Bývalého riaditeľa Tiposu aj šéfa IT-čkárov prepustili na slobodu

TA3 TASR SITA
12.2.2020 15:02

Exriaditeľ spoločnosti Tipos Ján Barczi a bývalý šéf IT Miloš Prelec už nebudú stíhaní väzobne, ale na slobode. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Súd nevidí dôvod na väzbu

Najvyšší súd zamietol sťažnosť prokurátora v kauze Tipos, nevidí totiž dôvod na väzbu obvinených. Senát sa teda stotožnil s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu, ktorý nariadil obvinených prepustiť. Rozhodnutie je právoplatné.

„Senát Najvyššieho súdu SR na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť prokurátora v trestnej veci Jána B. a Miloša P. zamietol ako nedôvodnú. Senát Najvyššieho súdu sa stotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, ktorý dospel k záveru, že dôvody väzby u oboch obvinených, v tomto štádiu konania, pominuli,“ uviedla Važanová.

Prelievanie peňazí na osobné účty

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici ešte koncom novembra 2019 nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a nevzal do väzby bývalého riaditeľa národnej lotériovej spoločnosti Tipos Jána Barcziho a exšéfa IT oddelenia Miloša Preleca. Prokurátor vtedy podal proti rozhodnutiu sťažnosť. Oboch stíhajú za trestné činy porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

V kauze Tipos polícia preveruje, prečo v štátnej akciovke roky fungoval elektronický systém, ktorý umožňoval špekulatívnym hráčom „prelievať“ peniaze na osobné účty. Peniaze si najprv hráči vložili na konto v internetovej herni a bez riadnej hry si ich poslali na osobný účet. Takýmto spôsobom mohli aj preprať špinavé peniaze, teda legalizovať takzvané príjmy z trestnej činnosti, napríklad z korupcie, predaja drog alebo krádeží. Minulý rok Tipos hromadne zrušil 140 hráčskych kont.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok