna, nové vedenie štátnej lotériovej spoločnosti dosiahlo významné úspory.

"Nová rámcová zmluva s advokátskou kanceláriou pána Miškoviča je totiž len na maximálnu sumu 256 082 bez DPH. Jej konkrétne čerpanie bude závisieť od reálnych potrieb spoločnosti Tipos a každá objednávka musí byť v súlade s princípmi hodnoty za peniaze. Takisto treba jasne občanov informovať, že zatiaľ čo bývalé vedenie externé právne služby nesúťažilo, ale zmluvu s kanceláriu pána Čavojského uzavrelo priamo, zmluva s kanceláriou pána Miškoviča bola vysúťažená. Smer opäť zavádza a klame,“ dodal Heger.

Státisícové zmluvy právnickej firmy

Na to, že štát podpísal s bratislavským advokátom Michalom Mičkovičom zmluvy za 850-tisíc eur, ako prvý upozornil portál Aktuality.sk. Od národnej lotériovej spoločnosti Tipos získala právnická firma zákazku na poradenské služby za 307-tisíc eur, s ministerstvom životného prostredia podpísali zmluvu za 235-tisíc eur a so Slovenským pozemkovým fondom za 287-tisíc eur. Poradenské služby za 195-tisíc eur poskytuje od roku 2019 aj žilinskej župe na čele s členkou hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Erikou Jurinovou.

Predseda politickej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker 8. augusta informoval, že štátna lotériová spoločnosť Tipos podpísala s Fun rádiom zmluvu o reklamnej spolupráci na sumu 240-tisíc eur. Zmluva garantuje, že Fun rádio dostane uvedenú sumu do konca roka, prípadne kým neodvysiela reklamné spoty v uvedenej hodnote. Vlastníkom Fun rádia je súčasný predseda NR SR Boris Kollár. Podľa jeho slov ide zo strany Druckera o populizmus a zmluva medzi Tiposom a Fun rádiom nie je na sumu 240-tisíc eur. Obvinenia odmietli aj Tipos a Fun rádio.

Eduard Heger: "Vedenie strany Smer-SD urputne hľadá tému, ktorou by tromfli odídencov u Petra Pellegriniho. Ale zase sú mimo."

Národná lotériová spoločnosť uviedla, že sa sa dôrazne ohradzuje voči nepodloženým a účelovým útokom niektorých opozičných politikov ohľadom rámcovej zmluvy na právne služby s Advokátskou kanceláriou Miškovič. Vysúťažená cena 256 082 bez DPH je maximálna suma, ktorá nemusí byť minutá. Jej čerpanie bude závisieť od reálnych potrieb spoločnosti na právne služby, tvrdí Tipos.

"Zároveň platí, že TIPOS národná lotériová spoločnosť, a. s  si Advokátsku kanceláriu Miškovič vybrala na základe prieskumu trhu z troch ponúk, pričom víťazná ponuka mala hodinovú sadzbu o 18 eur nižšiu ako ponuka druhého uchádzača v poradí," uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok