Hazard bude mať prísnejšie pravidlá, štát zriadi čiernu listinu

TA3
4.1.2018 12:55

Prístup k hazardným hrám sa od nového roku sprísnil. Z reštaurácií a barov zmizli herné automaty, ktoré môžu byť umiestnené už len v špecializovaných prevádzkach. Od budúceho roka štát plánuje zaviesť aj takzvanú čiernu listinu a zakázať tak vstup do herní najrizikovejším skupinám ľudí.

Hrozia pokuty

Za porušenie nového zákona o hazardných hrách hrozí právnickým osobám pokuta od 3 000 do 100 000 eur a pre fyzické osoby od 2 000 do 20 000 eur. Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu financií, na dodržiavanie zákona o hazardných hrách, ktorého úlohou bolo vytlačiť herné zariadenia z krčiem, pohostinstiev a podobných zariadení, bude dohliadať Finančná správa SR.

Už od začiatku roka 2017 bolo povolená prevádzka výherných prístrojov, videohier, a ruliet výlučne v rámci herní. Podľa novej právnej úpravy majú byť hazardné hry sústredené iba do väčších herní. "V rámci zmien sme zvýšili minimálny počet zariadení na prevádzkovanie hazardných hier, ktoré môžu byť v herni, a to z päť na dvanásť kusov. Prijaté opatrenia výrazným spôsobom sprísnili podmienky poskytovania hazardných hier a zásadným spôsobom znížili počet prevádzok s hazardnými hrami. Tým došlo k obmedzeniu ich dostupnosti. Zároveň verím, že tieto kroky povedú aj k poklesu počtu výherných prístrojov na Slovensku,“ uviedol štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Register vylúčených osôb

Rezort tiež sprísnil podmienky v oblasti online hazardu. Cieľom je podľa ministerstva obmedzenie dostupnosti hazardných hier, na prevádzkovanie ktorých nebola udelená alebo vydaná príslušná licencia podľa slovenských právnych predpisov a ktoré "prostredníctvom elektronických komunikačných sietí a služieb ponúkajú predovšetkým zahraničné spoločnosti za súčasného ponechania štátneho monopolu v oblasti on-line hazardných hier".

Ďalšie zmeny v oblasti regulácie hazardu majú platiť od januára budúceho roka. "Od tohto termínu budú mať hranie zakázané osoby evidované v takzvanom registri vylúčených osôb. Pôjde o osoby, ktoré poberajú pomoc v hmotnej núdzi a osoby, ktoré s nimi žijú v spoločnej domácnosti, ďalej o ľudí, ktorí sami požiadali o vylúčenie, o patologických hráčov, ako aj o študentov vysokých škôl poberajúcich sociálne štipendium, dodal rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok