Je ako Milada Horáková. Kočner mal na súde dlhú záverečnú reč

TA3 SITA
31.7.2020 15:50

Ján Kuciak mi žiadnym spôsobom nevadil, tvrdí v kauze jeho vraždy obžalovaný Marian Kočner. Ako ďalej povedal vo svojej dlhej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, Kuciak bol len jedným z mnohých novinárov, ktorí o ňom v priebehu 25 rokov písali.

Opäť spochybnil Threemu

Zavraždený novinár mu podľa Mariana Kočnera venoval spolu deväť článkov na štyri rôzne témy, o nich však písali aj iné médiá. „Nie som svätec, ale nie som ani vrah,” povedal na margo obžaloby.

Obžalovaný tiež zopakoval svoje tvrdenie z priebehu súdneho procesu, že komunikácia z aplikácie Threema, ktorá bola použitá ako dôkaz v trestnom konaní, nie je autentická. „Je dopĺňaná a časť z nej chýba,” povedal Marian Kočner. Poprel napríklad, že by Petrovi Tóthovi niekdy zaslal správu „Ján Kuciak 558 Veľká Mača Galanta”. V prípade Tótha tiež spochybnil viaceré tvrdenia z jeho výpovedí.

Takisto spochybnil viaceré tvrdenia Zoltána Andruskóa. Jeho výpoveď, že Marian Kočner zháňal za milión eur bieleho koňa, ktorý by na seba zobral vraždu Kuciaka, označil obžalovaný za nonsens. Navyše Kočner tvrdí, že Andruskó sám rozhodol o zavraždení Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej, keď mu 19. februára vykonávatelia povedali, že Kuciaka nezabili, lebo v jeho dome sa nachádzala ďalšia osoba. „Obžaloba postavená na svedkovi Andruskóvi sa rozpadla na jeho nedôveryhodnosti,” povedal.

Emócie chcel nechať za dverami

Kauza vraždy sa podľa Mariana Kočnera dopĺňa s kauzou zmenky, pričom sa v tejto oblasti kryjú záujmy politikov, oligarchov aj tajných služieb. „Verím, že medializácia, politika a emócie ostanú za dverami súdnej siene,” dodal obžalovaný.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho známa Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Podľa prokuratúry zadala objednávku vraždy Kuciaka Alena Zsuzsová. Zoltánovi Andruskóovi, ktorý objednávku zadal Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi. Ten priznal, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Taktiež sa priznal k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

Marian Kočner v úvode svojej reči prirovnal proces so sebou k Milade Horákovej, ktorá bola v 50. rokoch obeťou justičnej vraždy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok