Znalec nenašiel zásahy do Threemy, o ktorých hovorili Kočner a Zsuzsová

TA3 TASR SITA
29.6.2020 16:39

Kriminalista z oblasti IT Dušan Mikulaj nezistil zásahy do Threemy, o ktorých hovorí obhajoba Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Po jeho výsluchu pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prerušila predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová do 20. júla.

Unikátne čísla

Preskúmaním obsahu Kočnerových telefónov, zaistených pri vyšetrovaní vraždy novinára Kuciaka, sa zistilo, že sa v nich nachádzajú komunikácie cez aplikácie na výmenu správ, vrátane aplikácie Threema. V posudku, ktorý bol dnes prečítaný na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, to konštatuje policajný znalec z odboru počítačovej kriminality Dušan Mikulaj. Komunikácie sú podľa posudku datované od septembra 2017 do mája 2018 a v jednom z telefónov následne aj do 9. júna.

Kočner sa znalca pýtal, ako je možné, že sa v oboch telefónoch nachádza rovnaká komunikácia. Ten uviedol, že z jedného na druhý mohla byť prenesená. „Privátne kľúče telefónov ‚1K‘ a ‚2K‘ sú zhodné,“ povedal znalec. Tiež sa vyjadroval k otázke obžalovaného, či sa v textových súboroch dá text meniť. „Určite, od toho je textový súbor. Závisí to od toho, čo je obsahom,“ povedal znalec. Správy odoslané v aplikáciach majú podľa neho takzvané unikátne čísla a keby ich niekto chcel manipulovať, musel by tak urobiť aj v telefóne protistrany. Znalec v tejto súvislosti uviedol, že známky zasahovania do komunikácií nezistil.

Odovzdanie peňazí

Informácie o unikátnom kóde, ktoré predostrel na súde Mikulaj, považuje splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic za veľmi dôležitý dôkaz. Obžalovaní totiž spochybňujú autenticitu správ, ktorá má dokazovať ich stretnutie deň po vražde novinára. „To podľa mojej mienky nepriamo potvrdzuje, že pri tomto stretnutí prišlo k odovzdaniu peňazí za vykonanie vraždy Jána Kuciaka. Ak by tomu tak nebolo, tak by stretnutie nepopierali, ktoré je potvrdzované nielen Threemou, ale aj ďalšími dôkazmi,“ myslí si advokát.

Okrem Threemy sa Mikulaj v pondelok na súde vyjadroval aj k fotografii z telefónu dcéry Aleny Zsuzsovej. Na fotke sa má nachádzať Kočnerovo auto, čo má dokazovať, že sa v čase vzniku fotografie so Zsuzsovou stretol. Metadáta hovoria, že bola vyhotovená 26. februára 2018, čiže v deň, keď sa verejnosť dozvedela o vražde novinára. Podľa obžalobnej verzie sa vtedy Kočner opätovne stretol so Zsuzsovou v golfovom areáli v Báči. Obžalovaní nechápu, čo sa tým malo dokázať, Alena Zsuzsová uviedla, že nikdy toto stretnutie nepopierala.

Kočner a Zsuzsová trvajú na svojom

Kočner a Zsuzsová však konštatovania znalca spochybnili. Zsuzsová zopakovala svoje stanovisko, že do Threemy sa zasahovalo a je nekompletná. Pojednávanie v kauze vraždy novinára bude pokračovať 20. júla.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho známa Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Všetci traja svoju vinu popierajú. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára.

Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok