Chorvátsko malo vlani rekordnú návštevnosť. Prispeli aj Slováci

TA3 SITA
23.1.2020 18:46

Chorvátsko v minulom roku navštívilo celkovo 20,7 milióna ubytovaných turistov a ich počet medziročne vzrástol o 4,9 %. Do vyhľadávanej dovolenkovej krajiny pri Jadranskom mori zavítalo prvýkrát viac ako dvadsať miliónov návštevníkov.

Chorvátsko malo vlani rekordnú návštevnosť. Prispeli aj Slováci
SITA/AP

Ubytovalo sa 465-tisíc Slovákov

Počet prenocovaní vzrástol o 2,4 % na 108,6 milióna. K rekordu v počte turistov v roku 2019 prispeli aj Slováci, v Chorvátsku sa ich ubytovalo takmer 465-tisíc, čo bolo medziročne viac o 2,5 %. Ich podiel na celkovej návštevnosti krajiny dosiahol 3 %, pričom tam strávili v priemere 6,5 dňa.

Podľa počtu zahraničných návštevníkov v Chorvátsku sú Slováci na deviatom mieste. Výsledky cestovného ruchu za vlaňajšok, ako aj možnosti oddychu na ostrovoch Pag a Vir, vo štvrtok prezentovalo Chorvátske turistické združenie na Slovensku v rámci veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v bratislavskej Inchebe.

"Chorvátsko nie je len slnečná prímorská letná destinácia. Sme radi, že si stále viac turistov uvedomuje, že sa k nám oplatí prísť v hociktorom ročnom období a za preskúmanie stojí aj naše vnútrozemie a návšteva našich historických miest," povedal riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia na Slovensku Dubravko Miholić. Rast záujmu o dovolenku v Chorvátsku zaznamenali minulý rok všetci poskytovatelia ubytovania, nielen hotely, ale aj súkromné apartmány a kempy. Návštevníci Chorvátska vlani zvýšili denné výdavky o 20 % v priemere na 97 eur.

Investície do rozvoja turizmu

Chorvátsko podľa Miholića čoraz viac láka aj návštevníkov, ktorí uprednostňujú aktívnu dovolenku, napríklad, v národných parkoch, na bicykloch, či pri splavovaní riek a pozorovaní života miestnych obyvateľov vo vnútrozemských regiónoch, ako je Slavónsko. "Silný potenciál má tiež zdravotná a kongresová turistika," uviedol Miholić.

Chorvátsko výrazne investuje do rozvoja turistickej infraštruktúry. V roku 2019 v krajine otvorili 43 nových hotelov, desať kempingov a tri prístavy, pričom v tomto roku plánujú investovať do turizmu vyše 1,76 miliardy eur. Najviac návštevníkov Chorvátska bolo vlani v Dubrovníku (4,4 milióna), v Rovinji (4 milióny), nasledujú Poreč, Split, Medulin, Umag, Záhreb, Vir (2,6 milióna), Mali Lošinj a Crikvenica. Slováci sa ubytovali najviac v strediskách Vodice (122-tisíc), Crikvenica (121-tisíc) a Vir (118-tisíc), menej ich navštívilo destinácie Zadar, Baška Voda, Makarska, Umag, Baška, Tučepi a Biograd na Moru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok