Fotogaléria: Tisíce ľudí na námestiach si pripomenuli Jána a Martinu

TA3 TASR
21.2.2020 20:08

Niekoľko tisíc ľudí zaplnilo v piatok podvečer bratislavské Námestie slobody, na ktorom sa konalo spomienkové zhromaždenie Za Jánu a Martinu, za slušnú krajinu. Takéto zhromaždenia sa konali aj v ďalších desiatkach mestách na Slovensku. Pozrite si, ako to vyzeralo.

Nechýbali rodičia zavraždených

Na pódiu si zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú pripomenuli pozostalí mladej dvojice, zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko, novinári aj predstavitelia cirkví a kultúrneho života. Na podujatie v Bratislave prišlo podľa odhadov organizátorov 7- až 8-tisíc ľudí, píše Denník N.

„Je hrozný pocit vidieť tváre, počuť hlasy a konfrontovať sa s tými, čo nám zobrali našich anjelov. Nikdy sme však neboli sami, boli ste tu s nami a dávate nám silu,“ bola časť prejavu rodiny Kuciakovcov a Zlatice Kušnírovej. Narážala tak na súdny proces s obžalovanými z vraždy novinára, ktorý sa koná na Špecializovanom trestnom súde. „Všetkým poctivým ľudom, ktorí vedia, že pravda sa nedá umlčať a pomáhajú nám v našom trápení, chceme vysloviť zo srdca jedno veľké ďakujem,“ ukončila herečka Táňa Pauhofová. Prejav rodiny čítala v ich mene.

Organizátori vyzvali ľudí voliť

Zástupkyne iniciatívy Za slušné Slovensko pripomenuli, že mali od začiatku dve požiadavky, vyšetrenie vraždy a "nová dôveryhodná vláda". Organizátorka Karolína Farská preto pripomenula nastávajúce parlamentné voľby. Vyzvala rovnako ako všetci účastníci na pódiu na účasť.

„V tejto krajine fungovala mafia,“ uviedla vo svojom prejave investigatívna novinárka Monika Tódová s tým, že s kolegami budú všetky kauzy sledovať ďalej. „Nenecháme to tak. Ani Ján Kuciak by to tak nenechal,“ doplnila. Spolu s ňou na pódiu stáli aj terajší a bývalí novinári Adam Valček, Xénia Makarová a Zuzana Petková. Súčasťou programu zhromaždenia boli aj hudobné vystúpenia speváckych zborov, ako aj reperov Veca a Tona S. Slovenskú hymnu zaspieval už tradične Juraj Benetin.

Novinára Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok