Demolačný stroj začal búrať zničenú bytovku, okolie evakuovali

TA3 TASR SITA
16.12.2019 10:11

Špeciálny demolačný stroj začal búrať bytovku na Mukačevskej ulici v Prešove, ktorú 6. decembra zničil mohutný výbuch plynu. Zbúrajú najmenej štyri vrchné poschodia. Obyvatelia okolitých bytoviek museli pre práce dočasne opustiť svoje domovy.

"Vzhľadom na náročnosť asanačných prác a vzhľadom na fakt, že ide o bytovku, ktorú výrazne poškodil výbuch a požiar, zatiaľ nevieme odhadnúť, ako dlho tieto práce potrvajú," uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Technika prišla aj za asistencie polície do Prešova z Česka. "Toto je jediný stroj, ktorý má dostatočne dlhé rameno na to, aby vlastne mechanizmus likvidoval bytový dom a človek sa nemusel ani priblížiť," povedala pred víkendom primátorka Prešova Andrea Turčanová. Stroj musel prísť podľa jej slov z Česka, lebo na Slovensku, ani nikde inde bližšie, mesto nezohnalo taký, ktorý by mal 68-metrové rameno.

Primátorka zároveň informovala, že komunikujú so statikom, ale aj so znalcom v oblasti statiky, či bude potrebné búrať celú bytovku alebo len poškodené časti poschodí. "Poškodená je celá bytovka. Neexistuje schodište, neexistujú šachty, takže oprava bude veľmi nákladná, ak by sme mali zachraňovať. Zároveň musíme komunikovať aj s poisťovňami, pretože ide o majetok ľudí," priblížila Turčanová.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí a jedna osoba je nezvestná. Bytovka je zničená, svoje domovy museli dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

presov2_ac1100ae-4a3a-f141.jpg

Prešov od vlády dostal pomoc v podobe milióna eur. Peniaze pôjdu na zastabilizovanie budovy. V prípade potreby je vláda pripravená sumu zvýšiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok