Mamojka po kauze s Kočnerom končí ako člen ústavného súdu

TA3 TASR SITA
13.5.2020 12:50

Ústavný sudca a bývalý poslanec Smeru Mojmír Mamojka, ktorý bol terčom silnej kritiky pre jeho údajné kontakty s Marianom Kočnerom, sa rozhodol, že sa vzdá funkcie. Potvrdil to aj šéf ústavného súdu Ivan Fiačan.

Tóth mu mal odovzdať obálku

Rozhodnutie Mamojka oznámil Fiačanovi písomne. Vo funkcii by mal ostať do konca mesiaca. Predseda ÚS zvažoval, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti Mamojkovi v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho sporných kontaktoch s obžalovaným Marianom Kočnerom. Fiačan preveroval, či na tento krok existujú dostatočné dôvody.

V januári na súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedal o Mamojkovi bývalý siskár, exnovinár a svedok Peter Tóth. Tvrdil, že sa s ním stretol v lete 2018 a odovzdal mu obálku s podaním na Ústavný súd SR na Kočnerov podnet. Sudca to v reakcii odmietol, pričom argumentoval aj tým, že senát ÚS, ktorého bol členom, v septembri 2018 odmietol Kočnerovu žiadosť na väzbu ako zjavne neopodstatnenú. Kočner si mal s Mamojkom v júni 2018 písať. Podľa správ z Threemy sa podnikateľ mal pripravovať na stretnutie s Mamojkom na 14. júna 2018. Kočnera zadržala polícia 20. júna 2018.

SaS aj Za ľudí rozhodnutie vítajú

„Nebudem skrývať, že som rád, že končí ako sudca Ústavného súdu. Opakovane som upozorňoval, že Mojmír Mamojka vzbudzoval vážne pochybnosti o svojej nezávislosti a nestrannosti a musí z Ústavného súdu SR preč. Jeho kontakty s Kočnerom a podozrenia na stretávanie s Tóthom boli závažným dôvodom, aby odišiel. Od Mamojku sa zrejme vysvetlenia nikdy nedočkáme, ale budeme ho naďalej požadovať," reagoval Juraj Šeliga zo strany Za ľudí.

Reagovala aj SaS. „Verejne sme vyzývali Mojmíra Mamojku na odstúpenie aj preto, aby sa relevantné orgány zaoberali tým, ako mu k takému rozhodnutiu pomôcť. Dnešným dňom sa Ústavný súd SR stáva o jednu 13-tinu lepším. Je to veľká pomoc všetkým, ktorí sa nevedia dovolať spravodlivosti na slovenských súdoch či iných orgánoch,“ uviedol poslanec Alojz Baránik.

Ivan Fiačan: „Dnešným dňom sa sudca ústavného súdu Mojmír Mamojka vzdal funkcie sudcu ústavného súdu. Funkcia sudcu ústavného súdu v takomto prípade zaniká dňom 31. mája 2020.“ 

„V predchádzajúcom období som zaregistroval výzvy rôznych subjektov, aby som v tejto veci konal. Chcem uviesť, že môj postup a konanie v tejto veci nemôže a nebude podliehať tlaku vyjadrení a výziev kohokoľvek. V tomto smere budem postupovať nielen ako sudca, ale aj ako predseda súdu vždy autonómne."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok