Koronavírus je na Slovensku, pacient sa nenakazil v zahraničí

TA3 TASR SITA
6.3.2020 11:46

Nový koronavírus, ktorý sa bezprecedentne šíri po celom svete a ktorý postupne potvrdili u všetkých našich susedov, napokon prišiel aj na Slovensko. Prvým nakazeným je pacient zo Záhoria, ktorý leží na bratislavských Kramároch. Podarí sa nákazu udržať pod kontrolou? Udalosti okolo jej šírenia sme s vami sledoval online.

Koronavírus je na Slovensku, pacient sa nenakazil v zahraničí
Wiki

Piatkový online článok ku koronavírusu sme uzatvorili. Tému budeme pozorne sledovať aj v sobotu. Viac informácií o nákaze sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:05 Štát už rozposiela občanom SMS správy v súvislosti s prvým potvrdeným prípadom koronavírusu na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva v nich odporúča pri podozrení na nákazu kontaktovať lekára telefonicky. Rovnako v prípade potreby predpísania liekov nenavštevovať lekára, ale využiť elektronické recepty. Rozposielanie SMS správ avizoval už skôr premiér Peter Pellegrini.

23:00 Z Rakúska hlásia nakazenú štvorčlennú slovenskú rodinu, nachádza sa v karanténe vo svojej chate pri Neziderskom jazere.

22:10 V obci Kostolište má bydlisko prvý slovenský pacient s potvrdeným koronavírusom. Ako to vnímajú miestni obyvatelia? Možno budete prekvapení.

21:25 Koronavírus bol ústrednou témou najnovšej relácie Pozrime sa na to. Máme situáciu pod kontrolou, alebo máme dôvod na paniku? Ako obmedziť riziko infekcie na minimum? Našimi hosťami boli odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry, virológ Fedor Čiampor a pediatrička Elena Prokopová.

20:30 Je dôvod na paniku alebo sú obavy zbytočné? Aj na tieto otázky nám odpovedala virologička Tatiana Betáková, vedúca pracovníčka vo Virologickom ústave BMC Slovenskej akadémie vied.

19:40 Košice zavádzajú ďalšie opatrenia a odporúčania. Mesto pozastavilo pracovné návštevy a pripravuje sa aj na prípad, že na Slovensku dôjde k vyhláseniu mimoriadnej situácie. Opatrenia sa budú týkať nielen magistrátu, ale aj škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta alebo mestských podnikov. Mesto zároveň spúšťa informačnú kampaň s pokynmi pre správnu a dôkladnú prevenciu pred chrípkovými ochoreniami.

18:55 Vláda nebude tolerovať kupčenie a čierny obchod s ochrannými prostriedkami. Pellegrini sa po zasadnutí krízového štábu rozhovoril aj o tejto téme.

18:40 Národné centrum zdravotníckych informácií vyzýva občanov, aby v tomto období, prioritne využívali službu eRecept a obmedzili návštevy lekárov. "Odporúčame ľuďom, najmä starším, aby v tomto období nechodili, ak to nie je nevyhnutné, k svojim lekárom. Pokiaľ užívajú akékoľvek lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví eRecept. Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v plných čakárňach," povedal generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

17:50 Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s prvým potvrdeným prípadom na Slovensku vyzvala verejnosť na pokojný a zodpovedný prístup.

17:40 Deväť ľudí, ktorí sa stretli s manželkou muža nakazeného novým koronavírusom je v domácej karanténe. Manželke boli odobraté vzorky a čaká sa na výsledky testov. „Krízový štáb mesta Malacky analyzoval kontakty podozrivej osoby z posledného obdobia. Na základe odporúčaní hygienikov je momentálne deväť ľudí v domácej karanténe,“ uviedla hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová.

17:15 Obyvatelia obcí Kostolište a Vysokej pri Morave sa nemusia obávať radikálnych reštrikčných opatrení zo strany štátu. "Dnes nie je identifikované, že by sme museli brať celú obec do karantény, obmedziť pohyb obyvateľov," povedal Pellegrini.

"Platí, že zatiaľ mimoriadne opatrenia nejdeme robiť, je dôležité a vyzývame obyvateľov, aby dôsledne sledovali svoj zdravotný stav, obmedzili účasť na miestach s väčšou koncentráciou ľudí," dodal Pellegrini, ktorý zdôraznil, že nemožno podľahnúť panike.

16:50 O nakazenom mužovi informovala aj samotná nemocnica.  Pacient nakazený koronavírusom je v Univerzitnej nemocnici Bratislava na Kramároch izolovaný v samostatnom pavilóne na vyčlenenom izolovanom oddelení, kde sa o neho stará tím profesionálov v špecifických osobných ochranných prostriedkoch, informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská. Zdravotnícki profesionáli, ktorí sa o neho starajú, používajú respirátor typu FFP3, ochranný štít, rukavice, overal a návleky na topánky.

16:35 Pozrite si celú tlačovú konferenciu po zasadnutí krízového štábu.

16:30 Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie oznámil, že na Bali sú hospitalizovaní dvaja Slováci s podozrením na koronavírus.

15:50 Pellegrini odporúča Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí.

15:45 Pozrite si aj celú tlačovú besedu po zasadaní krízového štábu.

Od 6. marca 2020 vyhlásil krízový štáb SR zákaz návštev v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb i väzniciach. Odporúča občanom, aby podstúpili dobrovoľnú karanténu a nenavštevovali verejné podujatia, nákupné centrá či bohoslužby. V tejto situácii je v záujme vlastného zdravia najlepšie ostať doma. Viac informácií nájdete na www.health.gov.sk alebo 0800 221 234.

15:35 Krízový štáb rozhodol o zákaze príletov a odletov všetkých letov do Talianska, ten by mal začať platiť od pondelka. Začína platiť zákaz návštev vo všetkých nemocniciach na Slovensku. Rovnako sa zakazujú všetky exkurzie mimo územia Slovenska, platí zákaz všetkých návštev v domovoch sociálnych služieb, zákaz návštev vo všetkých väzniciach na Slovensku aj v detských domovoch.

15:30 Pre koronavírus na Slovensku zasadol krízový štáb. Premiér Pellegrini informoval, že manželku a syna prvého nakazeného previezli do nemocnice a testujú. Syn 52-ročného muža bol nedávno v Benátkach a môže byť potenciálnym zdrojom nákazy.

Premiér potvrdil, že nakazený pochádza z obce Kostolište a pracoval vo firme vo Vysokej pri Morave.

15:20 V ČR je už 15 ľudí, ktorí sú nakazení koronavírusom SARS-CoV-2. Tri prípady sú nové. "Ministerstvo zdravotníctva dnes vydalo nové opatrenie. A to vzhľadom na výrazné šírenie koronavírusu na území Talianska a to, že dominantný počet nakazených osôb v ČR sa nakazil pri svojom pobyte na území Talianska. Máme ďalšie tri osoby, takže celkovo 15, a v tejto chvíli je v Taliansku podľa našich informácií asi 16.500 Čechov," povedal premiér Andrej Babiš.

Český premiér tiež povedal, že pri porušení pravidiel karantény, ktoré pre návraty z Talianska vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva, hrozí pokuta až tri milióny korún. Ľudia, ktorí sa od soboty vrátia z Talianska, sú povinní kontaktovať lekára, ktorý rozhodne, či budú umiestnení do dvojtýždňovej karantény.
Námestník českého ministerstva zdravotníctva Roman Prymula uviedol, že ľudia nakazení koronavírusom budú izolovaní doma, do nemocnice budú prevážané len ťažké prípady.

14:50 Infikovaný muž je podľa medializovaných informácií z obce Kostolište v okrese Malacky. Na Facebooku sa k tomu vyjadril aj primátor Malaciek Juraj Říha.

14:35 Počet nakazených na celom svete prekročil číslo 100 tisíc.

14:20 Na vybraných hraničných priechodoch v Bratislavskom kraji bude dnes prebiehať informačná kampaň v súvislosti s koronavírusom. Ako informovala bratislavská krajská polícia, jej zámerom je poskytnúť občanom pri vstupe do SR informácie, ako postupovať v prípade podozrenia na koronavírus.

13:55 Čo ak sa nákaza rozšíri? Ministerstvo obrany môže po naplnení nemocníc na Lešti umiestniť 2000 pacientov.

13:50 Podľa informácií Topiek pochádza prvý slovenský pacient "z okolia Malaciek."

13:40 Aktuálnej top téme sme sa venovali aj v našej relácii Tak takto?!. O tom, aká je situácia, porozprávala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

13:20 Vedenie Bratislavy ubezpečuje, že v spolupráci s mestskými časťami aj samosprávnym krajom sa na situáciu zodpovedne pripravovali už pred potvrdením tohto prvého prípadu.

Vedenie mesta je v neustálom kontakte s odborníkmi, štátnymi a verejnými inštitúciami, predovšetkým Úradom verejného zdravotníctva SR, ktorý je súčasťou krízového štábu zriadeného vládou SR v súvislosti s ochorením COVID-19. V Bratislave už bolo prijatých viacero opatrení zameraných najmä na včasné a trasnparentné informovanie obyvateľov o aktuálnej situácii v meste, ochranu seniorov pred nákazou koronavírusom, zabezpečenie fungovania kľúčových služieb a infraštruktúry v meste, aj v prípade rozsiahlejšieho šírenia nákazy, prevenciu šírenia koronavírusu, koordináciu s mestskými časťami a samosprávnym krajom, s dôrazom a opatrenia v školským zariadeniach.

13:05 Zamestnanci Úradu Košického samosprávneho kraja budú po návšteve Talianska alebo Číny povinne čerpať dovolenku.

13:05 Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave prerušila z preventívnych dôvodov výučbu do pondelka. "Lekárska fakulta UK zaznamenala jeden prípad zahraničného študenta, ktorý prejavoval príznaky infekčného ochorenia. Fakulta preto okamžite privolala záchrannú službu," informovala UK na svojej internetovej stránke.

12:58 Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vyzýva všetky sestry a pôrodné asistentky na odbornú prípravu pre zdravotnícku starostlivosť v prípade podozrenia na nový koronavírus. "Každá sestra a pôrodná asistentka musí prísne dodržiavať hygienické a epidemiologické normy a postupy zavedené v miestach pomoci," apeluje prezidentka komory Iveta Lazorová.

Prevencia je podľa SKSaPA dôležitou súčasťou zdravotnej starostlivosti a patrí medzi základné činnosti, na ktorých sa vo veľkej miere podieľajú práve sestry. „Medzi základné preventívne opatrenia patrí umývanie a dezinfekcia rúk pred a po každom kontakte s pacientom," prízvukuje Lazorová.
Personál a pacient musí byť podľa SKSaP chránený inviduálnymi ochrannými pomôckami, ako sú maska na tvár, ochranné okuliare, zástera alebo kombinéza a ochranné rukavice. "Zamestnanci v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti pri priamom kontakte s pacientom alebo jeho okolím dodržujú zásadu „nič pod lakťom"," pripomína komora. Znamená to žiadne hodinky, prstene či náramky. Dodáva, že pred a po kontakte s pacientom si zdravotný personál musí vydezinfikovať ruky, a to aj v prípade, ak použil rukavice.

12:55 Vedúca národného referenčného centra pre chrípku Edita Staroňová informovala, že v prípade podozrení na koronavírus bolo k piatku v rámci Slovenska preskúmaných 306 vzoriek s negatívnym výsledkom, jedna vzorka bola pozitívna.

12:50 Hlavný hygienik SR Ján Mikas informoval, že v súčasnosti sa realizuje vyšetrovanie kontaktov pacienta. "Vo všeobecnosti ideme v pôvodnom režime, budeme sa snažiť zachytiť ďalšie importované prípady, ktoré sa nedajú vylúčiť, situácia je zvládnutá, opatrenia mieria k tomu, aby sme riziká minimalizovali," doplnil.

12:40 Každý občan SR dostane v piatok alebo v sobotu stručnú informáciu ku koronavírusu prostredníctvom SMS.

12:25 Pellegrini upokojuje verejnosť po tom, čo sa na Slovensku potvrdil prvý pacient s nákazou na nový koronavírus. Na paniku podľa jeho slov aktuálne nie je dôvod a nie sú ani dôvody na "rabovanie" obchodov. Predseda vlády odporučil ľuďom, aby dodržiavali primeranú hygienu, umývali si často ruky, dodržiavali odstup od iných ľudí, upustili od vrúcnych privítaní a nechodili na podujatia s väčším počtom ľudí.

12:15 Ako sa prejavuje koronavírus? Napríklad suchým kašľom.

12:05 Pacient, ktorému ako prvému potvrdili nákazu, sa cíti už lepšie. Zdá sa, že je u neho priebeh ochorenia ľahší. 52-ročný pacient vraj nenavštívil urgentný príjem. 

Pacient je v karanténe na bratislavských Kramároch.

12:02 Na ministerstve vnútra sa v súvislosti s potvrdeným prípadom nákazy uskutoční mimoriadne zasadnutie krízového štábu.

12:00 Syn prvého slovenského pacienta bol Benátkach. Ten však nevykazuje žiadne známky ochorenia.

11:55 Prvý slovenský nakazený nepochádza z Bratislavy, ale z jednej z malých obcí pri hlavnom meste.

11:54 Podozrenie na nákazu Koronavírusom na Strednej priemyselnej škole na Fajnorovom nábreží v Bratislave sa nepotvrdilo.

11:52 Bratislavská župa odporučila zariadeniam sociálnych služieb zákaz styku klientov s verejnosťou s účinnosťou oddnes. Zákaz platí do odvolania.

„O odporúčaní sme bezodkladne informovali všetkých poskytovateľov sociálnych služieb zapísaných do registra sociálnych služieb, teda nielen tých poskytovateľov, ktorí majú zariadenia, ale úplne všetkých. Aj takým, ktorí poskytujú iné druhy sociálnych služieb,“ upresnil bratislavský župan Juraj Droba.

11:50 Pozrite si aj tlačovú besedu premiéra Pellegriniho k prvému prípadu koronavírusu:

11:45 V bratislavskej univerzitnej nemocnici začal platiť okamžitý zákaz návštev pacientov.

11:40 Slovensko má prvý prípad koronavírusu. Ide o 52-ročného pacienta hospitalizovaného na klinike infektológie v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Pacient necestoval do zahraničia, takže ide zrejme o "sekundárny prenos" a pacient sa nakazil na Slovensku, informoval premiér Peter Pellegrini.

11:30 Je to tu! V jednej z bratislavských nemocníc potvrdili nový koronavírus. Ide o prvý takýto prípad na Slovensku. Informoval o tom cas.sk.

11:20 Pri odbere vzoriek na kontrolu sa má na Slovensku prechádzať na iný systém. Ak bude podozrenie na ochorenie koronavírusom, a dotyčný nebude mať vážne zdravotné problémy, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu, po telefonickej konzultácii zostane doma. Sanitka s personálom na odber krvi a vzoriek príde priamo k nemu domov.

11:10 Nákaza sa šíri v Česku, Rakúsku aj Maďarsku. Potvrdili ju u všetkých našich susedov. Český premiér Andrej Babiš vyzval obyvateľov ČR, aby pre koronavírus nejazdili nikam do Talianska. Ľudia, ktorí sa odtiaľ vrátia, majú zostať 14 dní doma. Ďalších nakazených hlásia v Maďarsku. Prvý prípad nákazy najnovšie potvrdili už aj vo Vatikáne a Srbsku.

11:00 Bezpečnostná rada vlády pre epidémiu vo svete ešte pred voľbami zaviedla na Slovensku prísne opatrenia. Ide o kontroly všetkých pasažierov na slovenských medzinárodných letiskách, kontroly na hraniciach s Rakúskom, zriadenie trvalého krízového štábu, či nové povinnosti pre slovenské nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok