Počet nakazených sa u nás blíži k stovke, hranice zatvára aj EÚ

TA3 TASR SITA ČTK
17.3.2020 18:03

Slovensko funguje v režime striktných opatrení. Počet nakazených koronavírusom prekonal deväťdesiatku. Nové prísne pravidlá zavádzajú aj viaceré európske krajiny. Aký bude ďalší vývoj, čo by ste mali vedieť? Situáciu sme s vami sledovali online.

Počet nakazených sa u nás blíži k stovke, hranice zatvára aj EÚ
SITA/Jana Birošová

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:54 Výrobné linky v reakcii na šírenie nového koronavírusu odstaví aj nitrianska automobilka Jaguar Land Rover. Ako informovala manažérka pre firemné vzťahy spoločnosti Miroslava Remenárová, výroba automobilov sa vo fabrike zastaví v piatok 20. marca.

21:53 Polícia identifikovala prvú osobu, ktorá šírila dezinformácie v súvislosti s koronavírusom. Ide o ženu z okresu Dunajská Streda. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Momentálne sú v tomto prípade vykonávané procesné úkony.

21:10 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa s viacerými hosťami rozprávali o vývoji situácie ohľadom koronavírusu. Pýtali sme sa na opatrenia pre firmy i živnostníkov, ale napríklad aj na to, ako sa budú liečiť pacienti s ochorením.

20:32 Hranice už uzatvára aj Európska únia, a to na 30 dní. Občanom iných krajín zakážu vstup na územie svojich 27 členských štátov.

19:13 Slováci, ktorí bývajú na maďarskom pohraničnom území, budú môcť cestovať za prácou na Slovensko. Informoval o tom Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra. Dohoda medzi slovenským a maďarským ministerstvom vnútra zabezpečí voľný cezhraničný pohyb občanov Slovenska, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarska najviac do 30 kilometrov od svojich hraníc a rovnaké pravidlá budú platiť pre občanov Maďarskej republiky, ktorí žijú alebo pracujú na Slovensku.

19:03 V karanténe musí ostať posádka Záchrannej služby Košice, ktorá zasahovala v jednom z košických hotelov v súvislosti s úmrtím ubytovaného zahraničného hosťa. "Vzhľadom na to, že tam bola pozitívna cestovateľská anamnéza, o ktorej sme nevedeli, tak posádka ostáva v karanténe najbližších minimálne 48 hodín, keď budeme čakať na výsledok testov," uviedol hlavný zdravotnícky záchranár košickej záchranky Vladimír Hosa.

18:52 Pozitívny posun zaznamenalo mesto Košice na Luníku IX v súvislosti s prevenciou proti šíreniu nového koronavírusu. Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, krízový štáb mesta rozhodol aj o distribúcii potravinových balíčkov pre ľudí v núdzi.

V košickej mestskej časti Luník IX nová občianska hliadka zabezpečuje prevenciu obyvateľov. Podľa primátora Jaroslava Polačeka je pozitívne, že väčšina tamojších obyvateľov sa v porovnaní so situáciou spred dvoch dní nezhromažďuje do veľkých skupín a viacerí začali nosiť aj rúška.

17:59 K dnešnému dňu pribudlo na Slovensku 25 nových pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. Spolu tak máme 97 pozitívnych vzoriek a 1816 negatívnych, informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

17:36 Užívanie liekov s obsahom ibuprofénu nepodporuje množenie nového koronavírusu v ľudskom organizme. Informáciu, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach, vyvrátil Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Prízvukoval, že ide o hoax. "Použitie ibuprofénu podľa schválenej písomnej informácie pre používateľa predstavuje účinnú a bezpečnú liečbu horúčky a bolesti," uviedol štátny ústav.

17:14 Európska komisia v utorok oznámila, že poskytla nemeckej biofarmaceutickej výskumnej spoločnosti CureVac finančnú podporu vo výške 80 miliónov eur na rozšírenie vývoja a výroby vakcíny proti novému typu koronavírusu.

17:05 Úrad verejného zdravotníctva dal výnimku pohrebným službám, cintorínom a krematóriám, ktoré môžu zostať v plnej prevádzke. Na posledných rozlúčkach so zosnulým by sa ale mali zúčastňovať len najbližší, aby sa možná nákaza nešírila ďalej.

17:00 Mesto Bratislava začalo distribuovať ochranné rúška pre zamestnancov, ktorí dennodenne zabezpečujú chod bratislavskej samosprávy a bratislavských mestských častí. Magistrát nakúpil ochranné rúška vo vlastnej réžii po tom, ako bolo podľa neho zrejmé, že nedokážu byť v tejto chvíli zabezpečené zo strany štátu.

16:50 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice začala s kontrolou pacientov, ktorí idú do nemocnice. Informovala o tom jej hovorkyňa Ivana Vaněková s tým, že v utorok zároveň spustili testovanie pacientov s podozrením na nový koronavírus formou drive-in. Od piatka 13. 3. vrátane pondelka 16. 3. prostredníctvom laboratórnej diagnostiky na ochorenie COVID-19 vyšetrili vzorky od 84 pacientov.

16:42 Od polnoci do utorňajšieho poludnia vpustili na územie Maďarska 1300 ľudí, takmer 600 osobám však možnosť vstupu odmietli. Podľa spravodajskej televízie HírTV to v Budapešti povedal hovorca krízového štábu Tibor Lakatos.

16:34 Fakultná nemocnica v Nitre taktiež realizuje nové opatrenia. Od stredy bude možné vstupovať do jej areálu iba hlavným vchodom na Rázusoovej ulici. Každý bude musieť prejsť červeným roztrieďovacím stanom, ktorý bude umiestnený na parkovisku pri hlavnom vchode. „Tam zdravotnícky personál zmeria všetkým telesnú teplotu a vykoná vstupné roztriedenie pacientov a sprevádzajúcich osôb. Následne budú odosielaní na príslušné medicínske pracovisko. Roztrieďovací stan bude v prevádzke 24 hodín denne,“ informovala nemocnica.

16:24 Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ odmieta, že by slovenskí lekárnici boli priekupníkmi s ochrannými rúškami. Rovnako zavrhuje, že by sa obohatil na respirátoroch, ktoré posielal na vedecký výskum slovenskému profesorovi pôsobiacemu na Univerzite v Pekingu. Uviedol to v otvorenom liste adresovanom končiacemu premiérovi.

16:11 Koronavírus COVID-19 sa rýchlo rozšíril aj v Spojených štátoch. V krajine zaznamenali vyše 4700 nakazených a viac ako 90 ľudí ochoreniu podľahlo. Viac sme si o tejto téme povedali s našou spolupracovníčkou Evou Jánošíkovou.

15:57 Izraelská kontrarozviedka Šin Bet začne uplatňovať svoje protiteroristické technické opatrenia za účelom zastavenia šírenia koronavírusu v Izraeli.

15:46 Polícia rieši nezodpovedných Slovákov, ktorým teraz hrozia prísnejšie tresty. Ako informovala na sociálnej sieti, príslušníci Policajného zboru nateraz riešili viac ako 250 prípadov. Polícia takisto upozorňuje, že mimoriadna situácia znamená prísnejšie tresty.

15:43 Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline zaviedla pri vstupoch do areálu kontrolu pacientov, návštevníkov a sprievodných osôb. "Každý, kto vchádza do nášho areálu, je povinný informovať kontaktnú osobu o dôvode vstupu, prípadných príznakoch ochorenia, cestovateľskej anamnéze či kontakte s rizikovými osobami. Pacientovi v prípade potreby tiež meriame telesnú teplotu. Ak sa preukáže, že môže byť rizikový, bude usmernený tak, aby nedošlo k šíreniu prípadnej nákazy a zabezpečili sme všetky karanténne a preventívne opatrenia," vysvetlil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

15:37 Viac ako 16 percent zamestnancov v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach je momentálne mimo práce pre povinnú karanténu, práceneschopnosť či ošetrovanie člena rodiny. Po zasadnutí krízového štábu o tom informoval predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. V ostatných dvoch nemocniciach v pôsobnosti TSK je podľa neho situácia o niečo lepšia. V NsP Považská Bystrica nie je momentálne v práci šesť percent personálu, v NsP Myjava je to osem percent.

15:24 Ruskí vedci začali testovať prototypy vakcíny proti novému koronavírusu. Výsledky by mali byť známe do júna. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa laboratória v Štátnom biotechnologickom inštitúte. "Prototypy už sú na svete. Začíname s laboratórnym testovaním na zvieratách, aby sme zabezpečili účinnosť a bezpečnosť," uviedol Ilnaz Imatdinov pre ruskú televíznu stanicu Vesti Novosibirsk.

14:20 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok odporučila ľuďom s možnými symptómami ochorenia COVID-19, aby neužívali liečivo ibuprofen bez konzultácie s lekárom. "V rámci samoliečby odporúčame paracetamol, nie ibuprofen," povedal na tlačovej konferencii v Ženeve hovorca WHO Christian Lindmeier. Zdôraznil pritom, že žiadne štúdie ibuprofen nespájajú so zvýšenou úmrtnosťou.

15:15 Seniori v bratislavskom Starom Meste dostanú 500 bavlnených rúšok. Zhotovuje ich pre nich chránená dielňa založená pred desiatimi rokmi občianskym združením Klub Donna Rosi. Prvých 100 kusov už bolo mestskej časti odovzdaných v pondelok.

15:10 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov ministerstva práce, Ústredia práce a Sociálnej poisťovne. Predstavitelia jednotlivých inštitúcií informovali o hlavných prijatých krokoch a usmerneniach v oblasti pracovného práva, sociálnych služieb či nemocenského poistenia.

15:00 Polícia pripomína Slovákom, ktorí sa vrátili zo zahraničia individuálne, že musia ostať v 14-dňovej domácej karanténe. Tí Slováci, ktorí požiadali o pomoc ambasády SR a s ich pomocou budú dopravení na Slovensko, budú musieť absolvovať povinnú karanténu a budú prevezení do ubytovacích zariadení Ministerstva vnútra SR.

Tieto hraničné priechody sú otvorené:

Rakúsko: Bratislava – Petržalka – Berg, Bratislava – Jarovce – Kittsee (cesta), Bratislava – Jarovce – Kittsee (diaľnica)
Maďarsko: Milhosť – Tornyosnémeti, Medveďov – Vámosszabadi, Čunovo – Rajka (diaľnica)
Poľsko: Vyšný Komárnik – Barwinek, Trstená – Chyžné
Česko: Svrčinovec - Mosty u Jablunkova, Makov - Bílá-Bumbálka, Lysá pod Makytou - Střelná, Horné Srnie - Brumov- Bylnice, Drietoma - Starý Hrozenkov, Nová Bošáca - Březová, Moravské Lieskové - Strání, Vrbovce - Velká nad Veličkou, Skalica - Sudoměřice (nová cesta), Holíč - Hodonín, Brodské - Lanžhot, Brodské Břeclav (diaľnica)

Na tejto podstránke nájdete v prehľadnej tabuľkovej forme spracované informácie o hraničných režimoch jednotlivých krajín. Podstránka je priebežne aktualizovaná.

14:50 Humenská nemocnica zriadila pre pacientov s podozrením na nový koronavírus samostatný vyhradený priestor s osobitným vchodom. Zaviedla tiež kontrolu na vstupoch do všetkých pavilónov, informovala o tom sieť nemocníc Svet zdravia, pod ktorú nemocnica v Humennom patrí.

14:45 Brezňanom, najmä seniorom, od utorka magistrát rozdáva rúška. Primátor Tomáš Abel sa dohodol na výrobe niekoľko tisíc rúšok s miestnymi krajčírkami a firmami. "Postupne, počas tohto týždňa, ich budeme prerozdeľovať podľa potreby našim zamestnancom a seniorom či zdravotne ťažko postihnutým a odkázaným na pomoc, ktorí si ho nevedia zabezpečiť sami," uviedol primátor, ktorý verí, že Horehronci to spoločnými silami zvládnu.

14:40 Viac ako 7-tisíc nakazených na koronavírus hlási aj Nemecko. Krajina zaviedla dočasné hraničné kontroly. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že nakaziť by sa mohlo až 70 percent Nemcov. O tom, aká je situácia v krajine, sme sa porozprávali s našou spolupracovníčkou v Berlíne Viktóriou Bellovou.

14:30 Zdravotníci z bojnickej nemocnice končia s karanténou, testy nepreukázali nákazu u pacientky.

14:23 Na Slovensku sú zabezpečené plynulé dodávky energií. Na tlačovej besede po rokovaní s energetickými firmami o tom informoval Peter Žiga. „Energie sú kľúčové pre ekonomiku aj v každodennom živote v našich domovoch. Chcem upokojiť priemysel aj verejnosť, že dodávky plynu, elektriny a pohonných hmôt sú v súčasnosti plynulo zabezpečené. Všetky spoločnosti sa intenzívne pripravujú na možné krízové scenáre,“ povedal Žiga.

14:20 S výzvou na rešpektovanie preventívnych opatrení a zákazu zhromažďovania sa na turistov obracia v týchto dňoch aj Plavecké Podhradie, odkiaľ sa vystupuje na jednu z dominánt Záhoria - Plavecký hrad. "Prostredníctvom sociálnej siete i informačných materiálov v obci žiadame návštevníkov, aby sami zabránili riziku stretávania sa veľkej skupiny ľudí mieriacich na hrad," uviedol pre starosta obce.

14:05 Polícia upozorňuje vodičov na tvoriace sa kolóny kamiónov, ktoré smerujú na hraničný priechod Trstená – Chyžné. Podľa žilinskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej sú kolóny spôsobené kontrolou poľskej polície. "Na mieste máme policajné hliadky. Žiadame vodičov o trpezlivosť a rešpektovanie pokynov polície," uviedla Balogová.

14:00 Nákladné vozidlá prepravujúce tovar cez územie Maďarska budú po vstupe do krajiny označené, budú môcť jazdiť iba po vyznačených koridoroch a tankovať iba na niektorých čerpacích staniciach. Smerom na Srbsko, Ukrajinu a Rumunsko budú môcť opustiť Maďarsko takisto iba na vyznačenom hraničnom priechode.

13:55 Pozrite si brífing ministra hospodárstva Petra Žigu po rokovaní s predstaviteľmi energetických spoločností o zabezpečení plynulých dodávok energií v súvislosti s aktuálnou situáciou.

13:50 Z 12 nových prípadov sú štyri osoby z Bratislavy, štyri z okresu Žilina, traja z okresu Dunajská Streda a jeden pozitívny prípad je z okresu Revúca, spresnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová s tým, že celkovo 1631 vzoriek bolo negatívnych.

13:45 Hrozí našej ekonomike kríza, akú sme zažili naposledy pred jedenástimi rokmi? Niektorí odborníci to považujú za hotovú vec, iní zas tvrdia, že tomuto scenáru sa vyhneme. K optimistom patria aj analytici J&T Banky. Pripúšťajú, že v prvej polovici roka hospodárstvo skĺzne do miernej recesie, po lete však očakávajú oživenie.

13:40 Trebišovská nemocnica poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť a starostlivosť pre onkologických pacientov. "Kontrolné vyšetrenia v jednotlivých ambulanciách sú momentálne tiež pozastavené. Akútne stavy budú ošetrené na urgentnom príjme," informovala sieť nemocníc Svet zdravia.

Verejnosť môže do budovy trebišovskej nemocnice vstupovať len s rúškom či inou ochranou častí tváre, napríklad šatkou, ktorá zakrýva ústa a nos. Sprístupnený je momentálne len jeden vstup do nemocnice, a to vchod pri nákupnej pasáži. Hlavný vchod uzatvorili.

13:30 Na 110. deň by mohlo mať nový koronavírus 10 % našej populácie. Je to však výrazné zlepšenie oproti situácii, keby sme na Slovensku nemali zavedené žiadne opatrenia. V taktom prípade by bolo nakazených 40 % populácie, a teda viac ako dva milióny ľudí, a to už približne o 25 dní.

13:20 Počet vyšetrených vzoriek na koronavírus sa v najbližších dňoch u nás výrazne zvýši. Okrem Bratislavy už totiž fungujú aj laboratóriá v Banskej Bystrici a v Košiciach. V Banskej Bystrici sú schopní denne vyšetriť až 100 vzoriek, ktoré k nim prichádzajú z celého stredného Slovenska.

13:15 Španielsko v utorok potvrdilo takmer 2000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím celkový počet nakazených prekročil 11.000. Vírusu podľahlo 491 osôb. Počet prípadov nákazy sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1987 a dosiahol 11.078.

13:10 Pozrite si tlačový brífing Petra Pellegriniho, ktorý pred firmou Zornica v Bánovciach nad Bebravou informoval o počte nových nakazených koronavírusom na Slovensku a tiež o distribúcii ochranných rúšok.

13:05 Milan Lučanský rokuje s maďarským policajným prezidentom o tom, aby sa otvoril aspoň ešte jeden hraničný priechod - Šahy. V Bratislave a okolí sa totiž momentálne nachádzajú stovky kamiónov. Situácia vznikla preto, lebo maďarská strana nechala pre kamiónovú dopravu otvorené iba dva hraničné priechody.

12:49 Vláda vyhlási rozšírený núdzový stav, avizoval ďalej premiér. Rozšíri ho aj na súkromné zdravotnícke zariadenia.

12:45 Premiér Peter Pellegrini vystúpil na brífingu v Bánovciach nad Bebravou, kde miestna firma Zornica začala šiť antibakteriálne rúška. Začína sa distribúcia do Štátnych hmotných rezerv a premiér dúfa, že po naplnení skladov sa rúška dostanú aj k ľuďom.

Premiér informoval o 12 nových prípadoch - spolu ide o 84 pacientov. Len dvaja z nakazených sú na jednotke intenzívnej starostlivosti.

12:40 Ak sa zachovajú opatrenia nastavené od 15. marca, tak sa môže o 110 dní nakaziť novým koronavírusom desať percent obyvateľstva SR. Myslia si to analytici z Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) na základe svojho matematického modelu. Súčasné opatrenia hodnotia pozitívne. „Vďaka opatreniam, ktoré sa zaviedli od tohto týždňa, sme toho názoru, že sa výrazne dopomohlo k tomu, aby sa šírenie pozastavilo, resp. aby jeho nárast bol posunutý v čase a bol kontrolovanejší,“ uviedol šéf IZP Martin Smatana. Podľa neho si Slovensko prísnymi opatreniami kúpilo čas.

12:35 V Spojených štátoch potvrdili už najmenej 4477 prípadov nákazy novým koronavírusom a 87 úmrtí na ochorenie, ktoré vyvoláva. Najviac postihnutými štátmi sú Washington na západnom pobreží USA a New York, kde evidujú po vyše 900 infikovaných. Nasleduje Kalifornia so 450 prípadmi, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

12:30 Vo Francúzsku začal v utorok napoludnie - v snahe zabrániť šíreniu nákazy - platiť zákaz vychádzania z domu pre väčšinu obyvateľstva, z ktorého výnimku predstavujú len nevyhnutné prípady, ako napríklad nákup.

12:25 Dvanásť zdravotníckych zariadení siete Agel na Slovensku pracuje v mimoriadnom režime. Obmedzenia sa týkajú nemocníc tejto siete v Komárne, Leviciach, Zvolene, Krupine, Zlatých Moravciach, Handlovej, Bánovciach, Kežmarku, Levoči, Krompachoch, Košiciach-Šaci a Agel Clinic v Bratislave. Skupina Agel o tom informuje na svojom webe.

Tieto zdravotnícke zariadenia utlmia činnosti v oblasti plánovaných výkonov postupne v priebehu týždňa. "Obmedzenie, prípadne pozastavenie plánovaných operačných zdravotných výkonov, plánovaných hospitalizácií alebo odkladných diagnostických výkonov sa týka tých pacientov, ktorí nevyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť," uviedol poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

12:30 Niektoré univerzity na Slovensku uvažujú, že letný semester akademického roka 2019/2020 predĺžia. Prešovská univerzita v Prešove tak už urobila. Dôvodom opatrení je prerušenie prezenčnej výučby, ktoré bude trvať minimálne do piatka 27. marca. "Výučbová časť letného semestra sa predlžuje do 15. júna," potvrdila Prešovská univerzita. Uviedla aj to, že sa predĺži skúškové obdobie aktuálneho letného semestra do 31. júla.

12:17 Zatvorené slovensko-maďarské hranice komplikujú život mnohým Slovákom žijúcim v pohraničných obciach. Maďarská vláda uzatvorila hranice a do krajiny púšťa len tých, ktorí majú maďarské občianstvo. Ide o opatrenie súvisiace so šírením nového koronavírusu.

12:15 Mestské lesy v Bratislave žiadajú návštevníkov bratislavského lesoparku, aby dodržiavali dostatočný odstup aspoň dva metre od ostatných ľudí, chodievali sami či v prípade rodín v malých skupinách.

12:10 Nemecký Inštitút Roberta Kocha, oficiálny spolkový orgán na kontrolu a prevenciu chorôb, označil riziko nákazy koronavírusom pre ľudí žijúcich v Nemecku za "vysoké". Inštitúcia navyše považuje zavedenie prísnejších opatrení v Nemecku za nevyhnutné. Dôvodom je stúpajúci počet ťažkých prípadov. Do pondelka večera hlásil Nemecko 6012 nakazených - čo bolo o vyše 1100 viac než v nedeľu.

12:08 Povinnú karanténu si nemôžeme mýliť s trojhviezdičkovým hotelom. Povedal to policajný prezident SR Milan Lučanský po tom, čo navštívil karanténne centrum v Gabčíkove. Umiestnení sú tu Slováci, ktorí povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia nemôžu absolvovať v domácom prostredí. Policajný šéf zisťoval ich problémy a podnety, zároveň ich požiadal o trpezlivosť.

"Je to len  začiatok. Prvé dva či tri dni sa dajú zniesť, potom prichádza 'ponorková nemoc'. Snažíme sa im preto čas nejako spríjemniť. Zabezpečujeme im pitnú vodu, minerálky. Taktiež deky, lebo sa sťažovali, že je tu chladno, kým nabehne centrálny systém kúrenia," priblížil Lučanský.

12:03 Uzatvárajú sa hraničné priechody s Poľskom. Ide konkrétne o priechody: Palota - Radoszyce, Vyšný Komárnik - Barwinek, Becherov - Konieczna, Kurov - Muszynka, Čirč - Leluchów, Mníšek nad Popradom - Piwniczna, Lysá nad Dunajcom - Niedzica, Podspády - Jurgów, Tatranská Javorina - Lysa Poľana, Suchá Hora - Chocholów, Trstená - Chyžné, Bobrov - Winiarczykówka, Oravská Polhora - Korbielów, Novoť - Ujsoly a Skalité - Zwardoň.

Hraničné priechody s Poľskom budú fungovať v rovnakom režime ako hranice s ostatnými susednými štátmi. Výnimka platí pre kamióny s tovarom. Slováci s pobytom na území Slovenskej republiky prejdú, pričom platí následná povinná karanténa.

12:00 Koronavírus ohrozuje aj rodiny na okraji spoločnosti a štát na ich ochranu nie je pripravený. Konštatuje to organizácia Človek v ohrození. Vzhľadom na pomalý postup štátu sa organizácia rozhodla vytvoriť takzvanú akčnú koordinačnú skupinu. Tá spojila organizácie aj jednotlivcov, ktorí pracujú s vylúčenými komunitami a spoločne bojujú za spomalenie šírenia sa nového koronavírusu.

11:55 Mesto Sabinov vyzýva spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá a ďalších správcov bytov na území mesta, aby zabezpečili každodennú dezinfekciu kľučiek, zábradlí, výťahov a ďalších spoločných priestorov, v ktorých dochádza k častému pohybu občanov.

11:41 V súvislosti s opatreniami proti šíreniu nákazy zasadol krízový štáb Ministerstva zdravotníctva SR.

stab_ac1100ae-aa1b-bee0.jpg

11:37 V Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica sa aj napriek zákazu v súvislosti s pandémiou slúžila v nedeľu 15. marca omša v kostole. Prípad preverovali aj policajti.

11:35 Nová štúdia sledovala šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 v Číne počas januára a dospela k záveru, že až 86 percent infekcií nebolo zdokumentovaných. Vedci naznačujú, že na spomalenie šírenia novej pandémie je nevyhnutné „radikálne zvýšiť“ identifikáciu nezdokumentovaných prípadov.

11:30 Polícia opäť dementuje informáciu, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach, o uzatváraní Bratislavy v súvislosti s koronavírusom.

11:25 Nemocnica Zlaté Moravce prijala mimoriadne opatrenia. Od utorka je pri hlavnom vstupe umiestnená informačná tabuľa, ktorá zakazuje vstup do nemocnice nepovoleným osobám počas trvania chrípkovej epidémie, ako aj informácia o kontaktnom mieste, ktoré je zriadené na druhom poschodí v budove Laboratórnej medicíny.

11:20 V Skalitom na Horných Kysuciach sa pre nedostatok rúšok rozhodli konať. Obec požiadala o pomoc rodinnú odevnú firmu. Vznikla tak spolupráca, na základe ktorej budú mať obyvatelia Skalitého v najbližších dňoch k dispozícii ochranné pomôcky na tvár, a to bezplatne.

V uliciach Šale už začali dobrovoľníci z radov mestských poslancov rozdávať prvé ochranné rúška. Radnica ich začala distribuovať obyvateľom mesta, ktorí si ich doteraz nemali možnosť zaobstarať.

11:15 Komárno sa chce počas mimoriadneho stavu postarať o osamelých a nevládnych ľudí. Mesto im chce pomôcť predovšetkým s nákupom základných potrieb. Ľudia, ktorí sú odkázaní na pomoc, sa môžu sami telefonicky nahlásiť na mestskom úrade. Magistrát už vyzval aj verejnosť, aby mesto kontaktovala ak vie o ľuďoch, ktorí potrebujú pomoc.

11:05 Na bratislavskom obchvate v smere do mesta sa tvoria rozsiahle kolóny nákladných vozidiel z dôvodu uzavretia štátnych hraníc Maďarska so SR. Hranice sú uzavreté pre všetkých cudzincov a na maďarskej strane hraničného priechodu Čunovo – Rajka sa vykonávajú kontroly. Na sociálnej sieti o tom informovala Polícia SR.

10:55 U jedenej rodiny dieťaťa zo škôlky v bratislavskom Ružinove sa potvrdila nákaza koronavírusom. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Martin Chren.

10:50 Európske krajiny prijímajú čoraz prísnejšie a radikálnejšie kroky v boji proti šíreniu koronavírusu. Predsedníčka Európskej komisie navrhla dočasné uzatvorenie vonkajších hraníc. To by malo platiť na dobu 30 dní pre občanov tretích krajín. Návrh ešte musia schváliť predstavitelia európskej dvadsaťsedmičky. O tejto téme sme sa porozprávali s analytikom Radovanom Geistom.

10:45 V Kaiser Permanente Washington Health Research Institute v Seattli sa začali predbežné testy experimentálnej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. Vakcína bola podaná štyrom ľudským dobrovoľníkom.

10:40 Policajti neustále upozorňujú ľudí, aby v súvislosti s pandémiou rešpektovali mimoriadnu situáciu a nechodili na úrady. Ako uviedla polícia na sociálnej sieti, ľudia sú však nepoučiteľní a postupne sa zhromažďovali napríklad aj pred púchovským oddelením dokladov.

10:33 V susednom Česku evidujú už 383 potvrdených prípadov novej nákazy. Prvých troch infikovaných sa podarilo uzdraviť. Z Prahy do Číny odletí sedem lietadiel, ktoré majú vyzdvihnúť rýchlotesty na identifikovanie koronavírusu. Priviesť by tiež mali rúška a respirátory. Viac podrobností nám zatelefonoval náš spolupracovník David Vozdecký.

10:30 Individuálne spovede na požiadanie nie sú zakázané, neodporúča sa však organizovať spoločné spovede. Spovedať sa má prednostne v spovedniciach, ktoré sú opatrené mriežkou, a na tú treba dať priesvitnú zábranu.

10:25 Austrálski vedci prišli na to, ako sa imunitný systém človeka vysporiada s novým koronavírusom. Svoje zistenia publikovali v časopise Nature Medicine. Tvrdia, že človek sa zotaví z nového koronavírusu približne rovnako, ako z chrípky.

10:20 Špecializovaný trestný súd zrušil pre situáciu v súvislosti s koronavírusom všetky termíny hlavných pojednávaní a verejných zasadnutí, ktoré boli vytýčené do 31.marca. Ako informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, všetkým zamestnancom súdu bola umožnená práca z domu do 31. marca takým spôsobom, aby nedošlo k ohrozeniu prevádzky Špecializovaného trestného súdu.

10:16 Odborníci z londýnskej vysokej školy Imperial College odporučili britskej vláde, aby krajina sprísnila opatrenia v súvislosti s nákazou koronavírusom. Vedci odporučili, aby Británia zaviedla stratégiu "potlačenia epidémie" na dobu v dĺžke až 18 mesiacov. Opatrenia zahŕňajú obmedzenie kontaktu medzi ľuďmi v rámci "celého obyvateľstva", domácu izoláciu potvrdených prípadov a domácu karanténu pre ich rodinných príslušníkov a aj možné uzavretie škôl. Tieto opatrenia budú podľa odborníkov musieť ostať v platnosti, až kým nebude k dispozícii vakcína. To môže trvať až 18 mesiacov.

10:05 V súvislosti s mimoriadnymi opatreniami pre nový koronavírus evidujú pekári, cestovinári a mlynári v SR prudký nárast dopytu po výrobkoch. Pekári hlásia 40- až 50-percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú pre všetky mlyny v SR asi 50 ľudí pri balení múky. Sektor zároveň hlási akútny nedostatok ochranných prostriedkov.

10:00 Koncern Volkswagen oznámil, že uzavrie na dva až tri týždne svoje európske závody. Podľa šéfa automobilky Herberta Diessa by sa výroba v Bratislave mala zastaviť ku koncu týždňa.

9:55 Zlodeji ukradli 50.000 ochranných rúšok na tvár zo skladu nemocničných zásob v nemeckom Kolíne.

9:50 Väčšina Slovákov sa v súvislosti s pandémiou riadi odporúčaniami a preventívne opatrenia vníma pozitívne. Starší ľudia častejšie nevedia posúdiť stupeň svojho ohrozenia. Vyplýva to z online prieskumu agentúry Ipsos, na ktorom sa na Slovensku od 12. do 16. marca zúčastnila reprezentatívna vzorka vyše tisíc respondentov vo veku 18 rokov a viac.

9:45 Všetci poľskí ministri, ktorí sa zúčastnili na poslednom zasadnutí vlády, museli podstúpiť testy na nový koronavírus. Stalo sa tak po tom, ako bola nákaza v pondelok potvrdená u ministra životného prostredia. Výsledky by mali byť známe ešte dnes. Všetci zostávajú zatiaľ v karanténe.

9:40 Popredné svetové sociálne médiá YouTube, Facebook a Twitter upozornili svojich používateľov, že súlad zverejňovaného obsahu s ich pravidlami a reguláciami bude v zvýšenej miere kontrolovať umelá inteligencia, čo môže mať za dôsledok neopodstatnené mazanie obsahu. Spoločnosti musia totiž v súvislosti so šírením koronavírusu vyprázdňovať kancelárie a posielať zamestnancov domov.

9:30 V Rakúsku zaznamenali v utorok k ôsmej hodine rannej už 1132 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom osem infikovaných pacientov sa vyliečilo. Najviac potvrdených prípadov je hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko.

9:20 Dovedna 58 zamestnancov Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach je od 16. marca v preventívnej karanténe. Informovala o tom Lenka Kukučková z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom nemocnice. Dôvodom karantény je nezodpovedné konanie pacientky z okresu Prievidza, ktorá nepriznala kontakt s dcérou pracujúcou v Rakúsku a opakovane navštevovala bojnickú nemocnicu.

9:17 Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz je nespokojný s tým, že ústredný krízový štáb v pondelok nepristúpil na riešenie vyplácania sociálnych dávok prostredníctvom mobilnej pošty, ktorú spolu s neziskovými organizáciami navrhoval ako spôsob obmedzenia šírenia nákazy. "Riešenie, ktoré krízový štáb prijal, považujeme za neľudské a neviem sa s ním stotožniť," uviedol splnomocnenec na sociálnej sieti.

"Na priebeh a bezpečnosť budú dozerať jednak pracovníci súkromných bezpečnostných služieb, ktoré využíva pošta, takisto príslušníci mestskej i štátnej polície a na najexponovanejších miestach aj vojaci,"oznámil Pellegrini.

9:10 Extrémistická organizácia Islamský štát vyzvala svojich členov a stúpencov, aby necestovali do Európy, pokým sa tam šíri nový koronavírus.

9:05 Ministerstvo vnútra zakúpilo milión kusov antibakteriálnych rúšok. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej na Centrálnom registri zmlúv, celkové náklady na zabezpečenie rúšok vyčíslili na 2 520 000 eur aj s DPH. Rúška má do Ústredného skladu MV SR v Slovenskej Ľupči dodať spoločnosť Fintex s.r.o. zo Spišskej Novej Vsi. „Predávajúci sa zaväzuje dodať tovar kupujúcemu v čiastkových dodávkach do 30. júna 2020,“ uvádza sa v zmluve.

9:00 Mesto Žilina vyzýva obyvateľov, aby prejavili spolupatričnosť so seniormi, ktorí patria k najviac ohrozeným skupinám. "V meste aktuálne žije viac ako 20.000 seniorov nad 60 rokov a starších. Mnohým z nich pomáha najbližšia rodina, no iným takáto pomoc chýba. Možno potrebujú pomôcť s nákupom, s liekmi, vybaviť neodkladnú záležitosť na úrade, alebo sa len potrebujú pozhovárať a upokojiť. Chcem v tejto situácii apelovať na všetkých Žilinčanov, ak poznáte vo svojom okolí, v susedstve takýchto starých ľudí, pomôžme si navzájom. Naše každodenné prejavy ľudskosti sú to, čo je naozaj povzbudzujúce. Napriek tomu, že nás čakajú ťažké dni," povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

8:55 V Českej republike potvrdili v utorok ráno už 383 prípadov nákazy. Oproti pondelkovému večeru sa počet potvrdených prípadov nákazy zvýšil o 39. Traja pacienti sa z ochorenia vyliečili v Ústeckom kraji na severozápade ČR.

8:45 Globálny počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu dosiahol v utorok 7154. Z choroby sa vyliečilo 79.433 ľudí. Informovala o tom Univerzita Johna Hopkinsa v Baltimore. Celkový počet prípadov nákazy novým koronavírusom prekročil 182.000. Priemerná úmrtnosť na chorobu COVID-19 dosiahla 3,99 percenta. Najviac prípadov bolo evidovaných v Číne (81.051), nasledujú Taliansko (27.890), Irán (14.991), Španielsko (9942) a Južná Kórea (8320).

8:42 Núdzový stav vyhlásený vládou pre štátne nemocnice a ústavy a ani jeho prípadné rozšírenie nemôžu mať vplyv na preberanie moci v štáte novou vládou. Uviedli to ústavní právnici Peter Kubina a Eduard Bárány. „Právne nie je situácia, ktorá by ovplyvnila preberanie moci,“ povedal Bárány.

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že kabinet premiéra Petra Pellegriniho by mal podať demisiu 20. marca a nová vláda na čele s Igorom Matovičom bude menovaná 21. marca.

8:40 Autobusy mestskej hromadnej dopravy v Poprade, Prievidzi, Bojniciach a Handlovej začali v utorok v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu jazdiť vo víkendovom režime. Prepraviť sa nimi budú môcť len ľudia s rúškom alebo inou ochrannou pomôckou.

8:35 Pracovníci sociálneho oddelenia Mestského úradu v Handlovej zabezpečia bezkontaktné doručenie nákupu potravín, drogérie a liekov pre seniorov. Službu v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu budú môcť využiť v pracovných dňoch, nahlásiť sa musia na oddelenie vždy dopoludnia. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

8:30 V americkom Seattli sa začala v pondelok klinická skúška vakcíny zameranej na ochranu proti novému koronavírusu. Informovali o tom americkí zdravotnícki predstavitelia.

8:27 Aká bola situácia na priechode v Rajke krátko po ôsmej hodine ráno? Pozrite si, ako to tam vyzerá.

8:03 "Dnes od 12.00 hod. uzatvárame hraničné prechody s Poľskou republikou," informovala v utorok v tlačovej správe Polícia SR. Poľská strana podľa hovorkyne polície ohlásila, že v prevádzke bude mať zatiaľ dva priechody, kde je presmerovaná kamiónová a osobná doprava. Ide o priechody Trstená a Vyšný  Komárnik. Ostatné priechody budú zatvorené.

7:20 Ukrajina oznámila v pondelok neskoro večer zastavenie verejnej dopravy, zatvorenie barov, reštaurácií a nákupných stredísk s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Stalo sa tak po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil konať "tvrdo, urgentne a zrejme nepopulárne".

7:08 O polnoci sa zatvorili maďarské hranice pre Slovákov a všetkých cudzincov. Pozrite si ako to tam aktuálne vyzerá.

6:55 Dobrou správou je, že sa sieť laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu rozširuje. Po Bratislave sa vzorky vyšetrujú už aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Pribudnúť má a Trenčín.

6:45 Za uplynulý deň nahlásili v Číne 13 ďalších úmrtí na ochorenie spôsobené koronavírusom a 21 nových infikovaných. Z nich až dvadsiatim zistili ochorenie pri príchode do krajiny a sú tak v oficiálnej štatistike vedení ako "importované prípady". V Číne rastú obavy z chorých ľudí, ktorí pricestujú zo zahraničia a môžu tak vracať vírus späť do krajiny.

6:30 Americký herec Tom Hanks a jeho manželka, herečka Rita Wilsonová, boli po piatich dňoch od zistenia nákazy koronavírusom prepustení z austrálskej nemocnice. Zatiaľ zostávajú v domácej v karanténe vo svojom dome v Austrálii.

6:25 Britský herec Idris Elba v pondelok oznámil, že ho testovali pozitívne na nový koronavírus. Zatiaľ však nemá žiadne príznaky a od piatku je v izolácii. Herec známy z filmu Thor na Twitteri uviedol, že sa nechal otestovať po zistení, že prišiel do kontaktu s niekým, u koho koronavírus diagnostikovali. "Je to vážne. Teraz je naozaj čas porozmýšľať o tom, že by sme si mali od seba udržiavať odstup a umývať si ruky," povedal vo videoodkaze.

6:10 Na Slovensku pribudlo ďalších 11 nakazených koronavírusom. Celkovo je ich už 72. Ústredný krízový štáb ale nové opatrenia neprijal a upravil existujúce. Od dnes budú opäť otvorené práčovne, čistiarne odevov, autoservisy, a fungovať budú aj odťahové služby. Taxíky budú zase môcť prepravovať len tovar. Koronavírusu sme sa venovali aj v prvom rannom bloku.

6:05 Grécko v pondelok oznámilo, že všetci ľudia bez ohľadu na národnosť, ktorí vstúpia do krajiny, budú umiestnení do dvojtýždňovej karantény. "Ktokoľvek vstúpi do Grécka, sa bude musieť podrobiť povinnej 14-dňovej karanténe," oznámila hovorkyňa vlády Aristotélia Peloniová.

Nariadenie podľa jej slov vstupuje do platnosti okamžite. Cieľom opatrenia je spomaliť šírenie nového koronavírusu. Za porušenie nariadenia hrozí pokuta. Hovorkyňa nespresnila, či sa opatrenie týka aj cestujúcich iba prechádzajúcich cez krajinu. Podľa zdroja z leteckého priemyslu by pasažieri na prestupných letoch nemali byť týmto opatrením zasiahnutí. Grécko uplynulé dni postupne sprísňuje opatrenia zamerané na boj proti koronavírusu.

6:00 Udalostiam okolo koronavírusu sme sa venovali aj v pondelok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok