Vandali prevrátili obrovský svietnik, židovská komunita je zhrozená

TA3 TASR
28.12.2017 16:59

Pred židovskou synagógou na Puškinovej ulici v Košiciach niekto v noci na štvrtok prevrátil a poškodil šesťmetrový kovový chanukový svietnik. Polícia v tejto súvislosti už začala trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci.

Vandali prevrátili obrovský svietnik, židovská komunita je zhrozená
TASR

"Doposiaľ neznámy páchateľ zo včera nadnes prevrátil konštrukciu svietnika, pričom došlo k rozbitiu viacerých svietidiel umiestnených na konštrukcii so škodou prevyšujúcou 266 eur," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Veľký deväťramenný svietnik – tzv. chanukovú menoru alebo chanukiju umiestnili pred synagógou pri príležitosti osemdňového židovského Sviatku svetiel - Chanuky. Prvú sviecu na nej zapálil 12. decembra rabín Zev Stiefel.

"Naša komunita je zhrozená. Doposiaľ sme boli konfrontovaní  'len' s nenávistnými verbálnymi útokmi v podobe statusov na sociálnych sieťach, komentárov na internetových stránkach. Stalo sa úplne beztrestným šíriť nenávisť. Toto je však posun k činom, a to nás na celej kauze najviac znepokojuje. Uvidíme, ako sa k tejto kauze postavia vyšetrovacie orgány," reagoval na poškodenie menory predseda Židovskej náboženskej obce  Košice Richard Duda.

Verejné zapaľovanie sviečok chanukije bol podľa jeho slov krok k otváraniu židovskej komunity. Konštatoval, že bez zbližovania niet pochopenia a o to viac to ŽNO mrzí. "Menora bude opravená a znovu o rok zažiari počas sviatkov svetiel ako symbol dobra a nádeje pre lepšiu budúcnosť Slovákov," dodal.

Témy: Košice komunita
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok