Kuciak si podľa šéfredaktora držal odstup od ľudí, o ktorých písal

TA3 TASR SITA
21.1.2020 06:58

Pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice pokračuje ďalším dňom. Vypovedať prišli Kuciakovi kolegovia – reportéri portálu Aktuality aj ich šéfredaktor Peter Bárdy. Marian Kočner v pojednávanie neprišiel. Súd vyhovel jeho žiadosti, aby sa súd konal v jeho neprítomnosti. Prvý vypovedal šéfredaktor Bárdy.

Ako najzdatnejší sa venoval Kočnerovi

V rámci redakcie portálu Aktuality.sk bol Ján Kuciak najzdatnejším redaktorom v oblasti ekonomickej kriminality, preto sa venoval kauzám Mariana Kočnera. Uviedol to vo výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy.

Zavraždený novinár sa podľa neho zameriaval napríklad na daňové kauzy alebo pranie špinavých peňazí, preto sa dostal ku kauzám ako golfový areál Báč, prevody nehnuteľností na Donovaloch alebo Technopol Services. Tie sú spojené s obžalovaným podnikateľom. „Vedel dohľadávať dôležité informácie vo verejných zdrojoch," zdôraznil na margo Kuciaka Bárdy.

Po výhražnom telefonáte podal trestné oznámenie

Motiváciou Kuciaka venovať sa Kočnerovým aktivitám bola podľa Bárdyho snaha očistiť spoločnosť. „On necítil ku Kočnerovi nenávisť, bral ho ako podnikateľa, ktorý nepodniká čestne," povedal s tým, že Kuciak s Kočnerom aj rôznymi spôsobmi komunikoval s cieľom získať jeho stanoviská k predmetným kauzám. Práve po zaslaní otázok k jednej z káuz mu na jeseň 2017 Kočner telefonoval a vyhrážal sa, že bude „hľadať špinu" na jemu blízke osoby a „Kuciak prestane písať". Kuciak vtedy podal trestné oznámenie, bol však sklamaný prístupom orgánov činných trestnom konaní, ktoré vo veci nekonali.

Portál Aktuality.sk sa podľa Bárdyho venoval aktivitám Mariana Kočnera z dôvodu, že figuroval v rôznych kauzách. Svedok spomenul ako príklad kauzu Gamatex/Markíza a mafiánske zoznamy. Pripomenul, že Kočner mal tiež kontakty na politikov skoro z celého politického spektra. Kuciak sa však podľa Bárdyho nevenoval výhradne podnikateľovi, riešil napríklad kauzy agrodotácií na východnom Slovensku alebo aktivity súkromnej bezpečnostnej služby Bonul.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.
Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.
Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.
Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.
Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

Bárdy vo výpovedi uviedol, že zavraždený novinár si držal odstup od ľudí, o ktorých písal. Pri práci sa zameriaval na daňovú a korupčnú trestnú činnosť. Marian Kočner je človek, ktorý podľa neho mohol mať motív na jeho vraždu. Kuciak bol podľa svojho šéfredaktora veľmi slušný človek.

Kočner si myslel, že nie je dostopovateľný. Bol

Vypovedal aj editor portálu Marek Vagovič. Kuciak podľa neho výrazne ohrozoval Kočnerovu beztrestnosť a biznis za približne 100 miliónov eur. Zhodol sa so šéfredaktorom Bárdym na tom, že Kočner mal motív na vraždu. Spomínali aj tlačovú besedu, na ktorej ho Kuciak konfrontoval okolo prevodov hotelov na Donovaloch. „Kočner si myslel, že nie je ,dostopovateľný' ako štatutár,“ uviedol Bárdy s tým, že Kuciak dokázal opak.

Spolu s Vagovičom priblížili, že Kuciak poukázal na chyby vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Štefana Jombíka. Ten vyšetroval viaceré Kočnerove kauzy. V lete roku 2017 publikoval Kuciak článok o chybách vo vyšetrovaní daňových podvodov na Donovaloch. Prokurátor mu prípad odňal a dnes je Kočner v kauze obvinený.

Pomsta za články ako motív vraždy

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Marček, v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Kočner, sprostredkovateľka Zsuzsová a jeden z vykonávateľov Szabó naďalej trvajú na svojej nevine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok