Za ľudí tesne prešla. Kiska vyzval Matoviča k zodpovednosti

TA3 TASR
1.3.2020 06:29

Strana Andreja Kisku Za ľudí sa tesne dostala do parlamentu. Podľa priebežných výsledkov získala menej ako šesť percent hlasov. Exprezident na diaľku zagratuloval víťazovi Igorovi Matovičovi. Verí, že zodpovednosť zoberie vážne.

Je vysoká pravdepodobnosť, že by sa strana Za ľudí mala do parlamentu dostať. Po sčítaní viac ako 80 percent hlasov to uviedol líder strany a exprezident Andrej Kiska. Poznamenal, že po antikampani je to na začiatok "úžasné číslo". Strana Za ľudí má po podľa predbežných neoficiálnych výsledkov po spočítaní 87 percent okrskov okolo 5,5 percenta. "Máme za sebou ako strana šesť mesiacov, je vysoká pravdepodobnosť, že by sme sa do parlamentu mali dostať. Chcem sa poďakovať ľuďom, ktorí túto špinavú kampaň spolu s nami zvládli," povedal Kiska. Poznamenal, že je potrebné mať pred výsledkom ešte stále pokoru, pretože ešte stále nie sú sčítané všetky hlasy.

Kiska poznamenal, že lídrovi hnutia OĽANO Igorovi Matovičovi už telefonoval a zablahoželal mu k víťazstvu. Koalícii PS/Spolu, ktorá sa zatiaľ podľa predbežných neoficiálnych výsledkov do parlamentu nedostala, odkázal, že jej "drží prsty", aby sa do parlamentu dostala. Podotkol, že sa s Matovičom sa musia stretnúť čím skôr. Podľa exprezidenta dalo Slovensko výsledkami volieb jasný signál nielen celej Európe, ale aj svetu. "Po 12 rokoch sa ukončila vláda zla a jedna strana odchádza a stráca. Čo je ešte dôležitejší signál pre Európu a svet je, že sme extrémizmus potlačili a dostal sa do podstatne nižších percent, ako sa všetci obávali, že by mohol mať," uzavrel Kiska.

Počas volebnej noci strany Za ľudí sa v priestoroch jedného z bratislavského hotelov ocitlo viacero podporovateľov strany. Medzi nimi bol napríklad aj herec Ady Hajdu či František Mikloško. „Dobrá správa je, že prehral Smer-SD, zlá správa, že vyhral Matovič, to poviem otvorene. Pre mňa to nie je alternatíva pre Slovensko,“ poznamenal Mikloško. Myslí si, že keď ostatné strany dovolia hnutiu OĽANO, aby vládlo samo, bude to zlé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok