Saudi rušia prísne pravidlo oddelených vchodov pre mužov a ženy

TA3 TASR
9.12.2019 08:04

Saudská Arábia zrušila dlhodobú prax, v rámci ktorej existovali v miestnych reštauráciách oddelené vchody pre ženy a mužov.

Saudi rušia prísne pravidlo oddelených vchodov pre mužov a ženy
SITA/AP

Príslušné rozhodnutie zverejnilo v nedeľu saudskoarabské ministerstvo pre záležitosti miest a vidieka. Okrem reštaurácii sa vzťahuje aj na kaviarne, zábavné centrá a sály, v ktorých sa konajú svadobné hostiny. V saudskoarabských reštauráciách museli doposiaľ povinne existovať dva oddelené vchody: jeden pre rodiny a ženy a druhý pre samostatne prichádzajúcich mužov. Išlo o jednu z reštrikcií, ktorých cieľom bolo zabrániť stretávaniu sa mužov a žien bez príbuzenského vzťahu na verejnosti.

Ministerstvo v nedeľu oznámilo, že takéto oddelené vchody už nebudú povinné. Majitelia reštauračných zariadení môžu podľa vlastnej úvahy zachovať i doterajší stav, píše agentúra Reuters. Hovorca ministerstva nespresnil, či sa novým opatrením rušia aj oddelené priestory vo vnútri samotných reštaurácií.

Vplyvný saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán v posledných rokoch zaviedol sériu reforiem, ktoré majú prispieť k modernizácií konzervatívnej monarchie. Uvoľnil pritom aj niektoré spoločenské reštrikcie, napríklad zrušil zákaz šoférovania pre ženy či zmiernil tzv. strážcovský systém obmedzujúci slobodné rozhodovanie žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok