Sme nevinní, tvrdia Kočner i Zsuzsová. Marček sa k vražde priznal

TA3 TASR
13.1.2020 11:33

Alena Zsuzsová tvrdí, že neexistuje priamy dôkaz o tom, že si mal Marian Kočner vraždu novinára objednať u nej. Vinu odmieta. Celé trestné konanie má podľa jej obhajkyne spoločného menovateľa v podobe "mediálnej a štvavej kampane". Na nevine trvajú aj samotný Kočner a Tomáš Szabó. Miroslav Marček sa, rovnako ako v prípravnom konaní, k vražde priznal.

Kočner priznal nedovolené ozbrojovanie

Obžalovaní z vraždy novinára Jána Kuciaka Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó naďalej trvajú na svojej nevine v kauze vraždy. Kočner priznal len vinu z nedovoleného ozbrojovania, ktorého sa mal dopustiť prechovávaním streliva v jeho dome v Bratislave. Vinu z objednávky vraždy odmieta.

K vražde sa však priznal Miroslav Marček. Stotožnil sa tak s vlastnou svedeckou výpoveďou z prípravného konania. Obžalovaný sa priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.

Obhajca Mariana Kočnera Marek Para považuje obžalobu za nedôvodnú. Sťažoval sa aj na to, že prokurátor navrhuje zhabať jeho vozidlo Bentley. Podľa neho nie je zrejmé, ako bolo pri vražde použité. „Celé trestné konanie má jediného spoločného menovateľa, ktorým je mediálna a štvavá kampaň vedená voči mojej klientke. Tlak médií prevýšil v samotnom prípravnom konaní zákonnosť prípravného konania,“ uviedla pred senátom ŠTS obhajkyňa obžalovanej Aleny Zsuzsovej Júlia Vestenická.     

Tvrdí, že obžaloba je postavená len na Zoltánovi Andruskóovi, ktorý s políciou spolupracoval od zadržania. V decembri ho za vraždu iný senát ŠTS právoplatne odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody. Podľa obhajcov Zsuzsovej Andruskó využil systém tzv. „obchodovania s orgánmi činnými v trestnom konaní“. Myslia si, že poskytol výpovede za odmenu. Po vyhláseniach obhajcov prišli na rad zástupcovia poškodených.

Žiadajú miliónové odškodné

Splnomocnenec rodičov Jána Kuciaka Daniel Lipšic žiada v mene pozostalých nemajetkovú ujmu vo výške jedného milióna eur. "Navždy prišli o najvýnimočnejší vzťah v živote. Vzťah rodičov a vlastného dieťaťa," povedal Lipšic. 

Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica odkázal na vyjadrenie z prípravného konania. V ňom Kušnírová žiada taktiež jeden milión eur, chce ho venovať na charitu.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok