Jankovská nepáchala skutky ako verejný činiteľ, opakuje Kováčiková

TA3 TASR
12.8.2020 12:41

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková trvá na stanovisku, že bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská nespáchala skutky, ktoré sú jej kladené za vinu ako verejný činiteľ. Kováčiková hovorila aj o iných témach - o svojom zastupovaní po odchode GP i o vetovaných zmenách v prokuratúre.

Zmena kvalifikácie by znamenala nižší trest

Čo sa týka Jankovskej, Kováčiková pripomína, že toto stanovisko nemá dosah na konanie dozorovej prokurátorky v kauze Búrka.

Kováčiková, ktorá momentálne plní úlohy generálneho prokurátora, na tlačovej konferencii odmietla, že by polemizovala nad tým, či Jankovská bola, alebo nebola verejný činiteľ. Aby sa však skutku dopustila ako verejný činiteľ, musela by sa podľa nej trestných činov dopustiť v súvislosti s výkonom svojej právomoci a zodpovednosti. „K takémuto konaniu nedošlo, pretože ako štátna tajomníčka nemala žiadnu právomoc ani dosah na konkrétneho sudcu, aby rozhodol nejakým spôsobom a neniesla za jeho rozhodnutie žiadnu zodpovednosť,“ myslí si prvá námestníčka.


V súvislosti s kvalifikáciou skutku pripomenula Kováčiková, že sú vyšetrovateľ aj dozorový prokurátor procesne samostatní. Zároveň tvrdí, že prokurátori generálnej prokuratúry nevykonávajú dohľad nad dozorovou činnosťou prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Nemajú tak podľa nej žiadnu zákonnú možnosť, aby prokurátorku ÚŠP kontrolovali a usmerňovali.
Zmena právnej kvalifikácie pri obvineniach Jankovskej by mohla v prípade právoplatného odsúdenia vyústiť v jej nižší trest. Kováčiková na margo Moniky Jankovskej podotkla, že nemajú spolu žiaden vzťah.

Zmena právnej kvalifikácie pri obvineniach Jankovskej by mohla v prípade právoplatného odsúdenia vyústiť v jej nižší trest.

Chce ísť ešte ďalej ako prezidentka

Kováčiková hovorila aj o iných témach - o svojom zastupovaní po odchode generálneho prokurátora aj o vetovaných zmenách v prokuratúre. „Môžem už teraz povedať, že sa stotožňujeme s pripomienkami prezidentky, ale musím dodať, že ideme ešte ďalej. Vidíme aj ďalšie pochybenia a nedostatky v tomto zákone,“ uviedla Kováčiková. Prvá námestníčka vytýka navrhovanej novele okrem iného aj to, že sa po novom nebude vyžadovať odborná justičná skúška, hoci ju musia mať všetci prokurátori, ktorých bude nový generálny prokurátor riadiť.

Prvá námestníčka bude na rozdiel od prezidentky namietať aj voči tomu, že môže kandidovať na funkciu neprokurátor. Pri tomto ustanovení budú v prípade finálneho schválenia zákona žiadať aj pozastavenie účinnosti. Generálny prokurátor by mal byť podľa nej kariérny prokurátor, s čím sa podľa vlastných slov zhoduje aj s Via Iuris.

Kováčiková tiež namieta voči tomu, že podmienky odvolania sú iné ako vymenovania, čo považuje za disproporciu. Prvá námestníčka informovala, že v poslaneckom návrhu je ustanovenie, ktoré hovorí, že po funkčnom období zanikne generálnemu prokurátorovi prokurátorská funkcia, čo budú v už pripravenom návrhu namietať.

K téme sa dostala potom, čo informovala o novele z dielne samotnej prokuratúry, ktorá je od júna v medzirezortnom pripomienkovom konaní. „Základným vecným zámerom bolo, aby sa rozšíril zoznam subjektov, ktoré môžu navrhovať kandidátov za generálneho prokurátora,“ informovala. Návrh bol po pripomienkovaní podľa Kováčikovej predložený podpredsedovi vlády pre legislatívu a bude záležať na vláde, či si zákon osvojí a posunie ho do legislatívneho procesu.

Kováčiková sa podľa vlastných slov zhoduje v námietkach s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá zákon vetovala. Vo výhradách by išla ešte ďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok