Naď chce stratégie schválené do konca roka. V TA3 hovoril i o F-16

TA3 TASR
24.5.2020 12:53

Minister obrany Jaroslav Naď by chcel, aby nová bezpečnostná a obranná stratégia bola schválená vládou i parlamentom do konca roka. Uviedol to v našej diskusnej relácii V politike. Potvrdil tiež ambíciu naplniť záväzok voči NATO odvádzať dve percentá HDP na obranu. Hoci rozpočet bude po koronakríze i ďalších výdavkoch oklieštený, minister garantoval vojakom, že ich platy sa nebudú znižovať.

Zmluvu na stíhačky F-16 by Slovensko mohlo zrušiť, no prišlo by o zaplatenú miliardu, ako vysvetlil minister. "Sme blízko k podpísaniu dohody na zmenu financovania," informoval o aktuálnej situácii. Podotkol, že ak prvé stíhačky neprídu tak, ako je plánované, v roku 2023, Slovensko môže mať problém.

S nákupom stíhačiek F-16 súvisí i rekonštrukcia Letiska Sliač. Podľa Naďa môže byť drahšia, ako predpokladalo bývalé vedenie rezortu. Zatiaľ treba upraviť letisko Kuchyňa, kam budú techniku počas rekonštrukcie Sliača presúvať. Ak by prišla ponuka na spolufinancovanie týchto či iných projektov, Naď by na ňu pravdepodobne pristúpil.

Tento týždeň sprístupnil rezort obrany zmluvy na stíhačky F-16 i vrtuľníky Black Hawk. Šéf rezortu plánuje zverejniť aj ďalšie kontrakty, napríklad na predĺženie servisu stíhačiek MiG-29. "Aby ľudia videli, kam ide každé jedno euro," zdôvodnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok