Mamojka sa mal dohadovať s Kočnerom, šéf ÚS to preveruje

TA3 SITA
20.2.2020 13:54

Šéf ústavného súdu Ivan Fiačan preverí všetky informácie o sudcovi Mojmírovi Mamojkovi. O jeho disciplinárnom stíhaní zatiaľ nerozhodol. Vyplýva to z informácií, ktoré súd uverejnil na svojej webovej stránke. V stanovisku predsedu sa okrem iného uvádza, že prípadný podnet musí byť založený na relevantných dôkazoch a skutočnostiach.

Vo výpovedi ho spomenul aj Tóth

O Mamojkovi len nedávno priniesol spravodajský web Denníka N informácie, že si dohadoval stretnutie s Marianom Kočnerom, ktorý už v súčasnosti čelí obžalobe z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Mamojku spomenul v súvislosti s Marianom Kočnerom vo svojej výpovedi aj niekdajší člen Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Mamojka osobné stretnutie s Tóthom poprel, k stretnutiu s Marianom Kočnerom sa zatiaľ nevyjadril.

„Predseda ústavného súdu vníma svoju zodpovednosť za podanie či nepodanie návrhu na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi, a tým aj zodpovednosť za zachovanie dôvery k súdu a k postupu predsedu v tejto veci. Predseda ústavného súdu zdôrazňuje, že návrh na začatie disciplinárneho konania musí byť po skutkovej a právnej stránke riadne odôvodnený a podložený relevantnými dôkazmi, zvlášť, ak ide o návrh proti sudcovi ústavného súdu,“ uvádza sa v stanovisku Fiačana.

Preverujú medializované informácie

Šéf súdu dodal, že preveruje všetky informácie o Mamojkovi, ktoré boli medializované. „Predseda súdu je povinný vziať na zreteľ aj akékoľvek možné zásahy do činnosti ústavného súdu a jeho sudcov a v tomto zmysle chrániť jeho nezávislosť a nestrannosť. Preveruje preto všetky zverejnené informácie tak, aby sa mohol zodpovedne rozhodnúť, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti dotknutému sudcovi. Medializované informácie je potrebné verifikovať a podložiť potrebnými dôkaznými prostriedkami,“dodal predseda.

Fiačan už medzičasom dostal od Mamojku písomné stanovisko k tvrdeniam Petra Tótha. Ten údajne Mamojku navštívil v súvislosti s väzobným stíhaním Mariana Kočnera, ktorý mal pre ústavného sudcu odkaz v obálke. Mamojka akékoľvek stretnutie s Tóthom vylúčil. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Tóth však vypovedal v trestnom konaní pod prísahou. V prípade klamstva by sa dopustil krivej výpovede, za ktorú by mohol byť stíhaný.

Pri výpovedi na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Peter Tóth tiež povedal, že v obálke, ktorú údajne niesol Mamojkovi, bola kópia ústavnej sťažnosti proti väzbe Mariana Kočnera. Ústavný súd však nakoniec sťažnosti nevyhovel. Prepustenie z väzby si mal Kočner vybavovať cez niektorých sudcov Špecializovaného trestného súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok