Nakazil sa i lekár z Považia, všetci jeho kolegovia sú v karanténe

TA3 TASR
20.3.2020 18:00

Obvodný lekár z Považskej Bystrice, ktorý ordinoval v púchovskej poliklinike Zdravie, má pozitívne výsledky na ochorenie koronavírusu. Nakaziť sa mal od pacienta, ktorý bol v zahraničí. Všetci lekári, ktorí boli s ním v kontakte, sú už v karanténe.

Púchov eviduje prvý prípad nákazy koronavírusom, pozitívne testovaný muž bol v kontakte s osobou s cestovateľskou anamnézou. Na oficiálnej stránke mesta to oznámila primátorka Katarína Heneková. Dvaja púchovskí lekári pre agentúru SITA nezávisle potvrdili, že nakazeným mužom je jeden z miestnych praktických lekárov pre dospelých pôsobiaci v zdravotníckom zariadení Zdravie.

Ohrozená je tak zdravotná starostlivosť v meste, keďže spomínaný lekár prišiel do kontaktu aj so svojimi kolegami. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici kontaktuje všetky osoby, ktoré s ním prišli do úzkeho kontaktu. Pozitívne testovaný muž bol v úzkom kontakte s osobou s cestovateľskou anamnézou, v súčasnosti sa nachádza v domácej karanténe, hospitalizácia nebola nutná," uviedla k prípadu primátorka Heneková.

Nahlásenie prípadu potvrdila aj regionálna hygienička Renáta Beníková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici. "Dňa 20. marca po 9:00 nám bol nahlásený potvrdený prípad na ochorenie COVID-19 u občana z okresu Považská Bystrica, ktorý pracovne pôsobí v Púchove. Hneď bolo začaté epidemiologické vyšetrovanie úzkych kontaktov a telefonicky im bola nariadená povinná karanténa. Úzkymi kontaktmi sú zdravotnícki pracovníci, ktorí budú laboratórne zdiagnostikovaní v zmysle platného usmernenia hlavného hygienika," uvádza sa v stanovisku RÚVZ Považská Bystrica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok