Vinný, rozhodol súd o vrahovi Kuciaka a Kušnírovej. Dostal 23 rokov

TA3 TASR SITA
6.4.2020 14:43

Špecializovaný trestný súd uznal Miroslava Marčeka vinným z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej aj podnikateľa Petra Molnára. Marčekovi súd vymeral 23 rokov v najťažšom väzení. Prokurátor sa proti rozsudku odvolal.

Chladnokrvnosť pri Kušnírovej

Na začiatku zdôvodnenia vymenovávala predsedníčka senátu okolnosti, ktoré viedli k samotnému odsúdeniu. "Zavraždil dvoch ľudí vo veku 27 rokov. Boli to ľudia hodnotní. Išlo o ľudí, ktorí mali život pred sebou," uviedla na margo zavraždenej dvojice. Pri Molnárovi nezabudla dodať, že v snahe o jeho olúpenie neurobil Marček žiaden krok smerujúci k tomu, aby ho nezavraždil a okradol napríklad v čase, keď nebude doma.

Verdikt súdu nie je právoplatný. Prokurátor na mieste podal odvolanie proti rozhodnutiu o výške trestu, vecou sa tak bude zaoberať Najvyšší súd. Obhajca a právni zástupcovia poškodených sa nevyjadrili.

Obzvlášť sa sudkyňa zastavila pri vražde Kušnírovej, na ktorú Marček nedostal objednávku. "Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť pri zavraždení Kušnírovej," konštatovala Sabová v zdôvodnení rozsudku. Doplnila, že Marček neurobil nič preto aby pred Kušnírovou zatajil svoju identitu napríklad nasadením si kukly. "Keď sa tam vyskytla, tak chladnokrvne zavraždil aj túto ženu. Mohol predvídať, že tam bola," reagovala Sabová na priebeh skutku z Veľkej Mače.

Predsedníčka vo svojom zdôvodnení myslela aj následok, ktorý bol konaním Marčeka spôsobený. Na margo zavraždeného novinára uviedla, že "chcel Slovensko očistiť od prevládajúcej korupcie". Marček podľa senátu tak konal priamo, v úmysle a s vopred uváženou pohnútkou.

Nemajetková ujma pre pozostalých

Na druhej strane však pri pristúpení na mimoriadne zníženie trestu myslela na to, že Marček spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Doplnila tiež, že 23-ročný trest spôsobí, že bude pustený na slobodu krátko pred šesťdesiatkou. Počas znaleckého výsluchu znalec z oblasti psychológie konštatoval, že po veku 50 rokov sa agresivita u obžalovaného môže znižovať. Prihliadala aj na slová znalca o tom, že agresivita nie je dominantnou vlastnosťou Marčeka.

Súd okrem 23-ročného trestu priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcom dokopy 140.000 eur, Zlatici Kušnírovej 70.000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40.000 eur.

Sabová sa počas čítania skutkovej vety plne pridržala obžalobnej verzie o objednávke vraždy zo strany Mariana Kočnera a sprostredkovania cez Alenu Zsuzsovú. Predsedníčka senátu však ostatných obžalovaných nemenovala. Kočner, Zsuzsová a Tomáš Szabó sú z vraždy novinára naďalej obžalovaní.

Verdikt súdu nie je právoplatný. Prokurátor na mieste podal odvolanie proti rozhodnutiu o výške trestu, vecou sa tak bude zaoberať Najvyšší súd. Obhajca a právni zástupcovia poškodených sa nevyjadrili.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok