Koronavírus má v SR ďalšiu obeť, pribudli desiatky nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
31.7.2020 09:21

Za uplynulý deň máme 27 pozitívne testovaných. Pribudlo aj jedno úmrtie - prvé od polovice mája. Slovenskí odborníci si kladú otázku, či má byť u nás očkovanie proti koronavírusu povinné. Vedci z britskej Imperial College London oznámili, že experimentálnou vakcínou zaočkujú stovky ľudí. Ako sa bude situácia vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Koronavírus má v SR ďalšiu obeť, pribudli desiatky nakazených
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:23 Grécko sprísnilo pravidlá nosenia rúšok a od soboty ich bude vyžadovať vo všetkých vnútorných priestoroch vrátane kostolov. Krok vlády je reakciou na rastúci počet nakazených.

20:57 Grandslamový tenisový turnaj US Open by sa mal uskutočniť aj napriek pandémii nového koronavírusu. Organizátori z Tenisovej asociácia USA v piatkovom stanovisku potvrdili, že pokračujú v prípravách podujatia, ktoré je v New Yorku na programe od 31. augusta do 13. septembra.

19:42 Európska komisia oznámila, že v mene 27 členských štátov uzavrela s francúzskym farmaceutickým gigantom Sanofi dohodu o zabezpečení 300 miliónov dávok potenciálnej vakcíny proti novému druhu koronavírusu, ak sa preukáže, že je bezpečná a účinná. V komuniké EK sa súčasne uvádza, že tento výkonný orgán EÚ pokračuje v "intenzívnych diskusiách" s ďalšími výrobcami vakcín.

19:33 Európa čelí vlne horúčav. Na niektorých miestach sa teploty vyšplhali až k 40 stupňom Celzia. Spolu s výstrahami pred teplom však úrady varujú aj pred šírením koronavírusu. Obyvatelia mnohých častí starého kontinentu musia zvládať extrémne počasie s rúškami na tvárach.

18:46 Od začiatku marca vykonali príslušníci Hasičského a záchranného zboru viac ako 5000 výjazdov súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu. "Týkali sa najmä odobratia vzoriek, činnosti na hraničných priechodoch, zabezpečovania chodu štátnych karanténnych zariadení, dezinfekcie priestorov, ale i prevozov repatriantov či stavania krízových stanov na hraničných priechodoch a v areáloch nemocníc,“ informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

18:27 Veľká Británia v dôsledku narastajúceho počtu prípadov koronavírusu odkladá plánované uvoľňovanie opatrení najmenej o dva týždne. Obmedzenia sa mali zmierniť už od soboty.

18:18 Na testy experimentálnych vakcín proti koronavírusu sa na webstránke amerického Národného zdravotníckeho inštitútu prihlásilo už 250-tisíc ľudí. V piatok to pred podvýborom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu vyhlásil člen vládneho krízového tímu, expert na infekčné choroby Anthony Fauci, ktorý vypovedá o federálnej reakcii na pandémiu. Testovanie prvej vakcíny na 30-tisíc ľuďoch sa začalo tento týždeň, pričom vláda plánuje začať testy ďalších potenciálnych vakcín do jesene.

17:10 Vietnam ohlásil prvé úmrtie na ochorenie COVID-19 na svojom území. Tamojšie médiá v piatok uviedli, že zomrel 70-ročný muž z Hoi An. Krajina viac ako tri mesiace neevidovala žiadny nový prípad, až kým začiatkom týždňa nezachytili infikovaných v neďalekom rezorte Da Nang. Vietnam, v ktorom žije približne 95 miliónov ľudí, zaregistroval od vypuknutia pandémie 509 prípadov nákazy.

16:57 Nemecký telekomunikačný gigant Deutsche Telekom a nemecká softvérová firma SAP informovali, že Európska komisia ich požiadala o vytvorenie platformy, ktorá by spájala všetky aplikácie upozorňujúce na riziko nákazy koronavírusom a existujúce v členských štátoch EÚ. Zmluva s EK je "takmer hotová", potvrdil hovorca spoločnosti Deutsche Telekom.

16:40 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte obyvateľom Filipín v piatok odporučil, aby si ochranné rúška na tvár dezinfikovali benzínom. Zdôraznil pritom, že nejde o žart, informovala agentúra Reuters. "Choďte na čerpaciu stanicu a použite niekoľko kvapiek (benzínu), je to dezinfekcia," vyhlásil Duterte v televíznom prejave.

16:24 Francúzske ministerstvo zdravotníctva dalo miestnym samosprávam možnosť nariadiť povinné nosenie rúšok na verejnosti. Prakticky okamžite to využilo mesto Lille. Podobne ako v ďalších mestách aj tam stúpa denný počet nových prípadov nákazy koronavírusom.

16:16 Farmaceutické koncerny Sanofi a GlaxoSmithKline uzavreli s americkou vládou dohodu týkajúcu sa vývoja a výroby potenciálnej vakcíny proti novému koronavírusu. USA podľa dohody dajú Sanofi a GSK až 2,1 miliardy USD (1,8 miliardy eur) na vývoj a dodávku 100 miliónov dávok potenciálnej vakcíny. Viac než polovica sa má použiť na vývoj a klinické testy, ako uviedli francúzska spoločnosť Sanofi a britská GSK. Zvyšok sa použije na výstavbu výrobných kapacít a dodávky 100 miliónov dávok.

USA budú mať opciu na objednávku ďalších 500 miliónov dávok vakcíny.

16:06 Trenčianska polícia dostala na linku 158 oznámenie, že na konci obce Liešťany v okrese Prievidza, mal nehodu motocyklista, ktorý spadol zo stroja. Policajti muža podrobili dychovej skúške na alkohol, výsledok bol 2,6 promile. Ďalšie preverovanie preukázalo, že muž mal v tom čase potvrdený pozitívny test na koronavírus

15:41 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa začiatkom júla nakazil novým druhom koronavírusu, sa cíti byť podľa vlastných slov "trochu slabý". "Práve mi robili krvný test. Včera som sa cítil trochu slabý. Zistili, že mám malú infekciu. Teraz beriem antibiotiká," povedal Bolsonaro vo štvrtok miestneho času počas živého vysielania na sociálnych sieťach.

Úrady práce vyplatili doteraz zamestnávateľom a SZČO viac ako 457 miliónov eur.

15:09 Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré žiadajú o príspevok v rámci projektu Prvá pomoc a opatrenia č. 2, majú čas na zaslanie júnových výkazov, respektíve žiadostí s výkazmi na príslušný úrad práce už iba do piatkovej polnoci.

Opatrenie č. 2 sa týka príspevku na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti. Zamestnávatelia môžu o júnové príspevky na mzdy zamestnancov požiadať až do konca augusta. Zároveň začnú od 1. augusta prijímať úrady práce výkazy a žiadosti za júl.

14:50 Maďarsko zatiaľ neplánuje meniť opatrenia zamerané proti šíreniu nového koronavírusu, jedna zmena však od soboty čaká ľudí prichádzajúcich z rizikových krajín označených ako červené a žlté. Povinné testovanie im už totiž nebude hradiť Maďarsko.

14:41 Česká automobilka Škoda Auto zaznamenala za prvých šesť mesiacov tohto roka pokles dodávok o viac než 30 %, keď do ekonomickej aktivity zasiahla pandémia nového koronavírusu. Spoločnosť však dodala, že eviduje signály zotavovania a počíta s tým, že svetové trhy sa postupne stabilizujú. Kľúčové však bude, aby sa koronakríza výraznejšie nezhoršila.

14:15 Britský premiér Boris Johnson oznámil, že Británia na najmenej dva týždne spomalí uvoľňovanie opatrení. Počet prípadov infekcie začal totiž v Spojenom kráľovstve opäť stúpať. "Stále hovorím, že náš plán na znovuotvorenie spoločnosti a ekonomiky je podmienečný... že nebudeme váhať a ak bude treba, stúpime na brzdu. Podľa nášho názoru by sme na ten brzdový pedál mali stúpiť práve v tejto chvíli," povedal Johnson.

14:07 Nové obmedzenia súvisiace s pandémiou vstúpili v piatok do platnosti v Británii. Týkajú sa približne štyroch miliónov obyvateľov severného Anglicka. Ľudia v grófstve Veľký Manchester a v častiach grófstiev Lancashire a West Yorkshire, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti, sa nebudú môcť spolu stretávať vo vnútorných priestoroch.

14:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 14. hodine.

13:51 Ukrajina nahlásila do piatka 31. júla 69.884 laboratórne potvrdených prípadov ochorenia Covid-19. Za uplynulý deň pribudlo približne 1090 nových nakazených. Vyplýva to z údajov poskytovaných systémom na sledovanie koronavírusovej epidémie, ktorý spravuje Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

13:34 V Poľsku zaznamenali za posledných 24 hodín 657 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných v Poľsku dosiahol 45 688. Informovala o tom agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva. Doteraz najvyšší počet nových prípadov nákazy evidovalo Poľsko vo štvrtok 30. 7., keď ich bolo 615.

13:20 Epidemiologická situácia je aktuálne pod kontrolou. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojom Facebooku. Zároveň pridáva bližšie informácie o najnovších prípadoch nákazy. "Stále je potrebné dbať na účinné hygienické pravidlá," opakuje úrad. Zdôrazňuje povinnosť nosenia rúšok v interiéroch, v preplnených priestoroch, v MHD a na miestach s vyššou koncentráciou ľudí a podobne.

13:01 Resocializačné zariadenie vo Vyšehradnom v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) je v karanténe. Hygienici tam nedávno potvrdili nový koronavírus u jednej z jeho klientok a jednej zamestnankyne. Informovala o tom regionálna hygienička Zuzana Tornócziová. "V nariadenej karanténe v resocializačnom zariadení vo Vyšehradnom je 23 klientov a 11 zamestnancov," spresnila Tornócziová. Testom sa podrobili i ostatní klienti a zamestnanci. "Zatiaľ vyšli negatívne. Vykonáme ešte opakované testy," avizovala regionálna hygienička.

13:00 Úrad verejného zdravotníctva odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do regiónov Katalánsko, Aragónsko a Navarra v Španielsku a regiónu Záhreb a Vukovarsko-sriemska župa v Chorvátsku.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že sa v týchto oblastiach v poslednom období zhoršila epidemiologická situácia. "V ostatných regiónoch Španielska a Chorvátska je epidemiologická situácia dobrá. Obe krajiny v súčasnosti zostávajú na zozname menej rizikových krajín v opatrení ÚVZ SR," povedal.

12:55 Krízový štáb mesta Bánovce nad Bebravou zakázal organizáciu hromadných kultúrnych a spoločenských podujatí v interiéri. Na svojom zasadnutí zároveň rozhodol o zvýšení intenzity dezinfekcie verejných priestranstiev v meste. Opatrenia v súvislosti so zamedzením šírenia pandémie budú platiť až do odvolania, informovala bánovská radnica.

12:36 Dlhodobé čerpanie ošetrovného, ale aj prepúšťanie v dôsledku koronakrízy spôsobili na Slovensku pokles stravného. V máji tohto roka dostali zamestnanci na stravu o takmer 15 miliónov eur menej než počas predkrízového januára. Upozornila na to Asociácia moderných benefitov.

12:20 Hrubý domáci produkt eurozóny sa na sezónne upravenej báze v 2. štvrťroku medzikvartálne znížil o 12,1 %. V celej Európskej únii rekordne klesol o 11,9 %. Uviedol to v piatok európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade.

12:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:55 V Indii počas od začiatku pandémie zatkli viac ako 50 novinárov, ktorí kritizovali vládu za chabé zvládanie situácie v krajine. Informáciu priniesol britský denník The Guardian. Podľa reportérov nezávislých portálov, najmä z vidieckych oblastí Indie, im tlak vlády nezabráni v tom, aby pokrývali a informovali o jej prešľapoch v rámci boja proti koronavírusu.

11:40 Prezidentka Zuzana Čaputová nepodpíše novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá mala Úradu verejného zdravotníctva SR umožniť získať telefónne čísla cestovateľov, ktorí na Slovensko prichádzajú z epidemiologicky menej bezpečných krajín. Oznámila to na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že parlamentom schválená novela môže zasiahnuť do práva na súkromie.

11:20 Vedci z britskej Imperial College London zaočkujú stovky ľudí experimentálnou vakcínou proti koronavírusu. Zástupca inštitúcie Robin Shattock povedal, že spolu s kolegami dokončili veľmi pomalý a náročný proces testovania vakcíny v nízkych dávkach na malom počte ľudí a teraz sa chystajú látku aplikovať približne 300 osobám, pričom niektoré budú staršie ako 75 rokov. "Tolerancia je veľmi dobrá a nemá žiadne vedľajšie účinky," vyhlásil Shattock. Výskum je zatiaľ v ranom štádiu.

11:15 Testy v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách 21 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet infikovaných stúpol na 4505. Na ochorenie Covid-19, nikto nezomrel. Počet obetí od 18. júla zostáva na hodnote 596, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu zverejnených v piatok.

11:05 Vietnam zaznamenal prvú obeť pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.
"Prvou obeťou je... 70-ročný muž, ktorý žil v meste Hoi An," uviedla Vietnamská tlačová agentúra s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva. V krajine celkovo evidujú 509 nakazených, 369 osôb sa z nákazy vyliečilo.

10:37 Ministerstvo zdravotníctva poskytlo viac informácií k novému úmrtiu v súvislosti s koronavírusom. "Pitva u 67-ročného muža potvrdila rozvinutú pľúcnu formu COVID-19 a zápal pľúc. Pacient bol hospitalizovaný v nemocnici s poliklinikou v Dunajskej Strede, skonal v nedeľu, 26. júla 2020," vysvetlilo ministerstvo. "Pri minulotýždňovom medializovanom prípade 85-ročného muža, ktorý zomrel vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, pitva súvislosť s ochorením COVID-19 nepotvrdila," doplnil rezort.

10:27 Opatrenia proti šíreniu koronavírusu sú v súčasnosti v Maďarsku nastavené dobre, každá zmena by znamenala riziko. Vyhlásil to premiér Viktor Orbán. Vláda vo štvrtok oznámila, že ani po 15. auguste ešte nebude možné organizovať podujatia pre viac ako 500 ľudí.

10:06 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5482 na celkovo 839 981 nakazených osôb, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum. Ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 161 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13 963.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:45 Fidži oznámilo svoje prvé úmrtie na nový koronavírus, ale predstavitelia zdravotníctva ubezpečili ľudí, že to nie je predzvesť vypuknutia veľkej nákazy. Minister zdravotníctva Ifereimi Waqainabete uviedol, že obeťou je 66-ročný muž, ktorý mal po návrate z Indie pozitívny test. "Žiaľ, napriek všetkému úsiliu našich zdravotníckych profesionálov tento džentlmen včera skonal na izolovanom oddelení v nemocnici v meste Lautoka, podľahol komplikáciám spojeným s ochorením COVID-19," povedal minister.

9:34 Máme 15 hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:33 Pribudlo 20 nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1 695.

9:30 Pribudlo ďalšie úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový koronavírus, ich celkový počet tak stúpol na 29. Naposledy bolo úmrtie zaznamenané v polovici mája.

Počas uplynulého dňa urobili spolu 2176 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2292 pozitívne testovaných na nový koronavírus.

9:20 Na Slovensku pribudlo 27 nových prípadov nákazy, údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. 
V Bratislave, Galante a Prešove evidujú po štyri nové prípady nákazy. Troch infikovaných má Nové Mesto nad Váhom, dvoch Senec. Po jednom prípade evidujú okresy Čadca, Dunajská Streda, Hlohovec, Kežmarok, Košice, Michalovce, Poprad, Prievidza, Žiar nad Hronom a Žilina. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-piatok_0a14036f-c772-461e.png

9:12 Vietnamská vláda v piatok potvrdila rekordných 45 nových prípadov nákazy koronavírusom. Všetky tieto prípady sú spojené s nemocnicami v meste Danang, ktoré je najväčším ohniskom nákazy v krajine.

9:11 Celkový počet úmrtí na koronavírus v Indii presiahol v piatok 35 000 a prekonal aj Taliansko. Krajinu zároveň trápia záplavy, ktoré nepriaznivo postihujú milióny obyvateľov a takmer 350 ich už usmrtili, pričom brzdia aj boj proti pandémii.

9:06 Súčasné schémy pomoci pre firmy a podnikateľov na udržanie zamestnanosti sú nedostatočné, prebyrokratizované a neplnia svoj účel. Uviedol to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Serina. "Aj v prieskumoch nám vyšlo, že pomoc je prinízka, takže logika hovorí, že by sa schémy mali odbyrokratizovať a zásadne zvýšiť ich výška," tvrdí. Od súčasnej vlády Igora Matoviča to však neočakáva.

8:55 Ceny ropy sa v piatok zotavili z poklesu na takmer trojtýždňové minimum v predchádzajúcom dni, ktorý bol reakciou trhov na rekordný prepad americkej ekonomiky. Spojené štáty sú totiž najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Ale zároveň druhá vlna infekcií, ktorá sa šíri vo svete, brzdí výraznejšie zdražovanie ropy.

8:37 Počet infikovaných koronavírusom v Česku sa mierne spomalil. Aj vo štvrtok však pribudlo viac ako 250 prípadov. Najhoršia situácia je v okrese Prachatice, kde je najvyšší počet novonakazených za uplynulý týždeň.

8:25 Francúzska ekonomika sa v 2. štvrťroku 2020 medzikvartálne prepadla o rekordných 13,8 %. Dôvodom boli celonárodné blokády v dôsledku pandémie nového koronavírusu, ktoré zasiahli spotrebu domácností, firemné investície aj obchod. Ukázali to v piatok predbežné údaje štatistického úradu INSEE. Pokles druhej najväčšej ekonomiky eurozóny bol strmší ako v prípade nemeckého hospodárstva, ktorého výkon sa znížil o 10,1 %.

8:08 Nárast počtu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 sa v Česku vo štvrtok mierne spomalil, ale stále je ich nad 200 za deň - pribudlo 252 prípadov na celkových 16.342 od začiatku pandémie v krajine.

7:20 Kým niektoré naše turistické miesta sú preplnené, v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov je na niektorých miestach ľudoprázdno. O tom, ako vyzerá dovolenková sezóna v Chorvátsku, sme sa rozprávali s cestovateľom Rasťom Kiavčinom.

6:55 Čínske úrady ohlásili v piatok 127 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od 5. marca. Štyri prípady boli dovezené zo zahraničia.

Podľa agentúry Reuters Čína doteraz zaznamenala 84 292 prípadov ochorenia COVID-19.

6:30 Nepálska vláda vo štvrtok oznámila, že Himaláje vrátane Mount Everestu pre horolezcov opäť otvorí počas jesennej sezóny. V Nepále sa nachádza osem zo štrnástich najvyšších vrcholov sveta. Nepálska vláda pre šíriaci sa koronavírus v marci zakázala výstupy na všetky hory v krajine vrátane Mount Everestu. Rovnaké opatrenie predtým zaviedla i Čína, ktorá uzavrela prístup na najvyššiu horu sveta zo svojej strany.

6:15 Spojené kráľovstvo sa obáva druhej vlny pandémie v Európe. Vyhlásil to britský minister zdravotníctva. Ten takisto oznámil sprísnenie karanténnych opatrení v severnom Anglicku. Za posledný deň pribudlo v krajine 850 infikovaných, čo je najviac za mesiac.

6:05 Odborníci budú diskutovať o tom, či očkovanie proti novému koronavírusu bude povinné alebo odporúčané. Prehodnotia parametre vakcíny, jej profil aj reakcie na vakcínu v populácii. Uviedlo to ministerstvo zdravotníctva.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok