Lupič z prípadu zavraždeného Valka spoznal svoj trest

TA3 SITA
31.1.2020 12:24

Trest osem rokov väzenia odobril senát okresného súdu v rámci schválenia dohody o vine a treste pre obvineného Jaroslava Klinku. Ten priznal účasť na lúpeži, pri ktorej bol v novembri 2010 zastrelený známy právnik Ernest Valko. Trest by si mal Klinka odpykať v zariadení so stredným stupňom stráženia.

Bez Klinku by skutok asi neobjasnili

Verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou dohody je záväzok, že sa odsúdený voči nemu neodvolá. Pôvodne navrhnutý trest sedem rokov a dva mesiace považoval súd za nedostatočný.

Prokurátor ako aj Klinkov advokát Daniel Lipšic v súvislosti s uzatvorením dohody argumentovali, že ak by sa Klinka nerozhodol spolupracovať, skutok by pravdepodobne nebolo možné objasniť. Dcéra zavraždeného právnika a jej právny zástupca naopak argumentovali proti dohode s tým, že vo veci má byť vytýčené riadne hlavné pojednávanie, kde majú byť súdení obaja podozriví. Skutok by tiež podľa nich mohol byť klasifikovaný ako vražda a nie lúpežné prepadnutie s následkom smrti.

O Radičovi na samostatnom procese

Polícia navrhla ešte na jeseň 2018 v kauze vraždy prominentného právnika obžalovať Klinku a Jozefa Radiča. Stalo sa tak opakovane, keďže prvý návrh prokurátor policajtom vrátil na doplnenie dokazovania. Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu Českej a Slovenskej federatívnej republiky bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Jaroslav Klinka, ktorý si momentálne odpykáva trest v prípade inej ozbrojenej lúpeže v rámci vyšetrovania priznal, že do domu právnika vnikol len za účelom lúpeže. Na Ernesta Valka strieľal údajne jeho komplic Radič, ktorý má byť súdený v samostatnom procese. Motívom plánu prepadnúť dom právnika bola informácia, že pri sebe nosí vyššie sumy peňazí. Zbraň, ktorou Valka zastrelili, mali páchatelia v nelegálnej držbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok