Kočner a Rusko predniesli záverečné reči, súd pojednávanie odročil

TA3 TASR SITA
12.2.2020 19:15

Senát Špecializovaného trestného súdu odročil pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti na 27. februára do budovy Justičnej akadémie. Senát tak urobil po záverečných rečiach procesných strán.

Kočner: O zmenkách vedeli Rusková a Kováčik

Obžalovaný Marian Kočner tvrdí, že s Pavlom Ruskom mali dohodu, že o existencii miliónových zmeniek nikomu nepovedia, uviedol Kočner vo svojej záverečnej reči. „Prečo by som to mal niekomu rozprávať, aby ma nejaký Specnaz (ruské špeciálne jednoty) uniesol a donútil ma mu ich dať,“ povedal obžalovaný Kočner. Táto dohoda je podľa neho dôvodom, prečo o existencii zmeniek nevedeli viacerí svedkovia, ktorí na súde vypovedali.

O existencii zmeniek však podľa neho vedeli svedkovia Viera Rusková a Ján Kováčik. Rusková je však podľa Mariana Kočnera spochybňovaná, pretože je exmanželkou obžalovaného Pavla Ruska. Pokiaľ ide o podnikateľa Kováčika, ten podľa Mariana Kočnera spomínal „osobný dlh Pavla R.“ a tiež spomenul, že tento problém riešil s právnikom Ernestom Valkom. „Pre mňa je výpoveď Jána Kováčika hlavným dôkazom toho, že zmenky existovali. Lepším svedkom by bol len Ernest Valko,“ uviedol Marian Kočner.

Kováčik vlani v svedeckej výpovedi povedal, že pri rokovaniach s Pavlom Ruskom o vstupe do Markízy sa spýtal na možné záväzky. Pavol Rusko mu mal vtedy povedať, že podpisoval „niečo“ s nebohým advokátom Ernestom Valkom. Aj pred vyšetrovateľom vypovedal, že vedel o akomsi záväzku Pavla Ruska voči Marianovi Kočnerovi a Štefanovi Ághovi. Kováčik však tiež vo svojej výpovedi skonštatoval, že o žiadnych zmenkách nevedel a záväzky voči Marianovi Kočnerovi a Štefanovi Ághovi nemali s firmami Pavla Ruska nič spoločné. Na sporných zmenkách je ručiteľom TV Markíza.

V záverečnej reči sa Marian Kočner tiež sťažoval na zaradenie na sankčný zoznam. Americká administratíva ho tam podľa jeho slov dala pre porušovanie ľudských práv. "Čie ľudské práva som ja porušil," spýtal sa na súde obžalovaný.

Podľa Ruska mohol Kuciak žiť

Obžalovaný Pavol Rusko vo svojej záverečnej reči zopakoval tvrdenia z občianskoprávneho konania o vyplatenie zmeniek a tiež zo začiatku trestného konania v tejto veci. Zmenky podľa vlastných slov vystavil v roku 2000 ako spôsob riešenia kauzy Gamatex, ktorá zahŕňala spor o vlastníctvo Markízy. Jeho vtedajšia obchodná partnerka Sylvia Volzová totiž podľa neho uznala neexistujúcu pohľadávku voči Silošovi Pohankovi. Od Pohanku pohľadávku prebrala spoločnosť Gamatex Mariana Kočnera, pričom následným rozhodnutím súdu prešiel na spoločnosť majetok spoločnosti Markíza Slovakia. V tejto súvislosti podľa obžalovaného hrozila spoločnosti aj strata vysielacej licencie.

Pavol Rusko taktiež skonštatoval, že jeho priznanie sa k vystaveniu zmeniek mohlo spôsobiť to, že čelí obžalobe z prípravy vraždy Sylvie Volzovej. Takisto s kauzou zmenky spojil aj obžalobu Mariana Kočnera v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Zavraždený novinár by podľa Pavla Ruska mohol žiť, ak by sa neprišlo v roku 2016 so zmenkami. Podľa neho môže byť za celou vecou expríslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, ktorý mohol byť „nasadený na Mariana K."„Všetky tri kauzy spolu súvisia, sú menedžované,“ povedal. Rusko Očakáva, že bude odsúdený pre "mediálny lynč", spolieha sa na odvolacie konanie na Najvyššom súde SR.

Prokurátor navrhuje 20-ročný trest

Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil v stredu dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Prokurátor Ján Šanta navrhuje obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi trest odňatia slobody vo výške 20 rokov. Obžalovaní podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok