Aký je Kočner? Psychologický posudok znalkyne bol nelichotivý

TA3 SITA
1.6.2020 12:03

Obžalovaný podnikateľ Marian Kočner je egocentrik s narcistickými rysmi, ktorého charakterizuje nedostatok empatie. Vyplýva to z posudku znalkyne z oblasti psychológie Eleny Fortis, ktorý prečítali v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. „Svet môže vnímať ako súbor objektov, ktoré je treba usporiadať podľa vlastného záujmu,“ skonštatovala znalkyňa.

Agresivita nie je dominantnou črtou

U obžalovaného znalkyňa zároveň konštatovala intelektový potenciál na úrovni vysokého nadpriemeru, pričom u neho nezistila známky psychických porúch. Agresivita podľa posudku nie je dominantnou črtou Mariana Kočnera, v reakciách na psychicky záťažové situácie však môže využívať napríklad verbálne násilie.

Celkovú prognózu resocializácie v prípade uznania obžalovaného za vinného pritom znalkyňa hodnotí ako priaznivú. Z posudku tiež vyplýva, že pri rozhovore so znalkyňou obžalovaný na margo obžaloby z objednávky vraždy uviedol, že si „nič neobjednal“ a „nič zlé neurobil“.

Náprava Mariana Kočnera by bola v prípade jeho odsúdenia priaznivá a možná, konštatovala znalkyňa.

Vražda Kuciaka a Kušnírovej

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho známa Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára. Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok