Salvinimu odobrali imunitu, môžu ho súdiť za zadržiavanie migrantov

TA3 TASR
30.7.2020 20:10

Taliansky Senát, horná komora parlamentu, hlasoval za odobratie poslaneckej imunity lídrovi krajne pravicovej strany Liga Severu Matteovi Salvinimu. Bude tak môcť byť súdený za údajné nezákonné zadržiavanie migrantov na lodiach kotviacich pri talianskom pobreží.

Blokoval vylodenie migrantov

Za odobratie Salviniho imunity hlasovalo 149 senátorov, 141 bolo proti a jeden sa zdržal, uviedla predsedníčka Senátu Maria Elisabetta Albertiová Casellatiová. Keďže je Salvini od roku 2018 členom Senátu, o jeho imunite musela rozhodovať práve horná komora parlamentu. Odobratie imunity žiadala prokuratúra v Palerme, ktorá Salviniho vyšetruje za obmedzovanie slobody a zneužitie svojho úradu, pripomenula agentúra APA.

Salvini v auguste 2019 v čase, keď bol ministrom vnútra, v rámci svojej politiky "zatvorených prístavov" 20 dní blokoval vylodenie 80 migrantov zo záchranárskeho plavidla Open Arms. Týmto prístupom chcel EÚ prinútiť, aby sa aktívne podieľala na prerozdeľovaní migrantov zachránených v Stredozemnom mori.

Salvini sa pred hlasovaním v Senáte obhajoval tým, že o zákaze vylodenia migrantov nerozhodoval sám, ale v súčinnosti s premiérom Giuseppem Contem a vtedajším koaličným partnerom Hnutím piatich hviezd. Procesu, ktorý by sa mal začať v Palerme, sa neobáva.

Salvini: Urobil by som to znova

"Som hrdý, že som obhajoval Taliansko. Urobil by som to znova a urobím to znova, aj preto, že v júli prišlo šesťkrát viac migrantov ako za rovnaké obdobie pred rokom, keď bola Liga Severu vo vláde," vyhlásil Salvini v Senáte. Zatiaľ čo v doterajšom priebehu tohto roka prišlo do Talianska po mori 13.400 utečencov, za rovnaké obdobie vlaňajška ich bolo len 3654.

Salviniho strana odišla v septembri 2019 z vládnucej koalície. V prípade uznania za vinného mu hrozí až 15-ročný trest odňatia slobody.

Senát už 12. februára zbavil Salviniho imunity v podobnom prípade týkajúcom sa lode pobrežnej stráže Gregoretti. Predbežné vypočúvanie sa však pre koronavírusovú pandémiu už trikrát odložilo — najnovšie je naplánované na 3. októbra na Sicílii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok