Prezidentka oznámila, že neratifikuje sporný Istanbulský dohovor

TA3 TASR SITA
5.3.2020 16:13

Prezidentka Zuzana Čaputová v nadväznosti na rozhodnutie NR SR odoslala list Rade Európy, v ktorom informuje o tom, že SR sa nemôže stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru. Dohovor nebude prezidentkou ratifikovaný. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka oznámila, že neratifikuje sporný Istanbulský dohovor
TASR

Poslanci počas mimoriadnej schôdze 25. februára totiž nevyslovili súhlas s týmto dohovorom. „Prezidentka rešpektuje, že NR SR 25. februára nevyslovila súhlas s Istanbulským dohovorom. V minulosti opakovane uviedla, že v prípade, že NR SR rozhodne o dohovore ústavne predpísaným spôsobom, bude rešpektovať vôľu poslancov," priblížil Strižinec.

Doplnil, že keďže nevyhnutnou podmienkou ratifikácie dohovoru je vyslovenie súhlasu parlamentu, k čomu ale nedošlo, tento dohovor nebude prezidentkou ratifikovaný. Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

Premiér Peter Pellegrini 10. februára požiadal Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru. Prezidentka premiérovi navrhla, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd s tým, že bude rozhodnutie poslancov rešpektovať, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k Istanbulského dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok