Chceme objednať tri milióny vakcín, očkovanie nebude povinné

TA3 SITA TASR
24.7.2020 15:45

Ministerstvo zdravotníctva rokuje s Európskou komisiou o očkovacej látke proti koronavírusu. Na tlačovom brífingu po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako dodal, Európska komisia rokuje s ďalšími piatimi veľkými dodávateľmi očkovacej látky, ktorá je aktuálne vo vývoji. Pre Slovensko by chcel rezort objednať tri milióny vakcín.

Vakcína môže zohrať významnú úlohu

Účinná a bezpečná vakcína môže zohrať významnú rolu v boji s ochorením COVID-19. Po rokovaní pandemickej komisie na pôde ministerstva zdravotníctva to uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí zasa uviedol, že komisia zatiaľ neschválila pandemický plán, potrebuje do neho zapracovať viaceré pripomienky. Jeho definitívna verzia by mala byť známa 11. augusta.

"Naozaj vidíme možnosť, ak bude dostupná bezpečná a účinná vakcína, tak táto vakcína môže zohrať významnú úlohu pri potlačení tejto pandémie," uviedol hlavný hygienik. Krajčí doplnil, že v súvislosti s pandemickým plánom vznikli štyri pracovné skupiny. Jedna z nich sa bude týkať realizácie imunizácie na Slovensku. Slovensko má podľa slov ministra záujem o m-RNA vakcínu.

Rezort zdravotníctva podľa slov jeho šéfa v tejto súvislosti "intenzívne" komunikuje v tejto veci najmä s Európskou komisiou. Objednať by sa jej mali zhruba tri milióny kusov. Očkovanie nebude povinné. "Veľmi radi by sme pomocou kampane a zároveň odporúčaní, ktoré skupiny obyvateľstva by sa mali očkovať, objednali pre Slovensko," komentoval s tým, že v niektorých prípadoch bude odporúčanie veľmi zmysluplné.

Pandemický plán počíta s viacerými skupinami

Ďalšia skupina sa bude venovať zabezpečeniu ambulantnej starostlivosti. "Tá by mala byť realizovaná okresnými úradmi v sídle kraja v spolupráci s vyššími územnými celkami. Veľmi dobre vieme, že situácia v ambulantnom sektore je náročná vzhľadom na to, že ho máme do veľkej mieri obslúžený lekármi, ktorí sú už vo vyššom veku. Uvedomujeme si, že dobre zvládnuť ambulantnú sféru počas pandémie je veľmi dôležité," komentoval Krajčí s tým, že skupina by mala zadefinovať to, akých lekárov možno využiť aj bez epidemiologických ambulancií.

Ďalšia pracovná skupina by mala zabezpečiť tímy rýchlej intervencie, ktoré by mohli naraz zasahovať na západnom, strednom a východnom Slovensku. Pokiaľ by nám niekde na nejakom mieste vybuchla epidemiologická situácia, mali by vedieť situáciu zastabilizovať na niekoľko dní.

Posledná skupina sa bude zaoberať tzv. semaformi pre zariadenia sociálnych služieb, primárnej zdravotnej starostlivosti a tiež ústavné zdravotnícke zariadenia. Hlavný hygienik tiež doplnil, že aktuálna epidemiologická situácia na Slovensku je stabilná. Denne pribúda približne 20 až 30 nových prípadov. Podľa jeho slov ide najmä o importované prípady, kontakty regionálni hygienici a epidemiológovia aktívne vyhľadávajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok