Zmenky vznikli inokedy ako tvrdia Kočner a Rusko, tvrdí znalkyňa

TA3 TASR
10.2.2020 10:06

Pojednávanie v prípade falšovania miliónových televíznych zmeniek pokračuje. Pred senát Špecializovaného trestného súdu sa postavila písmoznalkyňa Erika Straková, ktorej výpoveď sa považovala za kľúčovú. To, čo povedala, nepotešilo obžalovaných Mariana Kočnera a Pavla Ruska.

Tlačili na ňu, aby bol posudok neurčitý

Písmoznalkyňa, ktorá skúmala podpisy obžalovaného Pavla Ruska si je istá, že vznikli po roku 2013. Uviedla to pred senátom Špecializovaného trestného súdu. Podľa obhajoby zmenky vznikli v roku 2000 ako riešenie kauzy Gamatex.
"Po tom všetkom, čo som zistila, som si istá, že tie podpisy vznikli po roku 2013," uviedla Straková v reakcii na otázku prokurátora Jána Šantu. Tvrdí, že Ruskove podpisy nemohli vzniknúť v roku 2000, ako hovorí on a obhajoba. Na porovnanie mala Straková 399 podpisov, čo považuje za "skutočne úctyhodnú vzorku".

Vypovedala tiež, že ju v októbri 2018 opakovane kontaktovala znalkyňa Mária Zelenková. Chcela od nej, aby bol posudok neurčitý resp. „nulitný“. Straková si ju v telefóne následne zablokovala. Potvrdila, že to nikdy v súvislosti s iným znalcom neurobila.

Lipšic chcel čítať komunikáciu Zelenková-Mandzák

Znalkyňa Zelenková skúmala taktiež Ruskove podpisy ešte v civilnom konaní. Komunikáciu o nej medzi Marianom Kočnerom a jeho obhajcom Michalom Mandzákom navrhoval v decembri minulého roku čítať splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic. Podľa neho dokazovala, že má Zelenková nadštandardný vzťah k obhajobe. Obhajca Mandzák to odmieta.

Na ŠTS sa bude pojednávať do stredy. Podľa právneho zástupcu televízie Daniela Lipšica sa dokazovanie blíži ku koncu. Myslí si, že pred senátom ŠTS sa vykonalo dosť dôkazov na to, aby mohol rozhodnúť.


Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Znalkyňa Straková: "Po tom všetkom, čo som zistila, som si istá, že tie podpisy vznikli po roku 2013."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok