Vojaci utrpeli zranenia mozgu, priznal po útoku Iránu Pentagón

TA3 TASR
24.1.2020 20:28

Viac ako tri desiatky amerických vojakov utrpeli zranenia mozgu počas nedávneho iránskeho raketového útoku na vojenskú základňu v irackej provincii Anbár, kde pôsobia aj príslušníci ozbrojených síl USA.

"Celkovo 34 príslušníkom (americkej armády) bol diagnostikovaný otras mozgu alebo traumatické poranenie mozgu," povedal novinárom v súvislosti s raketovými útokmi Teheránu hovorca Pentagónu Jonathan Hoffman. Z tohto počtu zostáva podľa neho stále 17 vojakov pod dohľadom zdravotníkov.

Americký prezident Donald Trump pôvodne vyhlásil, že pri raketovom útoku z 8. januára neutrpeli zranenia žiadni vojaci. Predstavitelia americkej armády neskôr uviedli, že symptómy sa bezprostredne po útoku u vojakov neprejavovali a tí ich začali nahlasovať až v nasledujúcich dňoch. Po tom, ako sa v médiách objavili informácie o zraneniach, označil ich Trump za bolesti hlavy s tým, že nešlo o také vážne zranenia, akými sú napríklad straty končatín.

Iránske revolučné gardy vypálili 8. januára rakety na celkovo dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního americkou armádou v Iraku, ktoré 3. januára nariadil Trump. V čase raketového útoku bola väčšina zo zhruba 1500 amerických vojakov na základni al-Asad schovaná v bunkroch po tom, ako ich o útoku vopred varovali nadriadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok