Pellegrini sa ako prvý európsky líder stretol s ruským premiérom

TA3 TASR
26.2.2020 11:26

Predseda vlády Peter Pellegrini sa v stredu v Moskve stretol s novým ruským premiérom Michailom Mišustinom. Pellegrini je prvým európskym lídrom, ktorého Mišustin prijal od svojho nástupu do funkcie v polovici januára. Slovenského premiéra sprevádza v Rusku aj minister hospodárstva Peter Žiga.

Pellegrini sa ako prvý európsky líder stretol s ruským premiérom
TASR/ÚV SR

Spoločné úložisko

Slovensko je súčasťou Európskej únie a vníma komplikácie vývoja vzťahov medzi samotnou EÚ a Ruskou federáciou, avšak Slovensko má aj svoj vlastný pohľad, ako majú vyzerať vzťahy s Ruskom vrátane sankcií, a tento pohľad jasne prezentuje. Uviedol to slovenský premiér Peter Pellegrini na úvod stredajšieho rokovania so svojím ruským partnerom Michailom Mišustinom.

Dialóg a spolupráca sú podľa Pellegriniho jedinou cestou, ako pokračovať vo vzájomných vzťahoch. Ako zdôraznil, Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sa vyslovujú proti budovaniu bariér a "neustálemu narábaniu so sankciami". "Dialógom dosiahneme určite viac ako nejakými tvrdými postojmi jednej alebo druhej strany," povedal Pellegrini. Na rokovaní tiež ocenil hospodársku spoluprácu oboch krajín, ktorá naberá "stále lepší a pozitívnejší trend".

Dodávky a preprava zemného plynu a taktiež problematika ukladania jadrového odpadu takisto patrili medzi hlavné body rokovania. V nadväznosti na Pellegriniho rokovanie s bývalým ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom vlani v júni šéfovia vlád Ruska a Slovenska hovorili o dodávkach jadrového paliva z Ruska a tiež povinnosti vybudovať hlbinné úložisko jadrového paliva, ktoré má podľa Pellegriniho stáť niekoľko miliárd eur.

"Krajina ako Slovensko pravdepodobne nebude schopná urobiť niečo také sama na svojom území," uviedol Pellegrini a dodal, že to zrejme nebude ani v kapacitách ČR či Maďarska. Mišustinovi preto navrhol uvažovať nad spoločným projektom viacerých krajín odoberajúcich jadrové palivo z Ruska, pričom úložisko odpadu by sa nachádzalo v Rusku.

Čo najväčšie využívanie

Slovenská delegácia navrhla Rusku využívať slovenské plynovody na prepojenie Rakúska a Maďarska po minulotýždňovom podpise memoranda medzi SR a Maďarskom o využívaní nadbytočných kapacít plynu z plynovodu Turkish Stream. Novinárov o tom v Moskve informoval minister hospodárstva Peter Žiga. "Požiadali sme ruskú stranu, aby využívala túto cestu, aby nebolo potrebné stavať iné paralelné prepojenia, napríklad medzi Maďarskom a Rakúskom," povedal Žiga s tým, že slovenská delegácia Rusov informovala aj o vybudovaní ďalších prepravných kapacít medzi SR a ČR.

"Takže sme požiadali ruskú stranu, aby aj na základe nového kontraktu s Ukrajinou využívala v čo najväčšom množstve existujúce plynové prepojenie medzi Ukrajinou a SR," uviedol Žiga. Podľa neho je využitie súčasných prepravných kapacít SR dostatočné, pričom plánovaný objem prepraveného plynu na najbližších päť rokov je 215 miliárd kubických metrov. "Pre tento rok dokonca 65 miliárd – to je historicky za posledných päť rokov najväčší objem, aký bude prepravený," poznamenal minister s tým, že SR tak zarobí značné prostriedky na tranzite plynu.

"Máme pripravenú infraštruktúru aj na to, aby sme využívali plyn, ktorý by prišiel zo Severného prúdu a smeroval by do Rakúska, prípadne Talianska," poznamenal Žiga. Zdôraznil, že po dobudovaní spojenia s Poľskom bude mať SR plynovodné prípojky na všetky svetové strany a z rozličných zdrojov vrátane terminálov na skvapalnený plyn v Poľsku a Chorvátsku.

Ako informoval ďalej Žiga, na jeseň tohto roku sa na Slovensku stretne slovensko-ruská medzivládna komisia. Ruskí vládni predstavitelia na rokovaní už avizovali záujem ruských investorov o Slovensko. "Hovoríme o jednej konkrétnej obchodnej skupine, ktorá by chcela na východnom Slovensku investovať. Budeme sa tým zaoberať aj v rámci medzivládnej komisie," uzavrel Žiga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok