Bola zmluva s rádiom účelová? Zavádzajúce, reaguje Tipos

TA3 SITA TASR
10.8.2020 12:39

Národná lotériová spoločnosť reagovala na obvinenia dvoch strán, ktoré poukázali na zmluvu medzi štátom a firmou predsedu NR SR Borisom Kollárom. Považujú ju za podozrivú, keďže Tipos nemal zmluvu o vysielaní spotov s Fun rádiom dovtedy, kým sa Kollár nedostal do vládnej koalície. Nepravdivé, zavádzajúce, reaguje Tipos s tým, že pôsobí v silnom konkurenčnom prostredí, v ktorom musí intenzívne a aktívne komunikovať svoje produkty.

Bola zmluva s rádiom účelová? Zavádzajúce, reaguje Tipos
SITA/Gabriel Kuchta

Spolupráca už za minulého vedenia

"Spoluprácu s Fun rádiom začalo už prechádzajúce vedenie Tiposu. Aktuálna zmluva pod novým vedením Tiposu priniesla zníženie ceny o takmer 45 %," tvrdí spoločnosť. Tipos poukazuje aj na to, že revízia doterajších mediálnych aktivít v spoločnosti poukázala na neefektívne mediálne nákupy a kampane v minulosti. "Aktuálne zazmluvňujeme celkovo sedem najpočúvanejších celoplošných rádií a všetky televízie. Výsledkom sú výhodnejšie ceny o 20 % až 50 % ako mal Tipos doteraz," dodala lotériová spoločnosť.

Na medializované informácie reagovalo aj Fun rádio. Podľa PR manažérky rádia Dany Tureničovej sa tvrdenia, že Fun rádio v minulosti nevysielalo reklamné spoty Tiposu, nezakladajú na pravde. Rozhlasová stanica podľa nej spolupracuje s Tiposom dlhodobo a reklamné spoty národnej lotériovej spoločnosti vysielala aj v období, kedy Boris Kollár nebol aktívnym politikom, prípadne členom vládnej koalície. „Okrem toho reklamné spoty Fun rádio úspešne vysielalo aj v minulosti pre rôzne štátne inštitúcie, prípadne pre podniky, v ktorých má majetkovú účasť štát. Podotýkame, že to bolo v období, kedy Boris Kollár buď vôbec nepôsobil v politike, alebo bol opozičným poslancom,” uviedla Tureničová. To, že sa doterajšie zmluvy medzi Tiposom a Fun rádiom nenachádzajú v Centrálnom registri zmlúv vysvetľuje tým, že v minulosti si Tipos objednával reklamné služby vo Fun rádiu prostredníctvom mediálnych agentúr.

„Čo sa týka dohodnutej ceny za poskytnuté služby, Fun rádio považuje dohodnutú sumu za primeranú a obvyklú, ktorá je plne v súlade s cenovou politikou rádia. Za obdobné reklamné služby by Fun rádio účtovalo takúto cenu akémukoľvek inému obchodnému partnerovi, ktorý by si objednal reklamné služby, zodpovedajúce objemu reklamných služieb, ktoré si objednal Tipos," uzavrela Tureničová.

Zmluva medzi Tiposom a rádiom

Smer-SD aj mimoparlamentná strana Dobrá voľba v sobotu poukázali na zmluvu medzi štátom a firmou predsedu národnej rady Borisom Kollárom. Ako informoval hovorca Smeru-SD Ján Mažgút, ide o zmluvu medzi spoločnosťou, ktorá je vlastníkom Fun rádia, jej jediným vlastníkom je Kollár, a spoločnosťou Tipos, ktorej 100-percentným vlastníkom je Ministerstvo financií SR, teda štát.

Štátna lotériová spoločnosť Tipos podpísala s Fun rádiom zmluvu o reklamnej spolupráci na sumu 240-tisíc eur. Informovala o tom hovorkyňa strany Dobrá voľba Martina Šoltésová. Zmluva o reklamnej spolupráci garantuje, že Fun rádio dostane uvedenú sumu do konca roka, prípadne kým neodvysiela reklamné spoty v uvedenej hodnote. Vlastníkom Fun rádia je súčasný predseda národnej rady Boris Kollár.

Drucker: Zadarilo sa až teraz

Podľa predsedu Dobrej voľby Tomáša Druckera ide o podozrivú zmluvu, pretože Fun rádio doteraz žiadnu zmluvu s Tiposom nikdy predtým nepodpísalo. Stopercentným vlastníkom národnej lotériovej spoločnosti je ministerstvo financií, teda štát. „Mimochodom v minulosti Tipos nikdy s Fun rádiom zmluvu o vysielaní spotov nemal. Zadarilo sa až teraz. Nepochybujem v súlade s ‚myslím srdcom' - ‚Boris pomáha' hlavne sebe,“ uviedol exminister zdravotníctva na sociálnej sieti.

"Zaujímavou nie je len suma 240 000 eur, ale aj to, že doteraz Fun rádio nikdy nedostalo peniaze od spoločnosti Tipos. Stalo sa tak zhodou okolností až potom, čo sa stal Kollár súčasťou vládnej koalície," uviedol aj Smer-SD. Zároveň strana vyzýva vedenie spoločnosti Tipos, aby objasnilo, prečo sa rozhodli uzavrieť zmluvu s Fun rádiom vo výške 240 000 eur, čo podľa Smeru-SD "absolútne neodzrkadľuje postavenie Fun rádia na mediálnom trhu ani štruktúru jeho poslucháčov." Zároveň strana uviedla, že ak vedenie Tiposu neobjasní dôvod uzavretia zmluvy, budú žiadať, aby minister financií Eduard Heger odvolal vedenie spoločnosti Tiposu.

Reakcia Tiposu: "Odmietame nepravdivé obvinenia zo strany opozičných a mimoparlamentných politikov, že národná lotériová spoločnosť uzatvorila zmluvu s Fun rádiom len preto, lebo majiteľ rádia je koaličný politik Boris Kollár. Tvrdenia považuje za zavádzajúce, manipulatívne, vytrhnuté z kontextu a zneužité pre získavanie politických bodov." 

Reakcia Borisa Kollára: "Na takejto pseudokauze je vidieť, v ako stave máme spoločnosť. Je to odraz ľudí ako je Robert Fico a Tomáš Drucker. Fun rádio dostalo reklamu z Tiposu rovnako, ako ďalších šesť rádií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok