Kuciak ako jediný odkryl aj Kočnerove zahraničné kšefty

TA3 TASR SITA
21.1.2020 13:44

Na súde v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedali po šéfredaktorovi Petrovi Bárdym aj ďalší jeho kolegovia. Kuciak bol podľa komentátora Daga Daniša jediný človek, ktorý dokázal odkryť aj zahraničné schránkové firmy Mariana Kočnera. Podľa novinára Mareka Vagoviča je zlyhaním štátu, že Kuciaka neochránil.

Vždy dal Kočnerovi priestor na stanovisko

Motív zavraždiť novinára Jána Kuciaka mal určite obžalovaný Marian Kočner. Pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku to uviedol šéf reportérov portálu Aktuality.sk Ján Petrovič. Podľa neho Kočnera iritovalo, že nedokázal zastaviť schopnosti Kuciaka získavať informácie o jeho aktivitách z rôznych verejne dostupných zdrojov. Svedok tiež pripomenul, že zavraždený novinár sa nezaoberal len Kočnerom a keď o ňom písal, vždy mu dával priestor na stanovisko.

Pokiaľ ide o medializovaný výhražný telefonát Kuciakovi zo strany Mariana Kočnera na jeseň 2017, ten podľa Petroviča vybočoval zo všetkých štandardov komunikácie. Po následnom podaní trestného oznámenia zo strany Kuciaka si polícia a prokuratúra podľa svedka celú vec prehadzovali „hore dole“. „Kočnera vypočuli, až keď bol on (Kuciak) mŕtvy,“ povedal Petrovič.

Bol Kočner spolupracovníkom Lexovej SIS?

To, že Kočner vnímal Kuciaka ako hrozbu, si myslí aj jeho ďalšia kolegyňa z portálu Aktuality Annamária Dömeová. „Mohol mu spôsobiť trestné stíhanie aj stratu majetku,“ povedala.

Komentátor portálu Dag Daniš zase skonštatoval, že Kuciak bol jediný človek, ktorý dokázal odkryť aj Kočnerove zahraničné schránkové firmy, registrované napríklad na Malte. Tomu v tejto súvislosti nehrozil len trestnoprávny postih, ale aj prepadnutie majetku alebo stíhanie osôb s ním spojených. Daniš zároveň vyslovil podozrenie, že Kočner mohol byť v 90-tych rokoch spolupracovníkom Slovenskej informačnej služby pod vedením Ivana Lexu. „Požíval spravodajskú ochranu a bezpečnosť,“ povedal a dodal, že tieto skutočnosti vyplývajú z tvrdení Miroslava Kriaka, ktorý bol členom tímu zabezpečujúceho sledovanie novinárov. Kriak by mal vo veci vraždy Kuciaka vypovedať pred súdom v stredu.

Do toho Vás ho*no je

To, že štátne orgány nedokázali ochrániť novinára Jána Kuciaka, je podľa novinára Mareka Vagoviča neuveriteľným zlyhaním. Vagovič pripomenul, že zavraždený sa v rámci svojej novinárskej činnosti venoval širokej škále tém, napríklad aktivitám Juraja Širokého, Jozefa Brhela, Miroslava Výboha, Vladimíra Poóra a exministrov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. V roku 2017 však v rámci Kuciakovej práce dominoval obžalovaný Kočner. V danom období o ňom zverejnil 23 článkov.

Keď začal Kuciak písať o Kočnerovi, bol podľa Vagoviča ich vzťah najskôr štandardný a obžalovaný podnikateľ zasielal odpovede novinárovi na jeho otázky slušným spôsobom. „Ten vzťah sa ale postupne vyhrocoval," uviedol Vagovič. Ako príklad uviedol Kočnerovi tlačovú besedu z leta 2017, keď bol po položení otázok zo strany Kuciaka ohľadom jeho podnikateľských aktivít nervózny a klásť ďalšie otázky mu neumožnil. „Bol zaskočený, že kde to našiel a vyhrabal," povedal Vagovič. Na jeseň mu Kuciak poslal otázku ohľadom predaja bytu v bratislavskom komplexe Bonaparte. Kočner mu odpovedal esemeskou „Do toho Vás ho*no je".

Následne mu telefonoval s tým, že bude na jeho blízkych „hľadať špinu" a „Kuciak prestane písať". Po tom, čo sa štátne orgány nezaoberali trestným oznámením pre tento telefonát, zvažovali Aktuality poskytnúť Kuciakovi súkromnú ochranku. Ten ju však odmietol, keďže sa necítil ohrozený. Pri písaní knihy o zavraždenom novinárovi Vagovič zistil, že ešte na Vianoce 2017 poslal Kočner Kuciakovi esemesku. „Bol v nej odkaz na obchodný register a nejaké smajlíky," povedal.

Vagovič doplnil, že rok 2017 bol obdobím, keď sa Kočnerovými aktivitami začali zaoberať orgány činné v trestnom konaní a tlak na neho zosilnel aj vplyvom práce Kuciaka. „Jan Kuciak výrazne ohrozoval jeho beztrestnosť, ktorou si bol dovtedy istý," dodal Vagovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok