V kauze zmeniek podali obžalobu na údajnú Kočnerovu pravú ruku

TA3 TASR
22.6.2020 15:51

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na Štefana Ágha v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. Informoval o tom prokurátor ÚŠP Ján Šanta.

Štefan Ágh doteraz figuroval v kauze, kde už koncom februára neprávoplatne odsúdili bývalého riaditeľa televízie Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera, ako obvinený. Ágha označovaného v kauze Gamatex za Kočnerovu pravú ruku vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s neprávoplatne odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

"Potvrdzujem, že dňa 22. júna bola na ŠTS podaná obžaloba v trestnej veci vedenej proti Š.Á., ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. Trestná vec napadla do senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

ŠTS 27. februára  uznal Kočnera a Ruska vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok nie je právoplatný. Odsúdení už vtedy avizovali odvolanie, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.

Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Ághom vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur. Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko s troma osobami zo slovenského podsvetia je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Ághom vyhotovili štyri sfalšované zmenky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok