Takýto nárast nezamestnanosti u nás ešte nebol, tvrdí NBS

TA3 SITA
21.5.2020 10:42

Aprílový nárast celkovej miery nezamestnanosti na Slovensku z marcových 6,2 % na 7,4 % je historicky najväčším medzimesačným nárastom nezamestnanosti, ktorý prekonáva aj najhoršie mesiace krízy v roku 2009. Upozornili na to analytici Národnej banky Slovenska.

Prepúšťania v priemysle i obchode

"Vďaka výraznému naberaniu zamestnancov v posledných rokoch je však úroveň miery nezamestnanosti stále pomerne nízka, pričom predošlé maximum z roku 2013 bolo až na úrovni takmer 16 %," uviedli. Oproti marcu, keď bolo vidieť len redukciu naberania nových zamestnancov, bol už apríl menej priaznivý, čo sa týka prílevu nových nezamestnaných do evidencie po strate zamestnania aj ďalšieho umiestňovania ľudí do nových zamestnaní.

"Prílev uchádzačov sa zdvojnásobil a odlev klesol na polovicu," tvrdia analytici centrálnej banky. Záujmu o pracovnú silu je vplyvom pandémie razom menej. "Nastali rozsiahle prepúšťania v priemysle, obchode, ubytovacích, stravovacích a iných službách," uvádza sa v tlačovej správe. V máji mnohé prevádzky postupne otvárajú svoje brány, ale naberanie zamestnancov späť na pôvodné pozície môže byť podľa analytikov opatrné. "Navyše mnohé odvetvia majú ťažkosti aj s pokračujúcim efektom stále oslabeného (globálneho, nielen domáceho) spotrebiteľského a celkového dopytu, ktorý aj v máji spôsoboval niektoré prepúšťania. Preto ešte nejaký čas môže nárast nezamestnanosti pretrvávať," dodali analytici NBS.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v apríli tohto roka stúpla o 1,38 percentuálneho bodu na 6,57 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci vyššia o 1,67 percentuálneho bodu. V tlačovej správe o tom v stredu informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Úrady práce evidovali na konci štvrtého mesiaca tohto roka 180 756 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s marcom ide o nárast o 37 763 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, v apríli stúpol o 45 966 osôb.

Aby sa zachovali pracovné miesta

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 7,43 %. V porovnaní s marcom tohto roka išla nahor o 1,22 percentuálneho bodu, medziročne stúpla o 1,38 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci apríla tohto roka 204 480 osôb. Medzimesačne išlo o nárast o 33 613 osôb, v porovnaní s aprílom minulého roka je to viac o 38 224 ľudí. "Pohybuje sa to zhruba v takom rozsahu, ktorý bol predpokladaný aj naším ministerstvom, aj ministerstvom financií, aj Národnou bankou Slovenska. Robíme všetko pre to, aby sme najmä s väčšími zamestnávateľmi diskutovali o tom, ako im pomôcť, aby zostalo zachovaných čo najviac pracovných miest," povedal k aprílovému vývoju nezamestnanosti po stredajšom rokovaní vlády minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

V mnohých prípadoch sa to podľa neho rezortu práce aj darí. "Vzhľadom na to, že veľa našich firiem je závislých na poklese dopytu v zahraničí, musíme počítať s tým, že s týmto nárastom nezamestnanosti sa budeme musieť aj ďalej vyrovnávať," tvrdí.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v apríli stúpla na 6,57 %. V porovnaní s marcom išla nahor o 1,22 percentuálneho bodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok