Politické zemetrasenie sa nekoná. ÚS odmietol sťažnosť PS/Spolu

TA3 TASR SITA
29.4.2020 15:16

Politické zemetrasenie nenastane, výsledky parlamentných volieb zostávajú. Ústavný súd odmietol ako zjavne neopodstatnené návrhy koalície PS/Spolu a strany Vlasť, ktoré napadli ústavnosť a zákonnosť februárových volieb do NR SR.

K návrhom týchto politických subjektov, ktoré sa do parlamentu nedostali, patrilo vyhlásiť voľby za neplatné a nariadiť ich opakovanie. O rozhodnutí ÚS informovala jeho hovorkyňa Martina Ferencová. Rovnako pochodilo KDH - ÚS SR zamietol aj druhý návrh kresťanských demokratov na začatie konania o ústavnosti a zákonnosti volieb do Európskeho parlamentu z 25. mája 2019. 

„Ústavný súd návrh navrhovateľky, koalície politických strán PS a Spolu, na začatie konania o neústavnosti a nezákonnosti volieb do Národnej rady SR odmietol ako zjavne neopodstatnené. Tvrdenia navrhovateľky o protiústavnosti a protizákonnosti nemajú oporu ani v použitej argumentácii, ani v návrhoch na vykonanie dokazovania,“ uviedol predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

ÚS SR taktiež odmietol návrh strany Vlasť na začatie konania o neústavnosti a nezákonnosti volieb do Národnej rady. „Navrhovateľka v návrhu neuviedla žiadne hodnoverné dôkazy, ba ani relevantné indície, ktoré by umožňovali prijať odôvodnený záver o inom výsledku volieb, než bol zaznamenaný v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán,“ uviedol Fiačan.

Ústavný súd sa tiež zaoberal podaním KDH o neústavnosti a nezákonnosti volieb do EP konaných ešte v roku 2019. Návrh bol ÚS SR zamietnutý z dôvodu oneskoreného podania.

“Rozhodnutie súdu rešpektujeme, konali sme zákonne. Vyzývame však vládnu koalíciu, aby zjednotila prah pre politické strany a odstránila tak pokušenie na obchádzanie zákona. Aj v súčasnom parlamente sú totiž subjekty, ktoré by sa pri zohľadnení faktickej koalície do parlamentu nedostali,” reagoval predseda Spolu Juraj Hipš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok