Za vraždou je Kočner, nepochybuje Tóth. Hon na novinárov neplatil sám

TA3 TASR SITA
15.1.2020 10:46

Na súd v Pezinku prišiel vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vypovedať bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Vo výpovedi uviedol, že na sledovaní novinárov sa spolu s Marianom Kočnerom finančne podieľal i podnikateľ Norbert Bödör. Tóth ani v najmenšom nepochybuje, kto stál za vraždou Kuciaka - Kočner a Zsuzsová.

Po vražde by sa novinári zľakli

Exsiskár Tóth vypovedal jednoznačne proti Marianovi Kočnerovi. Ako vyhlásil, nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Kočner a jeho volavka Alena Zsuzsová spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka. Súdu opisoval celú genézu vzťahu s Kočnerom aj jeho komunikáciu so Zsuzsovou. Podľa neho bolo sledovanie novinárov a neskoršia relácia Na pranieri iba krycou legendou určenou na zavraždenie Kuciaka. 

Tóth vo výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom uviedol aj to, že lustrácie 28 novinárov dostal v obálke od Mariana Kočnera. Sledovanie novinárov podľa neho vykonávali Miroslav Kriak aj Štefan Mlynarčík. Mali sa zamerať na bulvárne informácie týkajúce sa ich stykov s politikmi, konzumácie alkoholu, drog alebo „avantúr“. Zoznam sledovaných skladal Tóth spolu s Kočnerom, sledovanie Kuciaka si však špeciálne vypýtal. Mal sa o ňom vyjadrovať s nenávisťou a vulgárne. Kočner mal Tóthovi povedať, že by bolo dobré, keby bol nejaký novinár zavraždený, aby sa ostatní zľakli. Bol presvedčený, že Kuciaka proti nemu niekto nahuckal.

Zoznam sledovaných novinárov skladal Tóth spolu s Kočnerom, sledovanie Kuciaka si však špeciálne vypýtal. Mal sa o ňom vyjadrovať s nenávisťou a vulgárne. Kočner mal Tóthovi povedať, že by bolo dobré, keby bol nejaký novinár zavraždený, aby sa ostatní zľakli. Bol presvedčený, že Kuciaka proti nemu niekto nahuckal.

Kuciaka vydával za dílera drog

Tóth bol v procese najprv utajeným svedkom. Neskôr sa však odtajnil a svedčil proti Marianovi Kočnerovi aj v kauze falšovania televíznych zmeniek. Podľa Petra Tótha je Kočner objednávateľom vraždy Jána Kuciaka. Pre Kočnera mal Tóth organizovať sledovanie viacerých novinárov, medzi nimi aj Jána Kuciaka.

Organizovať ho mal prostredníctvom svojho "sledovacieho komanda", teda svedkov Kriaka a Mlynarčíka. Tí v prípravnom konaní uviedli, že Kuciaka sledovali aj fotografovali a že ich Tóth na túto prácu najal pod zámienkou, že ide o dílera drog. Zároveň uviedli, že zadanie od Tótha považovali za zadanie od SIS. Podľa ich slov z prípravného konania nevedeli, že sledovanie vykonávajú pre Kočnera.

Na utorkovom pojednávaní identifikoval fotografie Jána Kuciaka z jeho sledovania aj Zoltán Andruskó, ktorý bol za vraždu novinára právoplatne odsúdený. Uviedol, že mu tie isté fotografie ukázala Alena Zsuzsová, keď mu zadávala objednávku vraždy novinára. Podľa právneho zástupcu poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica ide o jeden z kľúčových nepriamych dôkazov. Od Kočnera je podľa neho jasná línia s fotkami cez Alenu Zsuzsovú, Zoltána Andruskóa až po vykonávateľov vraždy. V stredu by mal tiež vypovedať svedok Jozef Dučák, ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok