Lučanský končí na čele polície. Nechce sa zmieriť s politizáciou

TA3 SITA TASR
30.6.2020 12:31

Milan Lučanský končí vo funkcii prezidenta Policajného zboru SR. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti. Lučanský ako dôvod uviedol fakt, že sa nechce zmieriť s politizáciou polície.

Obojstranná nedôvera

„Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán,“ ozrejmil Lučanský.

Ako uviedol, nemá dôveru súčasného vedenia ministerstva vnútra a ono zase nemá tú jeho. Spolupráca podľa slov Lučanského musí byť založená na vzájomnom rešpekte. "Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra," povedal s tým, že ich pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne a ich názory na viacero tém sú odlišné.

Končiaci policajný prezident pritom odmietol možnosť, aby sa jeho odvolanie z funkcie riešilo na pôde parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. „Možnosť brannobezpečnostného výboru považujem za stratu času, keďže matematika nepustí a koaličný štvorlístok má trojpätinovú väčšinu, i keď dôvod na moje odvolanie nie je žiadny. Nemám chuť trýzniť verejnosť dennodennými hádkami a hádzaním špiny, o ktoré by sa teatrálne vládni predstavitelia postarali,“ dodal.

Okresanie kompetencií

Jedným z dôvodov odchodu Lučanského je aj okresanie kompetencií zo strany nového vedenia rezortu vnútra. Uviedol to na tlačovej besede. Tvrdí, že mu napríklad nie je umožnené dosadzovať ľudí na uvoľnené pozície, akými sú napríklad posty krajských riaditeľov. „Bol som vyškrtnutý aj z viacerých komisií,“ povedal Lučanský s tým, že takéto oznámenie mu prišlo emailom.

Zároveň zopakoval svoje vyhlásenie o tom, že nesúhlasí s politizáciou polície. Tiež sa mu nepáči, že mu niektorí predstavitelia vládnej koalície deklarujú nedôveru „na dennodennej báze“. Pokiaľ ide o meno jeho možného nástupcu, Lučanský podľa vlastných slov počul viaceré mená, komentovať ich však nechce.

Služobný pomer aktuálneho šéfa polície v zbore by mal skončiť k 31. augustu, pričom podľa vlastných slov následne oznámi svoje prípadné ďalšie pôsobenie. „Nie som stotožnený s tým, že by som vstupoval so politiky alebo politickej strany,“ dodal Lučanský.

Milulec Lučanskému poďakoval

Minister vnútra Roman Mikulec žiadosť prijal a poďakoval Lučanskému za doterajšiu spoluprácu. "Hoci sa s pánom Lučanským v mnohých témach zhodujeme, existuje aj viacero oblastí v ktorých máme odlišný názor," vyjadril sa Mikulec. Doplnil, že verí, že dokážu konštruktívne fungovať aj zvyšné dva mesiace "vzhľadom na náročné obdobie, pred ktorým stojíme v súvislosti s možnou druhou vlnou pandémie koronavírusu".

K odchodu Lučanského z funkcie sa vyjadril aj Peter Pellegrini. "Skutočnosť, že Milan Lučanský nedôveruje súčasnému vedeniu ministerstva vnútra, potvrdzuje naše obavy, že sa začal proces politizácie polície s cieľom účelovo slúžiť novej moci," napísal na sociálnej sieti.

OĽANO hovorí o očiste

Odchádzajúci policajný prezident Milan Lučanský zrejme nemal dôveru ministra vnútra, pričom táto dôvera je do budúcna základom. Povedala to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Podpredseda NR SR a strany Za ľudí Juraj Šeliga podotkol, že Lučanský nemal ani jeho dôveru. Zemanová dodala, že o mene nového šéfa polície ešte v koalícii nehovorili. Jeho výber má byť v kompetencii hnutia OĽANO.

Rozhodnutie Milana Lučanského považuje hnutie OĽANO za začiatok očisty Policajného zboru. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. "Lučanský je človek pevne prepojený so štruktúrami bývalej vládnej garnitúry. Ide o človeka Roberta Kaliňáka a Denisy Sakovej," tvrdí Šipoš.

Lučanský zastával funkcu policajného prezidenta od 1. júna 2018, keď nahradil Tibora Gašpara.

Za Milana Lučanského hovoria výsledky, ktoré dosiahol Policajný zbor pod jeho vedením, aj výsledky celého jeho pôsobenia v polícii, uviedla exministerka vnútra Denisa Saková. "Ja osobne považujem jeho prácu za vysoko profesionálnu a spoľahlivú a touto cestou sa mu chcem poďakovať. Som zvedavá na posun polície po odchode Milana Lučanského, najmä v období potenciálneho návratu druhej vlny koronakrízy," skonštatovala.

Policajného prezidenta vymenúva po zmenách, ktoré presadila bývalá vláda, na štyri roky minister na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok