Čo vieme o novom koronavíruse. Toto sú doteraz známe fakty

TA3 TASR
23.1.2020 17:39

Zatiaľ čo Čína uzatvára celé mesto v epicentre nového koronavírusu, krajiny po celom svete pristupujú k opatreniam s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu tohto nebezpečného ochorenia. Agentúra APF pripravila vo štvrtok prehľad toho, čo nateraz vieme o chorobe, ktorá nakazila už najmenej 570 ľudí a 17 usmrtila.

Čo vieme o novom koronavíruse. Toto sú doteraz známe fakty
SITA/AP

Dostal označenie 2019-nCoV

Patogén sa javí byť doteraz neznámym koronavírusom, čo je čeľaď vírusov spôsobujúcich ochorenia od bežného nachladnutia až po SARS, ktorému v rokoch 2002-3 podľahli stovky ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu. Nový koronavírus dostal označenie 2019-nCoV. Väčšina osôb nakazených týmto ochorením má príznaky podobné chrípke vrátane horúčok, kašľa, dýchavičnosti, podráždeného hrdla a nádchy.

Vírus sa pôvodne pravdepodobne vyskytoval u netopierov, avšak vedci predpokladajú, že pri prechode na človeka mohol svoju úlohu zohrať prechodný hostiteľ, za ktorého jedna štúdia označila hady. Kao Fu, riaditeľ Čínskeho centra pre prevenciu a kontrolu šírenia ochorení, v stredu vyhlásil, že vírus sa na človeka preniesol z "divých zvierat na trhu s morskými plodmi" v stredočínskom meste Wu-chan.

Na trhu bolo na predaj ponúkané veľké množstvo divých a exotických zvierat vrátane živých líšok, krokodílov, vĺčat, obrovských mlokov, hadov, potkanov, pávov, dikobrazov a mäsa z tiav. Peking ďalej potvrdil, že vírus sa prenáša z človeka na človeka bez akéhokoľvek kontaktu s teraz už uzatvoreným trhom.

Pravdepodobne sa šíri kvapôčkami

Hoci väčšina pacientov je z Wu-chanu, prípady ochorenia boli medzitým zaznamenané aj v iných častiach Číny, ako aj v Thajsku, Japonsku, na Taiwane, v Južnej Kórei, Macau, Vietname, Singapure a Spojených štátoch. Natalie McDermottová z Londýnskej univerzity King's College v súvislosti s novým koronavírusom uviedla, že sa pravdepodobne šíri kvapôčkami vo vzduchu prostredníctvom kašľa a kýchania. Vedci z Imperial College London v stredu zverejnili odhad podľa ktorého sa vírusom vo Wu-chane nakazilo už 4000 ľudí, čo je desaťkrát viac ako uvádza čínska vláda.

Hoci symptómy nového koronavírusu sa zdajú byť menej agresívne ako pri SARS, podľa slov Antoine Flahaulta z Univerzity v Ženeve ho táto skutočnosť paradoxne robí ešte nebezpečnejším, keďže nakazené osoby sa môžu presúvať na väčšiu vzdialenosť, kým sa u nich ochorenie prejaví. V tejto súvislosti panujú obavy, že vírus by sa mohol prudko rozšíriť najmä počas osláv Čínskeho Nového roka, keď sa po celej krajine presúvajú stovky miliónov ľudí. Sviatok by sa pritom mal začať už v piatok.

Čínska Národná komisia pre zdravotníctvo vyhlásila, že v prípade 17 pacientov, ktorí na následky vírusu zahynuli, išlo o osoby vo veku od 48 do 89 rokov. Všetky obete mali zároveň iné zdravotné komplikácie vrátane cirhózy, cukrovky, vysokého krvného tlaku alebo ochorení srdca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok