Prezradili, kde sa stretávali Kočner a Zsuzsová. Chodil tam i Trnka

TA3 SITA
20.1.2020 16:14

Dvojica obžalovaná v kauze vraždy Jána Kuciaka, Marian Kočner a Alena Zsuzsová, sa stretávala v golfovom rezorte v Báči. Uviedli to pred senátom Špecializovaného trestného súdu predvolaní svedkovia Erik Schwartz a Andrej Tóth s tým, že tam chodil aj Dobroslav Trnka. Svedok René Nyitray z Veľkej Mače zas uviedol, že Tomáš Szabó bol pred vraždou vo Veľkej Mači.

Vášnivý rybár a pani s propolisom

Erik Schwartz vo svojej výpovedi uviedol, že je zakladateľom golfového rezortu. Keď mal približne pred ôsmimi rokmi problémy s bankou, ktorá žiadala jednorazové vyplatenie úveru, do areálu vlastnícky prostredníctvom firmy registrovanej na Malte vstúpil Marian Kočner a stal sa spoluvlastníkom. V areáli sa podľa svedka Marian Kočner stretával s rôznymi ľuďmi. Jedným z nich bol napríklad bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. „Bol mi predstavený ako vášnivý rybár," povedal Schwartz. Marian Kočner podľa svedka vo fungovaní rezortu navrhol zmeny, ktoré zvýšili kvalitu služieb. Pre jeho kontroverznú povesť sa však podľa neho niektorí zákazníci rozhodli zmeniť golfový klub.

Marian Kočner sa podľa Schwartza v areáli stretával aj s „jednou pani". Podľa neho do Báča jazdila na červenom mercedese komárňanskej značky a Marianovi Kočnerovi nosila „taštičky s výrobkami z medu a propolisu", pričom zamestnanci boli poverení v neprítomnosti Mariana Kočnera ju za to vyplatiť. Keď bol Marian Kočner v areáli prítomný, stretával sa s ňou v prevádzkovej budove. Keď po zadržaní zverejnili médiá podobizne Aleny Zsuzsovej, personál ju podľa Schwartza identifikoval ako ženu, ktorá do areálu chodila. „Tak mi to prezentovali zamestnanci, že o túto osobu sa jednalo," povedal svedok.

Druhý svedok Andrej Tóth pracoval od 1. februára 2018 ako manažér hotela a reštaurácie v areáli. Podľa vlastných slov v období medzi marcom a júnom 2018 v rezorte vídal Mariana Kočnera. Ten podľa Tótha niekedy chodil hrať golf a párkrát sa stretol aj s Alenou Zsuzsovou. Detaily ich stretnutí však nepozná.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.


Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

Za volantom vraj videl Szabóa

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa vypovedal aj ďalší svedok. René Nyitray z Veľkej Mače uviedol, že Tomáš Szabó bol šoférom auta, ktoré sa pár dní pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pohybovalo vo Veľkej Mači. Svedok vypovedal, že 18. februára 2018 vo večerných hodinách si na benzínovej pumpe Slovnaft v Sládkovičove všimol vozidlo, ktoré identifikoval ako Peugeot Partner. Auto bolo svetlomodrej farby s komárňanskou značkou, pričom na pumpe videl do tváre vodičovi. Toho v súdnej sieni identifikoval ako obžalovaného Tomáša Szabóa.

„Vtedy ešte vyzeral trošku inak," povedal s tým, že v súčasnosti má obžalovaný plnšiu tvár. Myslí si však, že na pumpe videl práve jeho. Spomenuté auto následne podľa výpovede stretol pri vstupe do Veľkej Mače, pričom išlo podľa neho veľmi pomaly. Auto podľa neho prešlo aj popri dome neskôr zavraždeného novinára. Na otázku prokurátora, či mohlo ísť aj o iný typ vozidla (podľa obžaloby páchatelia použili vozidlo Citroen Berlingo), odpovedal svedok áno. On však má zafixované, že to bol Peugeot.

Podľa vyjadrenia obžalovaného Tomáša Szabóa je výpoveď svedka nepravdivá a je motivovaná finančnou odmenou, ktorú po vražde vypísal štát za dolapenie páchateľov.

Obžalovaný Kočner a Zsuzsovej skupinka

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade Kuciak obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok