Na Slovensku otvorili prvé karanténne stredisko. Je v Gabčíkove

TA3 TASR
16.3.2020 13:38

Ministerstvo vnútra otvorilo prvé Karanténne centrum v Gabčíkove. Určené je občanom, ktorí nemajú po návrate zo zahraničia podmienky na strávenie 14-dňovej karantény bez ohrozenia svojej rodiny či blízkych. Aktuálne je v ňom umiestnených 34 klientov. Informoval o tom hovorca Petar Lazarov.

Karanténne centrum zriadila sekcia krízového riadenia MV SR v spolupráci s Asociáciou samaritánov SR. Tá disponuje skúsenosťami s budovaním, ako aj samotnou prevádzkou dočasných núdzových táborov. Súčasťou ich práce je aj telefonické informovanie potenciálnych klientov o možnostiach ubytovania či režime v ubytovacích priestoroch. Centrum prijíma klientov od soboty. "Po príchode je každý klient zaregistrovaný do elektronickej registrácie, ktorá umožňuje online sledovanie stavu v karanténnom centre, ako aj priebežné informovanie kompetentných orgánov," priblížil Lazarov.

Samaritáni dodržiavajú nadštandardné hygienické a protiepidemické opatrenia, aby chránili seba, ako aj klientov zariadenia. Prísne opatrenia sú povinní dodržiavať aj ubytovaní občania. V rámci opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu je povinný ísť do 14-dňovej karantény každý, kto sa vráti na Slovensko zo zahraničia.

Pre občanov, ktorí karanténu nemôžu stráviť v domácom prostredí či Slovákov, ktorí sa pomocou štátnych inštitúcií vrátia na Slovensko hromadne, by mali byť postupne k dispozícii aj ďalšie zariadenia MV SR na Donovaloch a v Liptovskom Jáne. Ako uviedol v nedeľu premiér Peter Pellegrini, v prípade veľkého náporu budú sprevádzkované aj ubytovne ďalších rezortov.

Ubytovanie v karanténnom centre je podľa hovorcu bezplatné, za stravu sa platí 13 eur na deň. Pre bližšie informácie majú záujemcovia kontaktovať linku 112.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok