Kollár sa neospravedlní. Titul už v politike nemieni používať

TA3 TASR SITA
26.6.2020 08:52

Predseda parlamentu Boris Kollár podľa svojich slov získal svoj magisterský titul v súlade so zákonom a nemá sa za čo ospravedlniť. V politike titul nemieni viac používať, vyjadril sa na tlačovej konferencii.

Tvrdí, že diplomovka je v poriadku

„Všetci ma dobre poznáte a každý vie, kto som, čo robím, aký život som viedol a čo všetko som urobil. Pomáham ľuďom 30 rokov a už len kvôli tomu som uveriteľný. Všetky voľby sú o emóciách, nie o tom, koľko titulov máte pred menom či za menom," priblížil Kollár. Zopakoval, že jeho diplomová práca je v poriadku, čo v stanovisku potvrdila aj Stredoeurópska vysoká škola v Skalici, na ktorej svoj titul získal. „Na každej strane mojej diplomovej práce som citoval správne, rovnako správne som uvádzal aj zdroje," ozrejmil predseda parlamentu.

Nebude sa preto v tejto súvislosti ospravedlňovať, pretože podľa svojich slov nemá za čo, keďže postupoval v súlade so zákonom. „Do politiky som nevstupoval kvôli tomu, že som magister, ale kvôli tomu, že ľuďom pomáham a robím to zo srdca. Takýmto hlúpym spôsobom vnášať rozpor do vládnej koalície preto nedovolím," uviedol Kollár.

Boris Kollár má podozrenia z plagiátorstva pri svojej diplomovej práci vysvetľovať budúci týždeň koaličným partnerom. Na zasadnutie klubu ho pozvalo hnutie OĽANO aj SaS.

Okopírované strany

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a témou jeho diplomovky bola „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“.

Samotný Kollár v reakcii na to odmietol, že by bola jeho diplomová práca plagiátom. Vo svojom vyhlásení z 23. júna preto nevidel dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti. Zdôraznil, že prácu písal sám, a to niekoľko mesiacov. Predseda vlády Igor Matovič ozrejmil, že nebude vyzývať Kollára na odchod z funkcie, pretože chce udržať stabilitu vládnej koalície. Ako však napísal 25. júna vo svojom profile na sociálnej sieti, s predsedom parlamentu sa k tejto veci rozprával dve hodiny. „Bola to veľmi otvorená debata a nebola márna," priblížil premiér.

Vysvetľovať to bude i koaličným partnerom

Boris Kollár má podozrenia z plagiátorstva pri svojej diplomovej práci vysvetľovať budúci týždeň koaličným partnerom. Na zasadnutie klubu ho pozvalo hnutie OĽANO aj SaS. Informovali o tom Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽANO a hovorca SaS Ondrej Šprlák. "Pretože aj po dnešnom tlačovom brífingu Borisa Kollára ostáva veľa nezodpovedaných otázok, pozvali sme si predsedu Národnej rady SR na rokovanie poslaneckého klubu hnutia OĽANO," informovala Macaríková. Rokovanie sa uskutoční v pondelok 29. júna. Poslanci hnutia zaujmú stanovisko po tomto stretnutí.

Na otázky poslancov má Kollár odpovedať aj na poslaneckom klube SaS 1. júla. "Strana SaS berie na vedomie rozhodnutie Borisa Kollára, nepoužívať magisterský titul. Zároveň je to však pre Borisa Kollára žltá karta od poslancov NR SR za SaS," zdôvodnila strana zaradenie mimoriadneho bodu na rokovanie klubu. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu Anny Zemanovej predseda parlamentu pozvanie prijal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok