Bol Kočnerov najbližší človek, hovorí o Tóthovej výpovedi Lipšic

TA3 TASR
15.1.2020 18:53

Stredajšiu výpoveď niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha pred Špecializovaným trestným súdom vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka považuje právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic za dôveryhodnú.

Bol Kočnerov najbližší človek, hovorí o Tóthovej výpovedi Lipšic
SITA/Branislav Bibel

Potvrdzovať to má i Threema

Ako poukázal, v relevantných častiach ju potvrdzuje komunikácia zo šifrovanej aplikácie Threema, ako aj zaznamenané rozhovory s Marianom Kočnerom vo väzbe. "To, čo on spomínal v závere spontánnej časti výpovede, je verifikované objektívnymi dôkazmi nachádzajúcimi sa v spisovom materiáli," skonštatoval.

Tóth bol podľa jeho slov niekoľko rokov pravdepodobne najbližší spolupracovník obžalovaného Mariana Kočnera. "Nemal tiež motív ho inkriminovať, a zrejme je pravdou, že sa rozhodol spolupracovať s políciou, vydať im veci, ktoré mal v úschove od rodiny Mariana K., až v okamihu, keď prišiel k záveru, že stojí za objednávkou Jána Kuciaka," povedal Lipšic. Pripustil, že chcel chrániť aj sám seba. "Aj tento motív tam bol, ale nemal žiadny spor, práve naopak," zdôraznil.

Nemá pochybnosti, že zosnovali vraždu

Tóth na súde vypovedal, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Kočner a Alena Zsuzsová spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka. Súdu opisoval celú genézu vzťahu s Kočnerom aj jeho komunikáciu s obžalovanou Zsuzsovou. Podľa neho bolo sledovanie novinárov a neskoršia relácia Na pranieri iba krycou legendou určenou na zavraždenie Kuciaka.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Tóth na súde vypovedal, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok