Pribudlo 13 nakazených, repatrianti dostali nové priestory

TA3 TASR SITA ČTK
11.4.2020 12:35

Na Slovensku pozitívne testovali na koronavírus už 728 ľudí. Veľkonočné sviatky tento rok sprevádzajú prísne obmedzenia, aj krížovú cestu vo Vatikáne odslúžil pápež bez ľudí. Udalosti okolo šírenia koronavírusu sme s vami sledovali online aj počas Bielej soboty.

Pribudlo 13 nakazených, repatrianti dostali nové priestory
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:17 S prejavom pred národom vystúpila aj britská kráľovná Alžbeta II., ktorá ho povzbudila k tomu, aby v čase pandémie dodržiaval opatrenia.

23:35 Buďte trpezliví a solidárni. Takéto posolstvo predniesol nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier národu. V mimoriadnom prejave ocenil spôsob akým občania spolkovej republiky pristúpili k opatreniam. Taktiež zdôraznil, že o zrušení zákazov nerozhodujú len politici, ale najmä zdravotní experti.

22:57 Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala Bielorusko na prijatie ďalších opatrení, ktoré by spomalili šírenie koronavírusu. Predstaviteľ organizácie počas tlačovej konferencie v Minsku vyhlásil, že krajina sa musí pripraviť na najhorší možný scenár.

22:13 Zdravotné problémy sa nevyhýbajú ani repatriantom. Mladého muža v štátnej karanténe v Bardejove začali bolieť zuby. Bez negatívneho výsledku testu na koronavírus ho však v bežnej ambulancii neošetria a klinika, kde sa venujú rizikovým pacientom, je vzdialená takmer 80 kilometrov.

21:55 Starosta mesta New York Bill de Blasio plánuje do 20. apríla umiestniť v hotelových izbách najmenej 6000 bezdomovcov. V hoteloch budú prioritne ubytovávať tých bezdomovcov, ktorí sú v staršom veku, majú príznaky nákazy, alebo už boli pozitívne testovaní. Ľudí bez domova mesto ubytuje v hotelových zariadeniach aj v prípade, ak nebudú schopní dodržiavať usmernenia týkajúce sa dištancovania od spoločnosti.

21:36 Svetová zdravotnícka organizácia prešetruje opätovné prípady nákazy u vyliečených pacientov. Južná Kórea v piatok oznámila, že 91 ľudí bolo po vyliečení opäť testovaných pozitívne. Tamojšie zdravotnícke úrady predpokladajú, že ľudia neboli opäť infikovaní, ale vírus v ich tele sa pravdepodobne reaktivoval.

21:08 Hasiči aj v sobotu vykonávali testovanie osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 na viacerých miestach. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. "Hasiči z Prešova začali s odbermi v ranných hodinách v KLÚ Družba v Bardejove, potom sa presunuli do Tatranskej Lomnice," priblížila Farkasová s tým, že všetky odobraté vzorky zaviezli na Regionálny úrad verejného zdravotníctva do Košíc.

20:28 Pozrite si tlačovú besedu ministra vnútra Romana Mikulca a premiéra Igora Matoviča, ktorí informovali o nových priestoroch pre repatriantov v zariadení Častá - Papiernička.

19:42 Pre repatriantov pribúdajú nové miesta, situácia s kapacitami sa podľa ministra vnútra Romana Mikulca bude zlepšovať. Za posledné dva dni umiestnili už vyše tisíc ľudí. Informoval o tom v Častej - Papierničke.

19:32 Niektorí obyvatelia uzatvorených rómskych osád na Spiši mali snahu dostať sa z karantény. Košická krajská polícia na sociálnej sieti informuje, že všetky tieto osoby boli vrátené naspäť do osady. Podľa nej je v súčasnosti situácia pokojná a naďalej monitorovaná.

18:28 Taliansko zaznamenalo v sobotu 619 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo tak nákaze podľahlo v krajine 19.468 ľudí, informoval spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Celkový počet infikovaných v Taliansku - vrátane mŕtvych a uzdravených - dosiahol 152.271.

Úrad pre civilnú ochranu zverejnil nové údaje krátko po tom, čo agentúra AFP hlásila, že Spojené štáty sa stali v sobotu krajinou s najvyšším počtom obetí na následky nákazy novým koronavírusom a predstihli tak Taliansko. Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa si nákaza vyžiadala v USA životy najmenej 18.860 ľudí. V čase tohto oznámenia však malo Taliansko oficiálne 18.849 úmrtí.

18:22 Predseda vlády Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec navštívia účelové zariadenie Kancelárie NR SR Častá - Papiernička, ktoré bude od dnes repatriantom poskytovať svoje služby.

17:54 Aj Británia pristúpila k rozsiahlym blokádam, aby zastavila šírenie nového koronavírusu. Reštaurácie, kaviarne, puby či bary tak zostali zatvorené a museli hľadať spôsoby, ako prežiť. Riešenie našli v doručovaní hotových jedál aj potravín a čerstvej zeleniny, keďže majú slušnú sieť dodávateľov. Dúfajú, že im tieto služby pomôžu udržať sa nad vodou.

17:24 V rámci podporných aktivít obnoví Trnavský samosprávny kraj prípravu jedla vo svojich stredoškolských kuchyniach v mestách Galanta a Gbely. Po veľkonočných sviatkoch bude kraj seniorom v Galante denne pripravovať približne 100 obedov, ktorých rozvoz zabezpečí mesto. V Gbeloch bude pripravovaných denne približne 70 obedov, ktoré budú rozvážané seniorom domov.

17:13 V osadách na Spiši, ktoré sú pre zaznamenaný výskyt ochorenia COVID-19 odizolované od okolitého sveta, sa ukazujú prvé problémy. Tie, ktoré majú technický charakter, sa dajú viac či menej zložito odstrániť. Vyskytli sa však aj prípady zneužívania zdravotníckej pomoci.

17:05 Poľsku pribudlo od piatku 133 prípadov nákazy novým koronavírusom a 14 úmrtí. Celkovo sa tak bilancia v krajine vyšplhala na 6088 infikovaných a 195 mŕtvych.

16:40 Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že prešetruje prípady pacientov, ktorým diagnostikovali vyliečenie z nákazy novým koronavírusom, ale po prepustení z nemocníc mali znova pozitívny test. "Sme si vedomí správ o jednotlivcoch, ktorí boli prostredníctvom PCR testovaní negatívne na COVID-19 a potom po niekoľkých dňoch znovu pozitívne," uviedla WHO.

16:34 V Británii podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 917 ľudí.

16:05 Slovenské nemocnice majú v súčasnosti vyhradených 500 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. Ak by sa počet ľudí, ktorí potrebujú hospitalizáciu, zvyšoval, ministerstvo pristúpi k ďalšej reprofilizácii nemocníc. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího má prebehnúť v troch vlnách.

15:39 Počet úmrtí vo svete dosiahol 103.141, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje z oficiálnych zdrojov zhromaždené k 13.00 h SELČ. Od vypuknutia pandémie v decembri 2019 v Číne hlásili v 193 krajinách a teritóriách vyše 1.700.760 prípadov nákazy koronavírusom, pričom najmenej 341.100 osôb z tohto počtu je pokladaných za vyliečených.

Tieto údaje, ktoré agentúra AFP zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie, však pravdepodobne odrážajú len zlomok aktuálneho počtu prípadov nákazy.

15:34 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího po návšteve Univerzitnej nemocnice v Bratislave, minister informoval aj o novom počte nakazených. K téme sa vyjadrila aj riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

14:52 Minister Krajčí v piatok podpísal zmluvu na 88 pľúcnych ventilátorov.

14:45 Jeden nakazený bol v karanténnom stredisku, jedna pacientka je v kritickom vo veku 65+. "Ostatní pacienti sú z okresov Spišská Nová Ves, Bratislava, Nové Zámky, Senec, Žilina, Dunajská Streda a Pezinok," uviedol Krajčí, podľa ktorého je hospitalizovaných s potvrdených ochorením Covid-19 44 pacientov, a s podozrením na Covid-19 103 pacientov. Celkovo je hospitalizovaných 147 pacientov prevažne na infekčných klinikách po celom Slovensku. Vyliečených máme podľa ministra 23 pacientov.

14:35 Podľa Krajčího v piatok testovali 2174 ľudí.

14:29 Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii potvrdil, že na Slovensku za piatok pribudlo 13 prípadov nákazy, celkový počet infikovaných teda stúpol na 728.

14:21 Americká spoločnosť Amazon oznámila, že vybuduje vlastné testovacie laboratórium na koronavírus, kde bude monitorovať zdravie svojich zamestnancov. Prípady ochorenia COVID-19 zaznamenali už vo viac než 50 pobočkách Amazonu naprieč USA. V niektorých potvrdili infekciu u viacerých zamestnancov.

14:17 Prešovský samosprávny kraj a Nadácia PSK pre podporu rodiny spustili nový web www.pskpreludi.sk. Ide o projekt, ktorý má ambíciu zastrešovať všetky neziskové organizácie, občianske združenia, iniciatívy, charitatívne organizácie, mestá a obce, ktoré poskytujú služby pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých ľudí v súvislosti s novým koronavírusom. Na pomoc seniorom spustili aj call centrum.

14:05 Japonský premiér Šinzó Abe vyzval v sobotu svojich spoluobčanov, aby sa vyhli návštevám nočných podnikov, ako sú bary, kluby a reštaurácie. Urobil tak v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.

14:00 Mesto Košice spustilo webovú stránku s názvom korona.kosice.sk. Zverejňuje na nej informácie o živote v meste a obmedzeniach, ktoré boli prijaté v rámci preventívnych opatrení na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Magistrát o tom informuje na svojom webe.

13:52 Britský premiér Boris Johnson v nemocnici, kde je naďalej hospitalizovaný s diagnózou COVID-19, hrá hry a sleduje filmy.

13:35 Obvineniu z prečinu porušovania povinnosti za krízovej situácie čelí 38-ročná žena z Bratislavy. Napriek štátom nariadenej karanténe v čase pandémie nového koronavírusu pendlovala medzi Rakúskom a Slovenskom, pričom porušila viaceré povinnosti.

13:32 Telefonická Senior linka, ktorú zriadilo mesto Bratislava na podporu svojich najstarších obyvateľov v čase pandémie nového koronavírusu, je k dispozícii aj počas aktuálnych veľkonočných sviatkov a cez víkendy. Linka je zároveň posilnená o psychologické poradenstvo. Hlavné mesto sa tak rozhodlo aj pre záujem o ňu, za tri týždne jej služby využilo viac ako 400 seniorov.

Počty zverejnilo na Facebooku Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré neskôr informáciu zmazalo. Informáciu o novom počte nakazených zmazali aj z oficiálne stránky korona.gov.sk.

12:33 Na Slovensku počas piatka pribudlo 13 infikovaných, elkový počet pozitívne testovaných stúpol na 728. Na sociálnej sieti Facebook to uviedlo Národné centrum zdravotníckych infrmácií, ktoré neskôr informácie zmazalo.

12:24 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 510 nových úmrtí na nový koronavírus. Predstavuje to pokles v porovnaní so 605 prípadmi hlásenými v piatok a najnižší počet od 24. marca, informoval v sobotu na svojej stránke denník El País s odolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

11:49 Pri dlhšom nosení tvárového rúška sa jeho účinnosť znižuje, preto sa oň treba správne starať.

11:39 Od soboty má byť v Chate nad plážou pri Kunovskej priehrade pri Senici ubytovaných približne 60 Slovákov, ktorí prišli zo zahraničia a majú štátom nariadenú karanténu.

11:22 Slovensko dosiaľ zaznamenalo dve úmrtia na ochorenie Covid-19. Pozrite si, ako to je v ostatných európskych krajinách, ministerstvo zverejnilo mapu s počtami.

11:05 Počet nakazených v Maďarsku stúpol v sobotu o 120 na 1310. Na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších osem starších ľudí. Obetí v krajine je už 85, vyplýva z aktuálnych údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu.

10:30 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 4133 na celkových 117.658. V krajine zároveň zaznamenali ďalších 171 úmrtí, čím počet obetí stúpol na 2544.

9:45 V Česku zomrelo 123 ľudí, u ktorých potvrdili ochorenie Covid-19. Podľa ministerstva zdravotníctva medzi obeťami pribudli od piatka 17:30 h. ďalší štyria ľudia. Doposiaľ sa uzdravilo 370 nakazených, ich počet stúpol o 24. Nakazených je 5735, testovali celkovo 120.285.

9:14 Donald Trump nariadil svojej vláde, aby poskytla pomoc Taliansku, ktoré je ťažko zasiahnuté pandémiou koronavírusového ochorenia COVID-19.

8:38 Katolícki veriaci si na Bielu sobotu počas dňa spomínajú na mŕtveho Krista. Za bežných okolností prichádzajú do kostolov na modlitby a poklonu pri Božom hrobe alebo pri svätom kríži. Vo večerných hodinách sa však už radujú zo slávenia jeho zmŕtvychvstania.

8:00 Dve tretiny Nemcov sú spokojné s tým, ako spolková vláda pristupuje k boju proti pandémii koronavírusového ochorenia COVID-19. Vyplýva to z nového prieskumu, ktorý pre tlačovú agentúru DPA uskutočnila spoločnosť YouGov.

7:50 Uruguaj v piatok evakuoval 112 Austrálčanov a Novozélandčanov z výletnej lode pri pobreží Uruguaja, na ktorej u 128 osôb potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2.

7:45 Južná Kórea v sobotu oznámila, že bude používať elektronické náramky na monitorovanie ľudí, ktorí porušujú pravidlá v oblasti domácej izolácie. Cieľom opatrenia je lepšie kontrolovať šírenie nákazy. "Vláda sa po dlhom zvažovaní rozhodla dať elektronické náramky ľuďom, ktorí porušujú pravidlá v oblasti samoizolácie, ako napríklad vychádzanie z domu bez upozornenia alebo nereagovanie na telefonáty," povedal juhokórejský premiér Čung Sje-gjun a dodal, že vláda si vypočula expertov na karanténne opatrenia a zhromaždila názory z rôznych komunít.

7:35 Írsky premiér Leo Varadkar v piatok oznámil, že platnosť obmedzenia pohybu osôb v súvislosti s pandémiou koronavírusu bude predĺžená do 5. mája.

7:30 Koronavírusom sa na celom svete nakazilo takmer 1 700 000 ľudí. Vírus sa rozšíril do 184 krajín, teda na všetky kontinenty, okrem Antarktídy. Viac ako 376-tisíc ľudí sa už z nákazy vyliečilo.

7:13 Až 2108 ľudí zomrelo v USA v priebehu jedného dňa. USA sa tým stali prvou krajinou na svete, ktorá v priebehu jedného dňa zaznamenala viac ako 2000 obetí koronavírusu SARS-CoV-2. Celkový počet úmrtí v Spojených štátoch dosiahol 18.586. Viac obetí zaznamenalo už len Taliansko, kde ochoreniu COVID-19 podľahlo 18.849 osôb. Počet nakazených v USA podľa Univerzity Johna Hopkinsa prekročil 500.000.

Americký štát New York hlási viac ako 170.000 potvrdených prípadov nákazy, uvádza agentúra AP. Ochoreniu COVID-19 tam podľahlo 7844 ľudí.

7:12 Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred predčasným rušením karanténnych opatrení zavedených jednotlivými krajinami v rámci boja proti pandémii koronavírusu. Uviedla to v deň, keď počet obetí pandémie po celom svete presiahol hranicu 100.000.

7:10 Pápež František predsedal pobožnosti krížovej cesty. Tá sa pre pandémiu koronavírusu nekonala v rímskom Koloseu tak, ako po minulé roky, ale na prázdnom námestí pred Bazilikou sv. Petra vo Vatikáne.

7:00 Udalosti sme sledovali aj počas Veľkého piatka, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok