Lídri OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpísali koaličnú zmluvu

TA3 TASR
21.3.2020 11:55

Predsedovia OĽANO, Sme rodina, SaS Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík a podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová podpísali v sobotu na Bratislavskom hrade koaličnú dohodu.

Zverejnia ju neskôr

Koaličnú dohodu majú podpísať všetci koaliční poslanci. Povedal to líder OĽANO a dezignovaný premiér Igor Matovič. Dohodu podľa jeho slov zverejnia až po tom, ako ju poslanci podpíšu. Koaličná dohoda je základom pre programové vyhlásenie vlády, ktoré má kabinet pripraviť.

OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpísali koaličnú dohodu, ktorou budú chcieť naplniť svoje predvolebné sľuby. Aby urobili zo Slovenska krajinu, na ktorú budú poctiví ľudia hrdí a v ktorej budú chcieť poctiví ľudia žiť, povedal Igor Matovič po podpise dohody. Na tlačovej konferencii hovoril o zodpovednosti aj bremene v podobe pandémie nového koronavírusu. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka koalícia mieni ukázať národu, že sa krajina dá spravovať slušne aj odborne.

Rozdelenie rezortov

Štvorlístok si už skôr podelil miesta vo vláde a v parlamente. OĽANO obsadí vo vláde osem postov, Sme rodina a SaS po tri, Za ľudí dve. Premiérom bude Igor Matovič, OĽANO obsadí tiež sedem ministerstiev. Ministrom financií bude Eduard Heger, ministrom vnútra Roman Mikulec, ministrom zdravotníctva Marek Krajčí, ministrom obrany Jaroslav Naď, rezort pôdohospodárstva povedie Ján Mičovský, ministerstvo životného prostredia Ján Budaj a ministerkou kultúry sa stane Natália Milanová.

Hnutie Sme rodina získa tri rezorty. Ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny bude Milan Krajniak, ministrom dopravy a výstavby Andrej Doležal a podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie bude Štefan Holý. Predseda hnutia Boris Kollár sa stal predsedom Národnej rady SR.

Tri ministerstvá bude riadiť SaS. Ministrom školstva bude Branislav Gröhling, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí bude Ivan Korčok a ministrom hospodárstva predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude zároveň prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku.

Strana Za ľudí získa dva rezorty, ministerkou spravodlivosti bude Mária Kolíková a podpredsedníčkou vlády a ministerkou pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová. Pod tento rezort sa má presunúť celá organizácia a koordinácia čerpania eurofondov, má to byť transformácia súčasného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok