Kočner aj Rusko sú vinní, súd im vymeral dlhoročné tresty

TA3 TASR SITA
27.2.2020 10:32

Proces v kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek vyvrcholil. Obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi hrozil 20-ročný trest, mohli sa však dočkať aj oslobodzujúceho rozsudku. Dozvuky ostro sledovanej kauzy sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

13:10 Splnomocnenec Markízy Tomáš Kamenec hovorí, že jeho klient víta "víťazstvo spravodlivosti na Slovensku". ŠTS podľa neho ukázal Marianovi Kočnerovi, Pavlovi Ruskovi a všetkým, ktorí s nimi spolupracovali, vrátane sudcov, policajtov, prokurátorov, že "tieto doby sa skončili".

11:20 Prepis komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V odôvodnení rozsudku to uviedol predseda senátu Emil Klemanič. Súd verí, že do komunikácie cez Threemu nebolo zasahované, pretože Tóth nepoznal jej obsah a Kočner nenamietal nikdy obsah konkrétnych správ.

11:58 Kočner a Rusko podajú odvolanie voči rozsudku súdu. Potvrdil to ich obhajca Marek Para. Výšku trestu vníma Para ako exemplárnu, nie celkom primeranú ani spravodlivú. O rozsudku svojich klientov oboznámi osobne.

11:10 "Spravodlivosť dnes vyhrala," zhodnotil rozsudol na Facebooku advokát Daniel Lipšic. "Marián Kočner a Pavol Rusko boli uznaní vinnými z obzvlášť závažného zločinu falšovania cenných papierov a zločinu marenia spravodlivosti," zrekapituloval Lipšic a uviedol, že "dobrý boj" nesmieme "nikdy, nikdy vzdať".

11:47 Rozsudok je podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu akceptovateľný. Hovorí o víťazstve nad nezákonnosťou a bohorovnosťou. Po verdikte súdu upozornil, že vyhrali bitku, ale je pred nimi ďalšia dôležitá debata, pretože predpokladá odvolania.

10:50 Šéf senátu Emil Klemanič poprel, že by súd "úplne" vychádzal v ústrety prokuratúre.

10:40 Súd vymeral Kočnerovi 19 rokov odňatia slobody v najprísnejšom väzení aj 10-tisícový peňazný trest. Ruska rovnako odsúdili na 19 rokov väzenia.

10:38 Súd uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa v občianskoprávnom konaní na súde domáhal Kočner voči Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000, ako tvrdili obžalovaní.

Verdikt súdu nie je právoplatný.

10:32 Špecializovaný trestný súd prehlásil Kočnera a Ruska v ostro sledovanej kauze falšovania zmeniek za vinných.

10:30 Obžalovaní počúvajú rozsudok.

10:25 Vrátil sa aj Pavol Rusko.

10:15 Mariana Kočnera eskortovali späť do pojednávacej miestnosti.

09:58 Rusko v rámci svojho posledného slova zdôraznil, že v konaní pred súdom sa „bojuje nerovnými zbraňami". Súd je podľa obžalovaného pod mediálnym tlakom a obžalovaným neumožnil vypočuť svedkov, ktorí by potvrdili autenticitu zmeniek. „Valí sa tu na nás špina," vyhlásil, že v tomto prípade existuje objednávka na odsudzujúci rozsudok dva dni pred parlamentnými voľbami. „Som nevinný. Zmenky vznikli v tom roku, v ktorom sú datované," vyhlásil s tým, že rovnako nechce byť prítomný na vynesení verdiktu. Súd následne prerušil pojednávanie za účelom porady.

09:57 Pozrite si, ako to vyzerá na Špecializovanom trestnom súde:

09:55 Kočner trvá na svojej nevine, ako aj na nevine spoluobžalovaného Ruska. „Nikdy sme žiadne zmenky nefalšovali, sme nevinní a chceme to dokázať v ďalšom dokazovaní," uviedol v tzv. poslednom slove pred senátom. Podľa Kočnera napríklad existuje bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby, ktorý naznačil, že v období okolo roku 2000 mal informácie o existencii zmeniek vystavených Pavlom Ruskom. Po zbavení mlčanlivosti by podľa neho mohol pred súdom vypovedať. Súd už v tomto prípade však dokazovanie oficiálne ukončil.

09:45 "S manželkou som sa dohodol, že keď sa dozvieme rozsudok, tak budeme spolu," povedal novinárom odchádzajúci Rusko.

9:40 Kočner s Ruskom opustili súd. Senát vyhlásil prestávku na poradu.

9:35 Senát sa rozhodol vyhovieť Kočnerovej a Ruskovej žiadosti. Nebudú prítomní na pojednávaní.

9:25 Právo posledného slova po Kočnerovi využíva aj Rusko, ktorý obviňuje senát, že odmieta dôkazy. Rusko taktiež žiada o pokračovanie konania v jeho neprítomnosti.

9:20 Kočner využíva svoje právo na posledné slovo, opäť popiera falšovanie zmeniek. Vyjadril sa, že žiada o konanie v neprítomnosti: “Nechem byť prítomný na vynesení rozsudku.”

9:00 Pokračuje pojednávanie, prítomní sú obaja obžalovaní. V kauze falšovania zmeniek televízie Markíza a marenia spravodlivosti sa dnes očakáva rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu.

Záver pojednávania je pre očakávaný zvýšený záujem médií a verejnosti výnimočne v budove Justičnej akadémie v Pezinku, kde je najväčšia pojednávacia miestnosť.

8:00 Vo svojej záverečnej reči navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi 20-ročný trest odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia. Obhajcovia obžalovaných žiadajú ich oslobodenie a navrhujú doplniť dokazovanie o ďalšie výpovede svedkov a znalcov.

Ostro sledovaný proces sa začal ešte v júli minulého roka. Kočner a Rusko podľa obžaloby vyhotovili štyri sfalšované zmenky a žiadali ich vyplatenie. Televízia Markíza pravosť cenných papierov dlhodobo spochybňuje. Obžalovaní vinu odmietajú.

Marian Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok