Nevídaný prípad. U takmer polovice našli nákazu, ale aj protilátky

TA3 TASR
25.6.2020 16:23

Novým koronavírusom sa zrejme nakazilo vyše 42 percent obyvateľov rakúskeho lyžiarskeho strediska Ischgl v Alpách. Uviedli to rakúski vedci. Ide o najvyššiu mieru nakazenia obyvateľov, akú zatiaľ vo svete zaznamenali. Výskumníci z Univerzity v Innsbrucku otestovali takmer celé obyvateľstvo v obci Ischgl a zistili, že 42,4 percenta obyvateľov má protilátky na koronavírus SARS-CoV-2.

Nevídaný prípad. U takmer polovice našli nákazu, ale aj protilátky
SITA/AP (ilu)

Zistenia len zdôraznili úlohu, akú zohrala obľúbená obec lyžiarov tento rok už skôr v šírení pandémie koronavírusu po celej Európe. Percento je oveľa vyššie než dosiaľ uvádzaných 15 percent obyvateľov, ktorým v Ischgli oficiálne diagnostikovali nákazu koronavírusom.

"Osemdesiatpäť percent tých, čo prešli nákazou, o tom ani nevedelo," uviedla Dorothee von Laerová, šéfka virologického ústavu na Univerzite v Innsbrucku. Rakúski epidemiológovia dali v apríli 1600 prípadov z celej Európy do súvislosti s turistami, ktorí boli na lyžovačke v Ischli. Chodia tam lyžiari obľubujúci večierky.

Prokuratúra sa teraz zaoberá obvineniami, že opatrenia na zatvorenie lyžiarskeho strediska po výskyte prvých infekcií boli nedostatočné a neskoré.

"Osemdesiatpäť percent tých, čo prešli nákazou, o tom ani nevedelo," uviedla šéfka virologického ústavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok